Standard&Poor's ameninta Statele Unite cu o posibila scaderea a ratingului pana in 2014. Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's a confirmat vineri ratingul de AA+ acordat Statelor Unite, insa agentia a amenintat ca ratingul SUA s-ar putea reduce din nou pana in 2014, informeaza AFP. De asemenea, S&P a mentinut perpectiva negativa asociata ratingului acordat. ''Aceasta perspectiva negativa reflecta opinia noastra, potrivit careia riscul de credit asupra datoriei publice a Statelor Unite, de natura politica si bugetara in esenta, ar putea creste pana la a ne determina sa scadem ratingul de AA+ pana in 2014'', a precizat agentia de evaluare intr-un comunicat de presa. S&P adauga ca ''executarea bugetului'', ''gradul de indatorare'' al Statelor Unite si ''scaderea recenta a eficientei, a stabilitatii si a caracterului previzibil al legislatiei si al institutiilor politice, in special in ceea ce priveste directia politicii bugetare'', sunt printre cauzele care pot afecta ratingul acordat Statelor Unite.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Rusia si SUA au ajuns la anumite "puncte de contact" cu privire la Siria. Rusia şi Statele Unite au găsit "puncte de contact" privind soluţionarea crizei siriene, a declarat vineri ministrul adjunct rus al Afacerilor Externe Ghennadi Gatilov la finalul consultărilor ruso-americane de la Moscova, relatează AFP citata de Mediafax. "Sper că vom putea găsi împreună calea către o soluţie politică a crizei. În cursul discuţiilor, am găsit mai multe puncte de contact", a scris Gatilov pe contul său de Twitter fără a face alte precizări. Gatilov s-a exprimat după consultările ruso-americane la Moscova la care a luat parte şi trimisul Departamentului de Stat american Frederic Hof. Această întâlnire la Moscova intervine în timp ce presiunea se accentuează asupra Rusiei, aliat neclintit al Damascului de la începutul revoltei acum 15 luni în Siria, pentru a susţine o tranziţie politică care include îndepărtarea de la putere a preşedintelui Assad. Secretarul de Stat american Hillary Clinton a solicitat preşedintelui Bashar al-Assad să renunţe la putere în Siria. Moscova pare să se fi distanţat de Assad în ultimele săptămâni însă continuă să livreze arme Siriei şi se opune puternic oricărei intervenţii militare străine, cum a fost cazul Libiei. Rusia insistă asupra necesităţii aplicării planului de pace al emisarului internaţional pentru Siria, Kofi Annan, şi cere astfel Occidentului să se folosească de influenţa asupra grupurilor armate ale opoziţiei siriene. Rusia propune de asemenea organizarea unei conferinţei internaţionale cu privire la Siria, care ar trebui să includă şi Iranul, o propunere privită cu reticenţă de Washington

Francois Hollande si Barack Obama sustin ''o politica reala de crestere'' in Europa. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si omologul sau american Barack Obama au convenit vineri asupra necesitatii ''de a oferi Uniunii Europene o politica reala de crestere'', a anuntat presedintia franceza printr-un comunicat de presa citat de AFP. Francois Hollande ''a discutat la telefon, vineri dupa-amiaza, cu presedintele Statelor Unite, Barack Obama. Dupa summit-ul G8 de la Camp David si in apropierea summit-ului G20, care va avea loc in Mexic, cei doi au subliniat necesitatea de a consolida stabilitatea si guvernarea zonei euro, si de a oferi Uniunii Europene o politica reala de crestere'', se mentioneaza in comunicatul de presa. Potrivit sursei citate, presedintele francez ''a insistat pe disponibilitatea Frantei de a infiinta, impreuna cu partenerii din UE, un cadrul economic european bazat pe trei piloni: crestere si competitivitate, responsabilitate bugetara si stabilitate financiara''. Presedintele francez va participa la summit-ul G20 de la Los Cobos, Mexic, pe 18 si 19 iunie.

Barack Obama, gluma considerata deocheata la adresa sotiei: "Michelle ma intrece chiar si pe mine la flotari. Totusi, Ellen sustine ca Michelle nu a mers pana jos". Presedintele american Barack Obama a facut o gluma deocheata la adresa sotiei sale, Michelle, in cadrul unui eveniment de strangere de fonduri pentru comunitatea homosexualilor, lesbienelor si bisexualilor din SUA (LGBT), relateaza Daily Mail. Barack Obama a vorbit miercuri seara in fata a 600 de sustinatori si i-a multumit pe aceasta cale realizatoarei americane de televiziune Ellen DeGeners. "Vreau sa-i multumesc minunatei mele prietene, care a acceptat sa fie ironizata pentru ca Michelle a batut-o la flotari", a declarat presedintele american, referindu-se astfel la un concurs de flotari dintre prima doamna a Americii si prezentatoarea tv, desfasurat in luna februarie, in timpul unei emisiuni realizate de DeGeners. "Totusi, Ellen sustine ca Michelle nu a mers pana jos", a adaugat presedintele american, afirmatie care a starnit hohote de ras in randul sustinatorilor. Declaratiile lui Barack Obama au fost preluate si de presa americana, desi nu se stie daca presedintele american a premeditat gluma cu caracter sexual sau daca a fost pur si simplu vorba de o exprimare nefericita. Publicatia americana Los Angeles Times noteaza ca liderul de la Casa Alba s-a aratat usor incurcat in momentul in care suporterii sai au izbucnit in ras. "Asta este ceea ce am auzit", a continuat Obama. "Un lucru este clar. Michelle ma intrece chiar si pe mine la flotari. Nu ar trebui sa te simti prost", a mai spus presedintele in timp ce i se adresa realizatoarei tv Ellen DeGeners. Cativa reporteri americani au comentat declaratiile presedintelui pe Twitter. "Sper ca Michelle Obama sa tipe la Barack Obama in seara asta sau cel putin sa nu-i mai faca 'flotari'", a scris jurnalistul Meredith Shiner pe reteaua sociala. In discursul de 30 de minute, Barack Obama a enumerat masurile adoptate in favoarea comunitatii gay in timpul mandatului sau si a declarat ca drepturile comunitatii homosexualilor sunt egale cu cele ale civililor. El a subliniat ca realizarile sale fac parte dintr-un progres constant de a include din ce in ce mai multi oameni in ceea ce se cheama visul american. Liderul de la Casa Alba a devenit recent primul presedinte american care declara ca sustine casatoriile intre homosexuali.