Procesul lui Anders Breivik: O noua evaluare il declara psihotic si fara raspundere penala. Linia de aparare in procesul norvegianului Behring Anders Breivik, care vrea sa raspunda penal pentru uciderea a 77 de persoane anul trecut, a suferit schimbari radicale vineri, cand un important organism oficial si-a exprimat indoiala cu privire la evaluarea care il declara pe Breivik sanatos psihic, relateaza AFP. In contextul in care sanatatea sa mentala se afla in centrul atentiei procesului sau, Breivik a fost declarat psihotic si, ca atare, nu poate raspunde din punct de vedere penal, a aratat o prima expertiza psihiatrica, aceasta fiind ulterior contrazisa de o contraexpertiza care l-a evaluat ca suficient de sanatos din punct de vedere psihic pentru a raspunde penal pentru faptele sale. Totodata, aceeasi comisie are doua "obiectii majore" fata de contraexpertiza, in ciuda unei completari a informatiilor ceruta autorilor acesteia, rezulta dintr-o scrisoare foarte tehnica publicata vineri. Potrivit juristilor, o asemenea concluzie inseamna ca aceasta contraexpertiza nu a fost nici aprobata dar nici respinsa. In scrisoarea sa, Comisia precizeaza ca "intrebarile puse expertilor psihiatri (...) nu vizeaza concluzia lor in sine", ci fundamentele care au condus la o asemenea concluzie. Expertiza este, de fapt, slabita in comparatie cu prima, in contextul in care aceasta ii este favorabila extremistului, in varsta de 33 de ani, care vrea sa fie declarat sanatos din punct de vedere psihic, pentru ca ideologia pe care o promoveaza sa nu fie invalidata de un diagnostic. "Am fi preferat, desigur, ca aceasta comisie sa nu aiba obiectii cu privire la a doua expertiza", a declarat pentru AFP avocatul lui Breivik, Geir Lippestad, precizand totodata ca tribunalului din Oslo ii va reveni sa ia o decizie cu privire la greutatea pe care vrea sa i-o dea, in verdictul sau, asteptat in luna iulie. Procurorul Svein Holden a repetat, la randul sau, ca vrea sa pastreze toate optiunile pana la finalul procesului, rezervandu-si dreptul de a retine responsabilitatea sau lipsa de responsabilitate penala a acuzatului. Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenti, deschizand focul intr-o tabara de vara a Miscarii Tineretului Laburist, pe Insula Utoya, imediat dupa ce a ucis alte opt persoane, intr-un atentat cu bomba vizand sediul Guvernului din capitala norvegiana Oslo. Daca Anders Breivik este declarat lipsit de responsabilitate din punct de vedere, el risca internarea intr-o institutie psihiatrica, posibil pe viata. In caz ca va fi declarat responsabil, Breivik risca 21 de ani inchisoare, o pedeapsa care ar putea fi prelungita atat timp cat va fi considerat periculos pentru societate.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Reactia Rusiei: Masacrul din Hula este rezultatul asistentei externe de natura financiara si logistica oferita insurgentilor sirieni. Masacrul de la Hula este rezultatul asistentei financiare si al livrarilor de armament oferite insurgentilor sirieni, a declarat vineri, Ministerul rus de Afaceri Externe, intr-un comunicat de presa citata de AFP. "Tragedia de la Hula a demonstrat unde poate duce asistenta financiara, livrarea armamentului modern de contrabanda catre rebelii sirieni si recrutarea de mercenari", a apreciat diplomatia rusa. "Am mentionat in mod repetat cauzele care au o influenta negativa asupra implementarii planului lui Annan in Siria; in primul rand, este vorba de anumiti actori-cheie de pe scena internationala care nu sunt pregatiti sa actioneze dupa o logica pasnica", se mentioneaza in comunicatul diplomatiei ruse. De asemenea, Ministerul rus de Externe precizeaza ca acesti actori de pe scena internationala "se concentreaza pe propria agenda, al carei punct principal este schimbarea regimului de la Damasc". Rusia a fost puternic criticata in ultimele luni, dupa ce a refuzat sa adopte rezolutiile Consiliul de Securitate al ONU impotriva regimului de la Damasc. Moscova a continuat, de asemenea, sa livreze arme Siriei, in ciuda temerilor ca acestea ar putea fi folosite impotriva civililor sirieni si a judecat drept "prematura" o noua actiune ONU in Siria. Tarile occidentale si ONU tind sa atribuie masacrul de la Hula, soldat cu 108 morti, regimului sirian, in timp ce Damascul sustine ca in spatele violentelor se afla "grupuri teroriste".

Irlanda: 60,3% dintre alegatori au votat la referendum in favoarea pactului bugetar european - oficial.

