Sorin Oprescu a admis ca a fost vot politic: "Sigur ca are si o componenta de vot negativ". Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca este necesar in acest moment sa se accelereze schimbarea si a spus ca are in favoarea sa cinci argumente. Oprescu a mai spus ca este mandru de increderea pe care i-au acordat-o bucurestenii. El a promis ca va continua toate proiectele incepute si ca va realiza noi proiecte pentru dezvoltarea Bucurestiului. "Va promit inca o data ca nu o sa va dezamagesc", a mai spus Sorin Oprescu. Sunt mandru de increderea pe care bucurestenii mi-o acorda, voi continua toate proiectele incepute, voi initia multe altele noi", a spus Oprescu. El le-a promis votantilor sai ca nu-i va dezamagi si si-a luat angajamentul ca va fi un primar pentru toti bucurestenii, nu doar pentru cei care l-au votat. Oprescu a spus ca este necesar in acest moment sa se accelereze schimbarea si a spus ca are in favoarea sa cinci argumente: vointa bucurestenilor, data de votul a peste 60% din acestia; o majoritate stabila in CGMB; un guvern care s-a angajat sa-l sustina; echipa sa si ambitia sa personala de a face din Bucuresti o mare capitala europeana, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum si-a pierdut UDMR electoratul dintr-o comunitate 90% maghiara. Comuna Sic este una dintre cele mai interesante comunitati din judetul Cluj. Ea este locuita aproape in intregime de maghiari, iar arhitectura caselor seamana cu cea din Secuime. Oamenii inca isi poarta cu mandrie portul popular, compus dintr-o vesta albastra cu bumbi de alama si o palarie de paie. Femeile in varsta poarta camasi albe ori rochii visinii, precum si basmale negre, inflorate. In mod traditional, sicanii sunt cunoscuti drept oameni seriosi si harnici. Prin orasul Gherla, situat aproape de comuna clujeana, circula chiar proverbe pe seama lor. "Da unui sican un harlet si imediat se apuca sa sape un sant", spune unul dintre aceste proverbe. Iar seriozitatea sicanilor se manifesta si la alegeri. Duminica, toata ziua a fost coada la intrarea in sectia de votare amenajata in caminul cultural. Oamenii spun ca "trebe sa merem la vot ca de-aia is alejeri". Asa ca, "daca trebe, trebe", oamenii in varsta s-au asezat rabdatori la coada de indata ce s-a terminat slujba reformata, in timp ce tinerii asteptau la cele cateva terase din centrul comunei sa se mai "rareasca" randul celor care asteptau sa fie primiti in sectia de votare. Insa, cu toate ca Sicul este o comuna unde imensa majoritate este de etnie maghiara, UDMR nu era creditat cu vreo sansa sa obtina Primaria. In Sic, batalia s-a dat intre actualul primar, Janos Sallai, si candidatul aliantei dintre PCM si PPMT, Istvan Nagy, anunta Romania Libera.

Romania, codasa Europei la cheltuieli pentru sanatate. Finantarea sectorului sanitar din tara noastra nu reprezinta o prioritate pentru guvernanti, potrivit unui raport recent. Acest lucru afecteaza starea populatiei si influenteaza in mod negativ nivelul de dezvoltare al tarii. Romania este statul cu cele mai mici cheltuieli pentru sanatate din Produsul Intern Brut (PIB) dintre tarile Uniunii Europene, iar acest lucru are efecte negative asupra populatiei, dupa cum se arata intr-o analiza comparativa a variantelor de reforma, realizata recent de Expert forum (EFOR) si Mind Research&Rating. Nivelul la care se afla tara noastra este cu atat mai ingrijorator cu cat ponderea cheltuielilor cu sanatatea in PIB a crescut continuu in ultimele decenii in UE, media majorandu-se de la 6,4% la 9,9% in intervalul 1980-2009. Tara noastra se situeaza pe ultimul loc la acest capitol, cu un nivel de 5,6% din PIB alocat pentru sanatate in 2009, informeaza Adevarul.

Alegerile: o sarbatoare o data la patru ani. Administratiile locale cheltuiesc in prag de alegeri sume foarte mari, nepotrivite cu spiritul unei administrari chibzuite, dar care par sa aiba un rol important de reglare a vietii politice. Alegerile locale din Romania au un avantaj nerostit. Chiar daca nu exista dezbateri serioase si daca cetatenii, in majoritatea lor covarsitoare, nu stiu bine ce voteaza, totusi odata la patru ani se creaza o veritabila ambianta de sarbatoare. Primariile cheltuiesc brusc o multime de bani pentru tot felul de lucruri, nu neaparat folositoare, dintr-un motiv electoral transparent, dar poate si dintr-un impuls mai putin constient care insereaza viata comunitara in insondabile miscari ciclice. Romania nu cunoaste traditia carnavalurilor, care coloreaza periodic viata oraselor occidentale, dupa cum nu are nici macar norocul unei sarbatori nationale, asa cum a avut candva la 10 mai, cand sensul politic se putea suprapune, spre bucuria absolut neumbrita a tuturor, peste vechea serbare a renasterii naturii, scrie Deutsche Welle.

