Cat mai platim pensii pentru magistratii corupti? Sentintele din dosarul senatorului Catalin Voicu, prin care a fost condamnat si fostul judecator Florin Costiniu, repun pe tapet o problema acuta: ce se intampla cu pensiile speciale ale magistratilor necinstiti? Vineri, Inalta Curte de Casatie a dat o prima sentinta in dosarul senatorului Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta. Alaturi de el au mai fost condamnati si doi oameni de afaceri, dar si judecatorul Florin Costiniu, acuzat de complicitate la trafic de influenta. Cazul Costiniu readuce in dezbatere o intrebare acuta: ce facem cu pensile speciale ale magistratilor corupti? Situatia judecatorului Costiniu si a altora ca el naste discutii si in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Costiniu a iesit la pensie inainte de a fi condamnat definitiv si incaseaza o pensie speciala de 16.063 de lei, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Auschwitz-ul de la Baia Mare. 2.000 de romi mutati in Uzina Mortii de primarul Chereches "Chimicul". Scandal de proportii la Baia Mare, unde, in ultima saptamana de campanie, primarul USL Catalin Chereches a mutat romii de la marginea orasului in fostul laborator chimic al Cuprom. Vrand sa demonstreze tuturor ca isi tine promisiunea electorala de a lichida zona Craica, o zona populata de aproximativ 2.000 de romi, primarul a decis sa mute peste noapte primele familii. Dupa ce i-a amenintat ca, daca nu se muta baga buldozerele peste ei si rade colonia, primarul a trecut la actiune. Sprijinit de Politia Locala si amenintand la tot pasul cu "mascatii si Jandarmeria", Chereches i-a imbarcat pe romi in campioane fara copertina si i-a transportat (pe o ploaie torentiala) in blocul in care a functionat ani in sir laboratorul chimic al celebrei uzine Phoenix, numita si "uzina mortii". Dupa 1990, numele uzinei a fost schimbat in Cuprom, iar in anul 2006 ea a fost inchisa, fiind considerata cel mai mare poluator din Romania dupa Combinatul de la Copsa Mica, anunta EVZ.

Cum a trait si a murit masina popoarelor sovietice: Lada. La sfarsitul lunii trecute, brandul Lada a devenit istorie. Grupul AutoVaz a anuntat ca renunta la celebra marca sovietica cu o istorie de peste 40 de ani. Lada inseamna barca in rusa veche, iar simbolul ei este un viking pe un vapor. Marea schimbare in industria auto sovietica a venit in 1960, cand la Congresul XXIII al Partidului Comunist s-a decis construirea unei uzine producatoare de automobile. Rusii au semnat un contract de colaborare, in anul 1966, cu producatorul italian Fiat, cu sediul la Torino. In contract era stipulata construirea unei uzini producatoare de automobile, pe malul raului Volga, in care sa fie construite masini dupa modelul Fiat 124. De atunci, Lada a devenit cel mai cunoscut brand sovietic si una dintre cele mai cunoscute marci auto est-europene, informeaza Adevarul.

Relatiile germano-ruse, din perspectiva escalei berlineze a lui Putin. Vizita fulger efectuata in Germania de presedintele Rusiei s-a vazut copios dominata de chestiunile presante ale actualitatii, de situatia tot mai dramatica din Siria si de criza economica si monetara din zona euro. Primit cu onoruri militare dar si de un mic grup de protestatari, Putin s-a vazut confruntat cu revendicarile occidentale adresate Moscovei. Vestul ii cere sa-si abandoneze aliatul de la Damasc si sa-i forteze mana sa accepte, asa cum ar dori Germania, o solutie "yemenita" a conflictului, implicand un azil politic pentru clanul Assad in schimbul acceptarii debarcarii presedintelui. Cu ocazia escalei la Berlin, organizatia pentru apararea drepturilor omului, amnesty international, i-a lansat lui Putin un apel, solicitandu-i sa sisteze exporturile de arme rusesti in Siria. Iar sefei executivului de la Berlin i-a recomandat sa abordeze cu liderul de la Kremlin masivele incalcari ale drepturilor omului comise pe teritoriul federatiei ruse, scrie Deutsche Welle.

Marturii despre "drogul violului". Se repeta povestea cu etnobotanicele: GHB patrunde in Romania, iar autoritatile au "ochelari de cal". Doua cazuri ciudate au fost semnalate in 2011, cand doua tinere au cazut peste balcon si nu-si mai aminteau nimic. Ulterior, s-a constatat ca fusesera violate. Un singur ONG din Romania trage semnalul de alarma, dar autoritatile ignora fenomenul. "Drogul violului" produce amnezie si dispare imediat din sange, nefiind depistat la analize. Oficial, "drogul violului" nu exista in Romania. Rapoartele Agentiei Nationale Antidrog (ANA) vorbesc de o singura captura de 15 ml de GHB (acid Gama HidroxiButiric), facuta in 2010. Cazurile suspectate pana acum sunt considerate alarme false, iar stirile despre comercializarea drogului in cluburile de noapte din Ardeal si Bucuresti sunt vazute ca simplu "folclor". Exista in schimb sute de marturii din Occident, din Rusia sau America de Nord si Australia. Ca regula, GHB este asociat cu amnezie temporara sau chiar totala. E ca si cum ai bea foarte mult si-ai uita ce-ai facut, anunta EVZ.

Bugetul UE, schitat la Bucuresti. Reprezentantii statelor est-europene care formeaza grupul "Prietenii coeziunii" vor ca UE sa mentina sprijinul financiar pentru regiunile sarace. Bucurestiul a gazduit vineri Conferinta sefilor de guverne din grupul statelor UE beneficiare de mari fonduri europene, unite sub titulatura de "Prietenii coeziunii". Reprezentantii a 15 state UE, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au semnat, in cadrul reuniunii de la Bucuresti, "Declaratia comuna" privind alocarile bugetare europene pentru 2014-2020. Documentul prevede elaborarea proiectelor de buget pe 7 ani, pana in 2020, si vizeaza crearea de locuri de munca si stimularea cresterii economice, dar si o mai buna cheltuire a fondurilor europene. Marii contributori la bugetul UE, printre care Marea Britanie, Franta, Olanda, Suedia si Germania, vor o reducere a fondurilor alocate politicii de coeziune dupa 2013. In acest context, liderii est-europeni, care formeaza grupul "Prietenii coeziunii", au pregatit un demers comun, in perspectiva discutiilor de la Consiliul European, din 28-29 iunie, unde va fi analizat cadrul financiar multianual al Uniunii, informeaza Adevarul.