Basescu ii da sah lui Ponta: Constitutie contra Bruxelles. Traian Basescu a explicat ca premierul poate reprezenta Romania la Consiliul European, doar daca se modifica legea fundamentala. Presedintele Traian Basescu a pus aseara din nou pe masa chestiunea modificarii Constitutiei, in schimbul demisiei sale si al organizarii de alegeri prezidentiale, in paralel cu cele legislative. El a explicat ca Parlamentul nu ii poate transfera premierului atributiile de reprezentare a Romaniei la Consiliul European, decat daca este modificata legea fundamentala. "Daca se scurteaza mandatul presedintelui la 4 ani si daca se pune in aplicare referendumul (reducerea numarului de parlamentari la 300- n.red.) sunt de acord sa incetez mandatul meu de bunavoie prin demisie cu o luna inainte de legislative", a spus Basescu, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Semnificatia "fenomenului'' Nicusor Dan. Cum a devenit un candidat independent al patrulea cel mai votat om din tara. Cu 72.000 de voturi, Nicusor Dan este al patrulea cel mai votat candidat la alegerile locale de duminica, desi, practic, nu a fost prezent in mass-media traditionale, a avut un afisaj electoral mai mult decat discret si nu a avut un aparat de partid in spate care sa-l sprijine. In aceste conditii, 9% la Primaria Capitalei si 4,7% voturi pentru postul de consilier sunt performante remarcabile care-i ofera sperante pentru viitor. Nicusor Dan este presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul", o organizatie nonguvernamentala care s-a batut pentru a opri distrugerea patrimoniului Bucurestiului si uratirea continua a chipului Capitalei cu cladiri prost concepute, construite complet aiurea si pe temeiul unor autorizatii acordate ilegal si/sau prin coruptie. Unele batalii le-a castigat in instanta, altele le-a pierdut, dar este limpede ca acest tanar matematician nu numai ca si-a petrecut ultimii ani in contact direct cu problemele reale ale Capitalei, dar ca, probabil, cunoaste aceste probleme mai bine decat toti candidatii la aceste alegeri, incluzandu-l aici si pe Sorin Oprescu, informeaza Romania Libera.

Patriotismul ca gandire rationala. Presedintele Traian Basescu a respins declaratia Parlamentului care acorda mandat primului ministru sa participe la lucrarile Consiliului european, considerand ca nu are valoare juridica. Exista cu siguranta o infruntare personala intre primul ministru Victor Ponta si presedintele Traian Basescu. Dar ea nu ar trebui asezata pe primul plan. Din pacate, in Romania politica a devenit intr-o prea mare masura un fapt de psihologie si mai putin o gandire institutionala. O dovada este declaratia insasi a presedintelui Traian Basescu, care i-a cerut primului ministru sa dea dovada de "barbatie": Prim-ministrii trebuie sa fie barbati, sa isi asume ce isi doresc", a spus presedintele. Daca "barbatia" desemneaza in limba romana o pretioasa valoare morala, in acest context suna arhaic si cu totul neadecvat. De altfel ironia este ca, in sensul acesta cu rezonante primitive, primul ministru chiar da dovada de "barbatie", din moment ce il infrunta deschis pe omul cu cele mai mari ambitii de putere din politica romaneasca. Dar discutia pornita pe aceasta cale este gresita, scrie Deutsche Welle.

S-a sinucis în glumă! Vezi povestea consilierului local care a înghițit Furadan după alegeri. Nicolae Bratu din Ghimpeteni i-a jurat fiului ca nu se sinucide. A luat o gura de insecticid. Tocmai fusese ales consilier local. Lumea din Ghimpeteni, judetul Olt, tot vorbeste de moartea lui Nicolae Bratu, unul dintre candidatii PSD pe listele Consiliului Local, iesit pe locul al treilea la alegeri. Luni la amiaza s-a sinucis, inghitind Furadan, inspirat de modul in care s-a sinucis Madalina Manole. Ieri, familia l-a inmormanat in bocete. Prietenii spun ca amenintarile adversarilor politici i-au provocat o depresie. Duminica seara chiar le-ar fi spus ca o sa se omoare. Alexandru Ratoi, si el consilier local, a declarat, pentru EVZ, ca doua ceasuri a vorbit cu el la telefon luni dimineata: "Mi-a spus ca nu poate sa mai suporte, ca o sa se omoare, pentru c-a fost amenintat de cei de la PNL ca o sa-l bata mar daca-si baga nasul la numaratoare", anunta EVZ.

Luxul din palatele tiganesti a ajuns pana in ziarele britanice. O serie de documentare si fotografii arata luxul in care traiesc si activitati din viata de zi cu zi a familiilor bogate din comunitatile de romi din Romania. Seria de documentare "Big Fat Gipsy Weddings" (n.r. "Nunta mare tiganeasca") difuzata de Channel 4 arata partea nevazuta a vietii romilor, scrie dailymail.co.uk. Fotograful Carlo Gianferro a surprins imagini din viata comunitatilor de romi si modul in care arata locuintele celor mai bogati dintre acestia. Seria sa de fotografii, intitulata "Gipsy Interiors", arata locuintele colorate si supradimensionate ale acestora din palatele din Romania si Moldova. Romii nu se sfiesc sa-si expuna averile, asa ca isi decoreaza locuintele cu obiecte opulente, informeaza Adevarul.

Secretarul de stat ungar implicat in initiativa reinhumarii poetului Jozsef Nyiro a demisionat. Ministrul secretar de stat ungar responsabil de Cultura Geza Szocs, un etnic maghiar de origine romana, a demisionat miercuri, in contextul implicarii sale in initiativa privind reinhumarea la Odorheiu Secuiesc a controversatului poet Jozsef Nyiro, relateaza Mediafax. Demisia intervine in contextul in care politicile culturale ale Guvernului Viktor Orban sunt criticate vehement, atat in Ungaria, cat si in mediile culturale internationale. "Multe lucruri ma fac sa ma schimb si sa intru in slujba unor valori pe care le consider importante, in alte conditii", a explicat Geza Szocs in scrisoarea de demisie. Poetul in varsta de 59 de ani face parte din comunitatea maghiarilor originari din Romania. Opozitia din Ungaria a salutat demisia: "Geza Szocs este un om politic fara greutate care paraseste Guvernul. Mandatul sau a fost marcat de scandaluri, de numiri politice in lumea teatrului si operei", a reactionat formatiunea de stanga Coalitia Democratica (DK). "Au fost publicate mai putine carti in mandatul sau, angajatii muzeelor au fost concediati, iar productia nationala de filme a fost practic blocata", adauga DK, scrie Romania Libera.