Guvernul Ponta: O luna cu multe gafe si putine solutii economice. Noul cabinet a continuat politicile economice ale PDL, a respectat angajamentul cu FMI, dar deja si-a atras suspiciuni de coruptie. Dupa o luna de la instalare guvernul Ponta nu a dezamagit: nu a promis aproape nimic concret, deci nu a avut nimic deosebit de indeplinit. Principalul obiectiv a fost continuarea acordului cu FMI, in consecinta negocierile cu aceasta institutie s-au incheiat in timp record. Salariile bugetarilor au fost "reintregite" doar partial. Ultima transa va veni in contul bugetarilor in ianuarie. Cea mai mare parte a promisiunilor facute de USL cand era in opozitie s-a amanat pentru 2013. Din punct de vedere politic, viata guvernului Ponta a fost dificila: doi candidati la un post in executiv s-au retras inainte de audierile din parlament, iar un ministru a plecat sub presiunea acuzatiilor de plagiat, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ne-am intors in recesiune din cauza austeritatii. Administratia publica a franat investitiile si a tras in jos sectoarele care depind de fonduri publice - industria si constructiile. Produsul Intern Brut a scazut pentru al doilea trimestru consecutiv. Amanarea masurilor de stimulare a mediului de afaceri prin investitii publice a provocat scaderi ale activitatilor din constructii si din industrie, iar austeritatea bugetara s-a repercutat asupra consumului final al administratiei. Si, pentru ca statul mai detine inca aproape jumatate din economie, Produsul Intern Brut (PIB) a inclinat serios spre scadere in primul trimestru, insa a fost contrabalansat de avansul unor domenii cu ponderi la fel de mari, cum sunt agricultura, comertul si informatica. Astfel ca, per ansamblu, PIB-ul din primul trimestru al acestui an a crescut cu doar 0,3% fata de cel din aceeasi perioada a anului trecut si a scazut cu 0,1% fata de trimestrul anterior, arata datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS), anunta Adevarul.

Coruptii condamnati cu suspendare pot fi demnitari! In cazurile de mare coruptie unde se dau pedepse de inchisoare blande, cu suspendare, inculpatii, desi sunt declarati vinovati, pot ajunge din nou in functiile care au generat sau inlesnit savarsirea faptelor de coruptie pentru care au fost condamnati. Aceste practici romanesti incurajeaza coruptia, spun specialistii. Practica judiciara romaneasca nu descurajeaza coruptia. Mai mult, o incurajeaza, deoarece in majoritatea cazurilor de coruptie la nivel inalt pedepsele cu inchisoarea sunt mici, iar inculpatii beneficiaza de suspendarea executarii. In plus, desi au savarsit infractiunile de coruptie din fotoliul inaltei demnitati publice, pedeapsa cu suspendarea nu-l impiedica pe fostul demnitar sa ajunga din nou pe acea functie pentru ca legislatia noastra ii permite. In practica judiciara autohtona, la pedepsele cu inchisoarea date cu suspendare in cazuri de mare coruptie nu exista obiceiul de a se da si pedepse complementare (de interzicere a drepturilor civile de a fi ales/numit, spre exemplu), ci se dau doar pedepse accesorii, care nu se executa, fiind suspendate automat impreuna cu pedeapsa principala, informeaza Romania Libera.

Bacalureatul diferentiat: o solutie pentru viitor. Organizarea unui bacalaureat diferentiat, pare sa fie foarte urgenta si totusi este o reforma care pretinde in prealabil modificari de substanta in intregul sistem de invatamant. Ideea unui bacalaureat diferentiat a fost lansata prematur si intr-un context nepotrivit. Totusi ideea in sine este buna si a fost sustinuta si de guvernul anterior, caci mentinerea pe termen lung a sistemului actual risca sa conduca la o criza majora. Admitand ca guvernele vor reusi sa mentina mai multi ani la rand nivelul ridicat de exigenta impus in 2011, ne putem astepta ca, in mod repetat, jumatate dintre absolventii liceelor sa ramana fara diploma de bacalaureat si fara nicio perspectiva realista de integrare profesionala. Cata vreme diploma de Bacalaureat e indeobste ceruta "la angajare", examenul dobandeste dimensiuni sociale care au fost, aparent, ignorate. In Romania nu exista o retea puternica de scoli de formare profesionala, ceea ce face ca absolventul de liceu care nu reuseste la examentul de bacalaureat sa ramana fara nicio perspectiva de evolutie personala, scrie Deutsche Welle.

Acad. Prof. dr. Laurentiu Popescu, parintele telocitelor: "Bucurestiul va fi centrul mondial al medicinei". Timp de trei zile, Bucurestiul va gazdui un congres la care va fi prezenta toata crema medicinei mondiale. Printre altii, vor vorbi profesorul Piero Anversa de la Universitatea Harvard, considerat parintele celulelor stem, si profesorul Winblad de la Institutul Karolinksa din Stockholm, membru al Comitetului Nobel, specialistul numarul unu in boala Alzheimer. Academicianul Lauretiu M. Popescu, organizatorul congresului, dar si unul dintre detinatorii asa-numitului "premiu Nobel in Cardiologie" pentru descoperirile sale in "repararea stricaciunilor provocate de infarctul de miocard", vorbeste despre importanta acestui congres, dar si despre ce le lipseste cercetatorilor romani pentru a atinge marea performanta. Integral in EVZ.

Alegeri intr-un tur, moartea competitiei. Schimbarea legii electorale a dus la scaderea numarului de candidati, iar primarii in functie au evitat confruntarile cu adversarii. Alegerile locale din Romania se desfasoara pentru prima data pe baza regulii potrivit careia primarii sunt alesi intr-un singur tur de scrutin. Legea a fost modificata de PDL si UDMR la finalul anului 2011, dupa ce din 1992 pana in 2008, primarii au fost alesi in doua tururi de scrutin. Schimbarea legii a afectat modul in care s-au desfasurat alegerile, in conditiile in care primarii aflati in functie sunt favoriti. Numarul total al candidatilor inscrisi la alegerile locale din 10 iunie este cu 20% mai mic decat al celor de la scrutinul similar din 2008. Cea mai mare rata a dezinteresului de a candida se observa in cazul primariilor, unde doar 73% si-au mai depus candidatura fata de anul 2008. Mai mult, majoritatea primarilor in functie au evitat confruntarile directe cu contracandidatii, informeaza Adevarul.

Isarescu: Lipsesc documente din arhiva BNR despre istoria de dupa '90. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca atunci cand a fost refacuta arhiva BNR a descoperit mai putine documente despre istoria de dupa '90 si ca acest lucru este regretabil, potrivit Realitatea.net. "Am facut o constatare nu placuta la Banca Nationala a Romaniei, ca, luat cu una si cu alta, ne-am ocupat cu refacerea arhivelor BNR si am gasit arhive bune, le-am pus pe calculator, se vor deschide la public, nu mai este nevoie sa coborati in subsolul bancii, vor fi accesate de pe calculator, ceea ce este un lucru mare, dar, cand am dat sa facem istoria de dupa '90, am gasit mai putine documente, pentru ca nu s-a gandit nimeni ca vor deveni foarte valoroase", a declarat Mugur Isarescu la lansarea cartii "Itinerarii diplomatice - vol. I: Bucuresti - Geneva - Washington", de Adrian Constantinescu. Guvernatorul BNR a explicat ca au fost asa de prinsi in mijlocul evenimentelor incat nu si-au dat seama care este valoarea documentelor si ca acum regreta, pentru ca de multe ori vede rescrisa istoria recenta pe extreme, scrie Romania Libera.