Psiholog norvegian: Sa-l intalnesti pe Anders Breivik este ca si cum l-ai intalni pe Hannibal. ''Sa-l intalnesti pe Breivik este ca si cum l-ai intalni pe Hannibal'', canibalul din filmul horror ''Tacerea mieilor'', este afirmatia unui psiholog care l-a intervievat in arest, timp de 26 de ore, pe extremistul norvegian, informeaza The Telegraph. Eirik Johannesen a fost chemat de avocatii apararii lui Breivik pentru a dovedi ca acesta era constient in momentul in care a ucis 77 de persoane anul trecut. Desi nu exista dubii in privinta vinovatiei lui Breivik, sanatatea sa mintala se afla in centrul unei anchete in curs de desfasurare in Oslo. Psihologul a declarat tribunalului care se ocupa de cazul Anders Breivik ca este ''absolut convins'' de faptul ca extremistul norvegian nu este psihotic. De asemenea, Johannesen sustine ca opiniile radicale promovate de Breivik se datoreaza convingerilor sale politice extremiste si nu unei boli mentale. Pe 22 iulie 2011, Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea adolescenti, deschizand focul intr-o tabara de vara a Miscarii Tineretului Laburist, pe Insula Utoya, imediat dupa ce a ucis alte opt persoane, intr-un atentat cu bomba vizand sediul Guvernului din capitala norvegiana Oslo. Daca Anders Breivik este declarat lipsit de responsabilitate din punct de vedere, el risca internarea intr-o institutie psihiatrica, posibil pe viata. In caz ca va fi declarat responsabil, Breivik risca 21 de ani inchisoare, o pedeapsa care ar putea fi prelungita atat timp cat va fi considerat periculos pentru societate.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Un cinema din Iran s-a inchis dupa ce a vandut femeilor bilete la EURO 2012. Autoritatile din Teheran au inchis un complex comercial din capitala iraniana care, in ciuda interdictiilor ferme, a vandut bilete femeilor la proiectiile din cinema ale meciurilor din cadrul Campionatul European de Fotbal 2012, relateaza Le Monde. Agentia de presa ISNA, care a citat informatiile transmise de politie, a precizat ca ''cinematograful Zendegi a fost inchis de politie dupa ce a vandut bilete femeilor in salile de cinema autorizate sa vanda bilete doar barbatilor''. Un responsabil al politiei a anuntat duminica ca a fost interzisa participarea femeilor la difuzarea meciurilor de fotbal din cadrul EURO 2012, foarte populare in Iran, motivand comportamentul uneori ''vulgar'' al barbatilor in timpul transmisiunilor. Meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal vor fi redifuzate de televiziunea publica si in salile de cinema, asa cum s-a procedat si in timpul Cupei Mondiale din 2012 sau a Cupei Asiei in 2011. Femeile din Iran trebuie sa foloseasca piscinele, plajele, parcurile, taxiurile si vagoanele de metrou in mod separat, pentru a nu se amesteca cu barbatii.

Bujar Nishani este noul presedinte al Albaniei. Ministrul albanez de interne, Bujar Nishani, a fost numit noul presedinte al Albaniei, in urma votului Parlamentului, informeaza AFP. Bujar Nishani, in varsta de 46 de ani, a fost singurul candidat pentru aceasta pozitie, fiind propus de coalitia de dreapta aflata la putere, condusa de premierul albanez Sali Berisha. Bujar Nishani a obtinut 73 din cele 76 de voturi exprimate si il va succeda pentru un mandat de cinci ani pe Bamir Topi, care va parasi functia pe 24 iulie. Opozitia socialista a fost si ea prezenta in sala de vot, dar a refuzat sa participe la vot. Uniunea Europeana a facut un apel la fortele politice albaneze pentru alegerea unui sef de stat care sa intruchipeze unitatea in Albania, stat care se confrunta cu o criza politica de peste trei ani, dupa ce opozitia socialista nu a recunoscut niciodata rezultatele alegerilor legislative din iunie 2009.

Hosni Mubarak a fost resuscitat de doua ori in inchisoare luni, dupa doua stopuri cardiace. Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, in varsta de 84 de ani, a fost resuscitat de doua ori dupa doua stopuri cardiace, a declarat o sursa medicala din inchisoarea unde acesta este inchis pe viata, incepand cu 2 iunie, relateaza AFP. "Inima i s-a oprit de doua ori. Doctorii au fost nevoiti sa il resusciteze. Este cand constient, cand inconstient si refuza sa se hraneasca", a declarat sursa. Mai devreme in aceeasi zi, o sursa din ministerul de interne a afirmat ca starea sa de sanatate este "critica, dar stabila". Autoritatile egiptene au declarat de asemenea ca analizeaza posibilitatea de a il transfera pe Mubarak, din inchisoara din Tora (sudul Cairo), la un spital din capitala. Sanatatea sa s-a degradat brusc atunci cand a fost adus in penitenciar, unde a fost plasat intr-o sectiune dotata cu echipament medical. Familia sa a solicitat transferul la un spital, asa cum s-a intamplat inainte de condamnare. Hosni Mubarak a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru reprimarea violenta a revoltelor de la inceputul anului 2011, cand si-au pierdut viata 850 de persoane. (I.R.)

Nobel reduce valoarea premiilor acordate, invocand mai multi ani de cheltuieli excesive. Premiul in bani oferit laureatilor Nobel va fi redus cu o cincime, a anuntat luni fundatia care ofera prestigiosul premiu, dupa un deceniu de cheltuieli excesive care au afectat finantele institutiei, relateaza Reuters. Fundatia Nobel a precizat ca banii pentru premii, care se acorda pentru excelenta in domeniile stiintei, literaturii si pacii, vor scadea la 8 milioane de coroane suedeze (1,12 milioane de dolari). Capitalul care formeaza baza premiilor a fost donat conform vointei inventatorului dinamitei, Alfred Nobel, si este administrat de fundatie, care a fost creata in anul 1900. Fundatia a spus intr-o declaratie ca veniturile provenite din dobanzi si investitii din ultimul deceniu au fost depasite de costuri, ceea ce impune o scadere a premiului in bani de la valoarea de 10 milioane de coroane. "Fundatia Nobel este responsabila pentru ca premiul in bani sa ramana la un nivel inalt pe termen lung", a afirmat directorul executiv, Lars Heikensten. De asemenea, fundatia a mentionat ca a inceput sa taie din costurile cu administratia si cheltuielile asociate cu celebrarile Premiului Nobel, care au loc in fiecare luna decembrie in Stockholm si Oslo. Anul acesta laureatii vor primi valoarea redusa a premiului in bani. (G.S.)