Egiptenii au protestat din nou impotriva verdictului lui Mubarack. Candidatii la alegerile prezidentiale s-au alaturat. Mii de egipteni au continuat sa protesteze impotriva verdictului dat in procesul fostului presedinte Hosni Mubarak. Primii doi clasati in turul alegerilor prezidentiale s-au alaturat demonstratiei din Piata Tahir din Cairo. Mubarak si ministrul sau de interne, Habib al-Adly, au fost condamnati la inchisoare pe viata pentru uciderea protestatarilor in revolta de anul trecut. Atat lui Mubarak, cat si fiilor sai le-au fost eliminate acuzatiile de coruptie. Pe langa acestia, sase sefi ai fostei securitati au fost achitati, scrie BBC.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Arheologii bulgari au descoperit doua "schelete de vampiri" in orasul Sozopol. Arheologii din Bulgaria au descoperit duminica doua schelete din perioada medievala, in cadrul sapaturilor de la Sozopol, pe coasta Marii Negre. Piroanele mari din fier cu care corpurile celor doi barbati fusesera strapunse au fost si ele gasite in interiorul mormintelor. Acestea sunt cele mare recente dintr-o succesiune de peste 100 de schelete de "vampiri" cu o vechime de aproximativ 800 de ani descoperite in Bulgaria. "Aceasta descoperire ilustreaza o practica destul de comuna prezenta in unele sate ale Bulgariei pana in primul deceniu al secolului XX. Potrivit credintelor pagane, oamenii considerati rai in timpul vietii erau injunghiati in piept cu un piron de fier sau lemn inainte de a fi ingropati, pentru a nu se transforma in vampiri", a declarat Bojidar Dimitrov, directorul Muzeului National de Istorie din Bulgaria. Potrivit lui Dimitrov, "vampirii" faceau parte cel mai frecvent din randul aristocratilor si al clericilor. Cum nu a fost descoperit nici un schelet de femeie, se pare ca oamenii nu se temeau si de vrajitoare, anunta Novinite.

Extrema-dreapta din Belgia ofera 250 de euro recompensa pentru denuntarea femeilor care poarta burqa. Reprezentantii extremei-dreapta din Belgia au anuntat oferirea unei recompense de 250 de euro oricui va raporta politiei o femeie ce poarta valul islamic in public, relateaza Reuters. Actiunea extremistilor belgieni vine in contextul unor demonstratii de strada la Bruxelles, provocate de un incident ce a avut loc saptamana trecuta, cand o femeie musulmana a fost arestata pentru ca nu a respectat ordinul de a-si da jos de pe fata valul traditional (niqabul). Politicianul Filip Dewinter, unul dintre liderii marcanti ai formatiunii flamande de extrema-dreapta Vlaams Belang, a declarat pentru Reuters ca protestele de strada i-a descurajat pe politisti sa mai puna in aplicare interdictia privind purtarea burqai si ca aceasta recompensa ar trebui sa preseze autoritatile sa aplice legea in continuare. Tensiunile au inceput joia trecuta, cand politistii au vrut sa controleze indentitatea unei femei care astepta intr-o statie de autobuz purtand un niqab (valul islamic integral), al carui port este interzis pe strazile din Belgia de anul trecut. Refuzand sa-si decline identitatea, femeia, o belgiana convertita la Islam, a fost dusa la o sectie de politie, unde aceasta s-a manifestat violent, lovind doi politisti, unuia dintre ei spargandu-i nasul. Femeia arestata a fost ulterior transportata la spital, suferind o usoara comotie cerebrala. Joi seara, sute de tineri furiosi s-au adunat in fata sectiei de politie pentru a protesta. Acestia au incercat sa patrunda in sediu si au aruncat cu proiectile asupra fortelor de ordine si inspre autobuze. Doi politisti au fost raniti. (V.M.)

Al doilea lider al Qaeda a fost ucis de CIA intr-un atac cu drona in Pakistan - oficial SUA. Abu Yahya al-Libi, al doilea conducator in ierarhia al-Qaeda si un personaj foarte cunoscut in randurile organizatiei, a fost ucis luni de CIA intr-un atac cu drona in Pakistan, au anuntat marti oficialii americani. Moartea lui al-Libi reprezinta o alta lovitura semnificativa primita de gruparea terorista, dupa uciderea lui Osama bin Laden din urma cu un an. In urma atacului de luni desfasurat in apropierea orasului Mir Ali, zona din apropierea frontierei cu Afganistan, au murit 15 militanti ai retelei, printre care se pare si al-Libi. Abu Yahya al-Libi reprezenta o amenintare pentru SUA prin mesajele sale de amenintare postate periodic pe internet. Pentru libianul in varsta de 49 de ani Statele Unite stabilisera o recompensa de aproape 1 milion de dolari. In anul 2002 al-Libi a fost capturat si inchis la Bagram Air Base, in Afganistan, de unde a evadat in 2005, potrivit guvernului american, scrie CNN.

Siria interzice o serie de diplomati americani si europeni, dar accepta ajutoare umanitare. Siria a interzis o serie de diplomati americani si europeni, anuntand ca "nu mai sunt bineveniti" in tara, dar cu toate acestea a semnat un acord pentru primirea ajutoarelor umanitare. Natiunile occidentale au expulzat saptamana trecuta mai multi diplomati sirieni, ca o masura dupa masacrul de la Houla, in care peste 100 de persoane au fost ucise. ONU a anuntat ca fortele inarmate ale regimului se fac vinovate de majoritatea crimelor. Presedintele Bashar al Assad a negat implicarea in masacru. Tarile vizate de ordinul de expulzare si-au retras deja ambasadorii de la Damasc, anunta The Guardian.