Barack Obama si Vladimir Putin vor discuta despre situatia Siriei, in cadrul summit-ului G20. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si omologul sau rus, Vladimir Putin, vor discuta despre "dezacordurile" referitoare la situatia din Siria cu ocazia summit-ului G20 programat sa se desfasoare saptamana viitoare, in Mexic, relateaza AFP. "Este evident ca inca exista dezacorduri in privinta situatiei din Siria, dar aceasta va fi o buna ocazie pentru cei doi presedinti de a se intalni si a discuta", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Tot vineri, un oficial de rang inalt de la Casa Alba a anuntat ca presedintele american va discuta, marti, cu omologul sau chinez, Hu Jintao, despre situatia din Siria si despre criza nucleara iraniana, cu ocazia summit-ului G20 din orasul mexican Los Cabos. China si Rusia, membre permanente ale Consiliului de Securitate ONU, au blocat pana in prezent proiectele de rezolutie care condamnau actiunile de reprimare ale regimului condus de Bashar Al-Assad.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Fostul premier grec Georgios Papandreou il acuza pe Nicolas Sarkozy ca i-a subminat proiectul de referendum privind planul de austeritate. Fostul prim-ministru socialist al Greciei, Georgios Papandreou, l-a acuzat pe fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy ca i-a subminat proiectul de referendum propus pentru planul de austeritate, fapt ce a adancit Grecia in actuala criza politica, informeaza AFP. Partenerii europeni ai tarii si chiar cancelarul german Angela Merkel au acceptat acest proiect in noiembrie 2011, a declarat Papandreou, la un post de televiziune din Patras. ''Insa a existat o reactie din partea presedintelui Sarkozy, care a reusit sa submineze proiectul in ochii poporului grec'', a adaugat fostul premier grec, care a parasit puterea in favoarea unei coalitii guvernamentale provizorii dreapta-socialisti, respinsa la alegerile legislative din 6 mai. Potrivit afirmatiilor lui Papandreou, blocajul francez s-a manifestat la mini-summitul european de criza de la Cannes, Franta, la care el a fost convocat pe 2 noiembrie 2011, dupa ce-si anuntase intentia de a organiza un referendum privind cel de-al doilea plan de salvare a Greciei si pe care zona euro urma sa-l puna in aplicare. Partenerii europeni ai Atenei amenintasera atunci ca-i vor intoarce spatele, Parisul si Berlinul pledand ca, in caz de referendum, grecii sa fie pusi la zid cu o intrebare referitoare la dorinta lor de a ramane sau nu in euro. ''Cred ca exista o teama, mai ales in randul conservatorilor din Europa, fata de o mai mare democratizare a Europei'', a adaugat joi Papandreou, presedintele Internationalei Socialiste, pentru canalul de televiziune Super B. Papandreou a reiterat ca nu intentiona sa le supuna grecilor chestiunea referitoare la ancorarea tarii in euro, ci sa-i cheme sa se pronunte in legatura cu programul de austeritate extrema cerut de creditorii tarii, UE si FMI, in schimbul unui imprumut de 130 miliarde de euro, suma adaugandu-se unui prim ajutor de 110 miliarde. Grecii au profitat de ocazia legislativelor din 6 mai pentru a raspunde la aceasta chestiune printr-un ''nu'' masiv, iar Europa se teme acum ca nu cumva ei sa repete, la alegerile de duminica viitoare, respingerea austeritatii, compromitand mentinerea tarii in zona euro.

Barack Obama a dezvaluit strategia pentru dezvoltarea continentului african: Africa e mai importanta ca niciodata. Presedintele american Barack Obama si-a dezvaluit joi strategia in favoarea dezvoltarii Africii, cu obiectivul de a consolida securitatea si democratia pe un continent care se confrunta cu amenintarea Al-Qaida si cu o adevarata ofensiva economica chineza, scrie AFP. Acest plan vizeaza incurajarea potentialului economic "senzational" al continentului in materie de crestere, cu scopul de a ajuta milioane de africani sa scape de saracie, pe un continent asociat cu mizeria si conflictele, a declarat pentru AFP un oficial american sub protectia anonimatului. Casa Alba urmeaza sa se concentreze asupra a patru puncte: consolidarea institutiilor democratice, stimularea cresterii economice si a investitiilor, acordarea de prioritate pacii si securitatii si promovarea dezvoltarii. "Cand privim spre viitor, pare clar ca Africa este mai importanta ca niciodata pentru securitatea si prosperitatea comunitatii internationale si mai ales pentru Statele Unite", a declarat presedintele american, citat intr-un comunicat. In contextul in care Al-Qaida incearca sa se implanteze din Mali si pana in Somalia, Washington Post a scris joi ca armata americana a creat incepand din 2007 o retea de baze aeriene in Africa, pentru a supraveghea in concret miscarile islamiste sau rebele cu ajutorul unor avioane de dimensiuni mici. Noua strategie a Casei Albe este prezentata la aproape trei ani dupa ce Barack Obama, avand tata kenyan, si-a enuntat prioritatile pentru Africa in cursul unei vizite in Ghana, singura din mandatul sau la sud de Sahara. Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat joi ca Barack Obama crede "cu pasiune" in viitorul Africii si a subliniat ca pe acest continent se afla sase dintre primele zece economii care au inregistrat cea mai puternica crestere din ultimii zece ani. "Vreau ca toti compatriotii mei americani, mai ales intreprinzatorii, sa auda acest lucru, si anume ca Africa ofera cel mai ridicat nivel de recuperare a investitiilor directe din lume", a mai spus Clinton. Administratia subliniaza asupra progreselor care au fost inregistrate in Africa sub mandatul lui Obama, ca de exemplu sustinerea crearii Sudanului de Sud, revenirii democratiei in Coasta de Fildes sau trimiterea de forte speciale pentru a ajuta trupele africane sa il captureze pe rebelul ugandez Joseph Kony. Barack Obama a raspuns, de asemenea, crizelor umanitare care au devastat Cornul Africii si Sahelul, iar presedintele i-a invitat pe liderii din Benin, Etiopia, Ghana si Tanzania la summitul G8 de la Camp David.

Statele Unite vor inceta sa expulzeze tinerii imigranti ilegali. Statele Unite vor inceta sa expulzeze tinerii imigranti fara acte, o decizie favorabila hispanicilor, in apropierea alegerilor prezidentiale din noiembrie, relateaza AFP. Aceasta legislatie se va aplica minorilor care au ajuns ilegal in tara inainte de varsta de 16 ani, au in prezent mai putin de 30 de ani, sunt in scoala sau au absolvit liceul si nu au niciun antecedent judiciar, au explicat vineri oficiali americani, inaintea unui anunt in acest sens care va fi facut de presedintele Barack Obama. Potrivit noului proiect al administratiei Obama, imigrantii care acum au varsta intre 16 si 30 si au trait, timp de 5 ani, fara perioade de intrerupere, in SUA, vor putea aplica de asemenea pentru un permis de munca. Aceasta masura, care va suscita opozitia ferma a republicanilor, ar putea permite presedintelui sa-si intareasca popularitatea in randul tinerilor si al hispanicilor, a caror sustinere s-ar putea dovedi esentiala in anumite state-cheie. "Noile legi in materie de imigratie vor trebui aplicate de o maniera ferma si judicioasa", a declarat secretarul de stat pentru Securitatea interna, Janet Napolitano, insarcinata cu controlul imigratiei. (R.M.)