Primul ministru care intra la puscarie. In 1999, Ioan Avram Muresan era pe cai mari. Ministru al Agriculturii in Guvernul lui Radu Vasile, el isi permitea orice, inclusiv sa foloseasca donatiile americanilor pe studii de consultanta efectuate de firme offshore din Cipru. Banii trebuiau folositi pentru cadastrarea Romaniei, dar s-au cheltuit pe un studiu privind uscarea si depozitarea graului. Astfel, a rezultat un prejudiciu de 29 miliarde de lei la nivelul anului 2000, dupa ce firma Caltech Trading Limited din Limasol a incasat prin virament bancar 1,2 milioane USD. Din aceeasi postura, Muresan a intocmit un raport prin care cerea de la rezervele statului 5.000 tone de ulei, cu imprumut, pentru o societate din Constanta, pentru un termen de 180 de zile, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Romania din minunata lume UNESCO: lucram lutul, cantam doina si jucam calusul. Ceramica de la Horezu va fi in curand in patrimoniul UNESCO, acolo unde se afla deja doina si calusul. Miscarea va incuraja continuarea traditiei olaritului in asezarea din Valcea, deoarece, prin includerea pe lista UNESCO, statul se angajeaza sa sustina dezvoltarea mestesugului prin transmiterea din generatie in generatie. In faimosul patrimoniu au fost incluse si un loc natural de vis (Delta Dunarii) si sase obiective culturale de mare valoare ale tarii noastre. Insa 14 obiective sunt inca pe lista de asteptare, o lista pe care zabovesc, in unele cazuri, de peste 20 de ani. Continuarea pe GreatNews.ro

Aventurile "prezidentiale" ale valizelor negre. In cursul acestei luni, in Franta si in Rusia, ambele puteri nucleare, s-a derulat tranzitia puterii insotita de ritualul secret al predarii de la fostul sef al statului catre succesor a puterilor nucleare, adica a codurilor nucleare si valizei negre, care permit declansarea unei lovituri atomice. Ca in cazul tuturor puterilor nucleare, faimoasa valiza urmareste ca o umbra sefii de stat. In cadrul unor ceremonii total secrete, noul presedinte francez, Francois Hollande, si noul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, revenit, dupa o pauza de mandat ca premier, pentru a treia oara in fruntea Rusiei, au primit in ziua investiturii faimoasele coduri nucleare, scrie Romania Libera.

Documentele care demonstreaza ca Nyiro Jozsef a fost fascist notoriu. "Evenimentul zilei" a relatat pe larg, in editia de ieri, felul in care s-au desfasurat incidentele provocate de repatrierea urnei cu cenusa a lui Nyiro Jozsef. La un moment dat, incercarea disperata a autoritatilor locale de a opri actiunea de reinhumare a ramasitelor pamantesti ale scriitorului, preotului si ziaristului de origine maghiara, a capatat aspecte de mascarada. Urna a fost interceptata, insotitorul ei a recunoscut ca transporta cenusa raposatului Nyiro Joszef (dar numai dupa ce a venit procurorul cu mandat de perchezitie al unui portbagaj!), dar la deschiderea cutiei din lemn lacuit s-a constatat ca aceasta e goala. Nici urma de cenusa! Integral in EVZ.

PP-DD SRL. Cum a vandut Diaconescu filialele partidului. Dan Diaconescu este acuzat ca i-a inlocuit pe fondatorii cu mult entuziasm, dar fara bani ai filialelor Partidului Poporului cu politicieni alungati din alte partide, dar care sunt dispusi sa-si puna veniturile. Pana sa dea foc simbolurilor Partidului Poporului (PP) in centrul orasului, toamna trecuta, Constantin Tache era un fost militian, fost politist, pensionar si patron fascinat de Dan Diaconescu (DD). A aparut apoi la posturile nationale de stiri si a povestit cum liderul de la OTV i-a cerut sa corupa electoratul cu de doua ori mai multe sacose cu pomana decat dadeau celelalte formatiuni politice. "Domnul Dan" s-a dezis de buzoian si ar fi declarat la tv ca Tache Constantin s-a autointitulat lider al PP-DD Buzau fara acceptul Capitalei. Continuarea in Romania Libera.

Ce spagi se mai dau in campania pentru locale. Catalog 2012. Candidatii la alegerile locale se intrec si anul acesta in oferirea de bani si bunuri in incercarea de a convinge electoratul. O caracteristica a acestei campanii este mita electorala "pe fata": la televizor, pe retelele de socializare sau prin scrisori oficiale. "Un candidat independent a fost amendat dupa ce a fost surprins la o intalnire cu alegatorii FARA sacose cu ulei, faina si malai." Gluma, aparuta pe site-ul Times New Roman, "cotidian independent de umor voluntar", continua in aceeasi nota: "N-am patit asa ceva in viata mea, a fost o totala lipsa de respect fata de alegatori", a spus o pensionara care s-a repezit cu o sacosa goala asupra candidatului, relateaza Romania Libera.

Turismul fara perdea. Excursiile pentru placeri carnale au devenit o obisnuinta printre barbati, dar si printre femei. Tarile exotice din Asia si America Latina sunt preferate, dar si Europa are bordelurile ei celebre. Turismul sexual s-a dezvoltat prin aparitia unor paradisuri pentru barbatii singuri sau pentru cei casatoriti care voiau sa iasa din rutina unei relatii plictisitoare. Clientii cu bani aleg Brazilia, Costa Rica, Republica Dominicana, Filipine sau Thailanda, tari unde prostitutia este legala sau tolerata, iar nivelul scazut de trai obliga femeile sa se prostitueze in masa. Integral in Adevarul.

Ministrii si protectorii lor bogati. Un politician de incredere este un om care sta pe picioarele sale. Pare simplu, dar in viata reala e greu sa masori autonomia unei persoane. Firele care-i leaga pe oameni sunt complicate, iar "datoriile" unora fata de altii nu sunt mereu evidente. Am vazut, in trecut, ministrii categorici si siguri pe sine, devenind servili si mierosi fara nicio explicatie aparenta. In politica romaneasca functioneaza cu siguranta asemenea dependente secrete, care iau, de ochii lumii, aparenta galanteriei sau infatisarea unor tovarasii de "idei", relateaza Deutsche Welle.

Industria farma acuza suprataxarea. Producatorii din industria farmaceutica ameninta cu sistarea livrarilor pentru compensate daca autoritatile nu revizuiesc modul de calcul al "taxei clawback". Cuantumul taxei clawback - adica diferenta dintre banii alocati de buget pentru medicamente compensate si consumul real - aferent primului trimestru al acestui an a dat peste cap planurile financiare ale producatorilor de medicamente, informeaza Adevarul.