Irlandezii au aprobat cu 60,3% din voturile exprimate pactul bugetar european, ce a fost supus unui referendum joi, potrivit rezultatelor finale anuntate vineri de sefa operatiunilor de numarare a voturilor, Riona Ni Flanghaile, transmite AFP. In cadrul referendumului, 955.091 de alegatori au votat "Da", fata de 629.088 care au votat "Nu", a precizat aceasta. Premierul irlandez de centru Enda Kenny le ceruse cetatenilor sa voteze in favoarea pactului, care va fi, potrivit lui, sinonim cu stabilitatea. "Reprezinta un puternic vot de incredere (...) care va fi vazut astfel si in strainatate", a reactionat imediat ministrul protectiei sociale Joan Burton, sefa de campanie pentru referendum din cadrul Partidului Laburist, ce face parte din coalitia de guvernamant. Irlanda este pana in prezent singura tara membra UE care a supus unui referendum acest pact bugetar european, care impune respectarea unor reguli stricte privind deficitul si cheltuielile bugetare, sub amenintarea sanctiunilor. Acest nou pact fiscal, care vizeaza consolidarea disciplinei bugetare in cadrul Uniunii ca urmare a crizei datoriilor, a fost semnat la 2 martie, la Bruxelles, de sefii de stat si de guvern din 25 din cele 27 de state membre ale UE (exceptie facand Marea Britanie si Cehia).

Barack Obama ar fi ordonat intensificarea atacurilor cibernetice impotriva Iranului. Presedintele american Barack Obama a ordonat intensificarea atacurilor cibernetice impotriva programului nuclear iranian, cu toate ca virusului informatic Stuxnet fusese descoperit in mod accidental in anul 2010, scrie editia de astazi a publicatiei The New York Times citata de AFP. Aceste atacuri, care au inceput inca din timpul mandatului lui George W. Bush, sub numele de cod "Jocurile Olimpice", sunt primele atacuri de anvergura initiate de Statele Unite impotriva unei tari, afirma cotidianul american. Programul ar fi utilizat virusi informatici dezvoltati de Israel, adauga The New York Times, care precizeaza ca articolul sau se bazeaza pe o serie de interviuri luate unor fosti si actuali responsabili americani, europeni si israelieni, timp de 18 luni, care au inspirat, de asemenea, si cartea jurnalistului David Sanger, intitulata "Confront and Conceal: Obama's Secret Wars and Surprising Use of American Power", ce urmeaza sa fie publicata saptamana viitoare. Atacurile cibernetice, care urmareau sa impiedice Teheranul sa dezvolte arme nucleare si sa evite un atac preventiv al Israelului impotriva Iranului, au perturbat puternic centrala nucleara de la Natanz, mentioneaza publicatia americana. Cu toate acestea, inalti responsabili din administratia americana planuiau sa incheie acest program, dupa ce un "element" al programului a fost descoperit din greseala in 2010 si a aparut in sistemele informatice din mai multe tari, asigura NYT, amintind de virusul Stuxnet. Presedintele Obama ar fi ordonat in cele din urma continuarea atacului, iar la o saptamana dupa descoperirea virsului Stuxnet, o noua versiune a programului ar fi scos din functiune pana la 5000 de centrifuge iraniene la acea vreme, relateaza sursa citata. De altfel, expertii in domeniu au banuit Statele Unite si Israelul de implicare in dezvoltarea virusului Stuxnet, insa niciunul dintre cele doua state nu a recunoscut vreodata. Unul dintre purtatorii de cuvant de la Pentagon a refuzat sa comenteze titlul articolului aparut in The New York Times, insa acesta a precizat ca Barack Obama si secratarul de stat al apararii, Leon Panetta, au facut o prioritate din atacurile cibernetice. Articolul publicat de NYT intervine in contextul in care producatorul rus de antivirusuri Kaspersky Lab a anuntat luni ca a identificat un virus informatic cu un potential distrugator neegalat pana in prezent, botezat Flame, si utilizat ca "arma cibernetica" impotriva mai multor tari. Potrivit presei occidentale, Flame ar fi fost folosit pentru atacarea ministerului Petrolului din Iran si a principalului terminal petrolier al acestei tari.

Grecia: Stanga radicala Syriza va anula memorandumul cu UE si FMI daca va castiga alegerile. Alexis Tsipras, liderul Syriza, stanga radicala din Grecia, a afirmat vineri ca doreste sa "anuleze" memorandumul prin care se impune criza de austeritate in schimbul sprijinului financiar din partea UE si a FMI, in cazul in care partidul sau va castiga alegerile legislative din 17 iunie, scrie AFP. "Memorandumul fie se aplica, fie se anuleaza (...) noi, noi il vom anula", a afirmat Tsipras. Dar acesta a afirmat ulterior ca doreste sa "renegocieze" cu UE si FMI pentru a mentine ajutoarele pentru Grecia. "Imediat dupa anularea memorandumului" care fixeaza obligatiile Greciei, "guvernul va cere renegocierea acordului de imprumut", a adaugat el. Syriza doreste o "asanare bugetara dreapta din punct de vedere social" si "participarea grecilor pe picior de egalitate in zona euro", a subliniat Tsipras, cu ocazia prezentarii programului sau, intr-o conferinta de presa.