Crin Antonescu: Rezultatele alegerilor arata ca USL este o constructie politica majora. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca rezultatul alegerilor locale arata ca USL este o constructie politica viabila, subliniind ca lucrul cel mai important este legat de faptul ca majoritatea cetatenilor au tinut sa-si exprime dreptul la vot. "Cel mai important lucru este ca aceste alegeri au dovedit ca o majoritate a cetatenilor Romaniei au tinut sa-si exprime optiunea politica, sa participe la ceea ce este esential in democratie si anume exprimarea optiunii lor cu ocazia alegerilor. (...) Rezultatele categorice asa cum apar din exit-poll-uri si cum speram sa fie confirmate arata ca USL este o constructie politica viabila, ca ea este pe departe principala optiune a alegatorilor din Romania, ca toate lucrurile pe care le-am spus si le-am facut in mai bine de un an si jumatate au fost pe intelesul si dorinta tuturor acestor oameni", a spus Antonescu, la conferinta comuna a copresedintilor USL, anunta EVZ.

Legatura dintre Nastase si "precedentul" Iacobov. Doua precedente sonore, in care au fost implicate personaje precum Corneliu Iacobov sau fostul sef al Agentiei Domeniilor Statului, Daniel Dragan, pot face irelevanta interventia recenta a Inspectoratului de Stat in Constructii in favoarea lui Adrian Nastase. Unul dintre cele mai mediatizate evenimente din ultima perioada a fost cel declansat de fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Adrian Grajdan, care a trimis in dosarul lui Adrian Nastase de la Curtea Suprema o adresa in care anunta ca renunta la prejudiciul imputat fostului premier, considerand ca nu a produs nici o paguba. Ca urmare a demersului, Grajdan a fost ridicat de procurori si invinuit de favorizarea infractorului. Punerea sub acuzare a acestuia a fost facuta ca urmare a contextului in care Adrian Gradan, revocat ulterior din functie de Victor Ponta, a facut cererea la Curtea Suprema. Mai exact, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii a facut acel demers in conditiile in care nu-si luase in primire atributiile, deci se presupune ca nu cunostea exact, la zi, activitatea institutiei. In aceste conditii, s-ar putea considera ca fostul sef al ISC a venit la conducerea acestei institutii cu tema invatata. Mai mult, Grajdan nu a consultat nici un departament al institutiei, trimiterea adresei fiind o decizie exclusiv personala. Sustinatorii fostului presedinte PSD au pedalat insa puternic pe demersul lui Grajdan, incercand sa sustina nevinovatia lui Nastase si criticand demersul anchetatorilor anticoruptie, informeaza Romania Libera.

Ion Cristoiu: "Cauza esecului PDL a fost pierderea poftei de lupta". Analistul politic crede ca nu doar austeritatea a dus la scorul slab al democrat- liberalilor. Intr-un interviu acordat in exclusivitate Evenimentului zilei, analistul politic Ion Cristoiu a facut o radiografie a alegerilor locale de ieri. In opinia acestuia, nici alegatorii si nici alesii nu s-au schimbat in 22 de ani. Cat priveste rezultatele alegerilor, Cristoiu spune ca o victorie importanta nu-i "a buna" pentru USL. EVZ: Cum se explica dezastrul PDL? Ion Cristoiu: E limpede ca a fost un vot politic, multi dintre primarii PDL fiind victimele acestui vot. Invocarea de catre liderii PDL a masurilor de austeritate e o greseala deoarece cauzele esecului sunt mult mai complexe decat le prezinta liderii PDL. Una dintre ele ar fi, de exemplu, pierderea poftei de lupta, avand si temeiul, pe de o parte, in credinta ca va face Traian Basescu ceva si ne va salva, pe de alta, in bataliile interne din PSD, scrie EVZ.

Savantul care si-a imaginat internetul inca din 1934. Belgianul Paul Otlet (1868 - 1944) a fost primul om de stiinta care a planuit realizarea unei retele extinse de documente si informatii. In 1934, Paul Otlet si-a dat seama ca telefonul si undele radio care interconecteaza o lume intreaga pot fi folosite si pentru altceva decat pentru convorbiri si distractie. Mai precis, acesta si-a imaginat organizarea cunoasterii intr-o retea extinsa de colectii de documente. scrie livescience.com. Otlet nu numai ca si-a imaginat cunoasterea umanitatii inmagazinata in fisiere si disponibila de la distanta oricui (denumita Retea Internationala pentru Documentare Universala), dar a si construit o colectie structurata de documente din intreaga lume descrisa dupa anumite norme si standarde, insotita de un serviciu de regasire capabil sa raspunda unor cereri prin copierea informatiei relevante de pe fise, anunta Adevarul.