Socialistii lui Francois Hollande castiga majoritatea absoluta la alegerile legislative din Franta. Partidul Socialist a obtinut o majoritate absoluta in al doilea tur al alegerilor legislative din Franta, presedintele Francois Hollande avand acum conditii favorabile pentru punerea in aplicare a programului sau. Conform estimarilor, Partidul Socialist (PS) si aliatii sai de stanga au obtinut intre 312 si 326 de locuri din 577 in Adunarea Nationala, cu mult peste majoritatea absoluta - 289. Socialistii pot renunta acum la sprijinul ecologistilor (intre 18 si 24 de locuri) si al stangii radicale (intre 9 si 11 locuri). Partidul Conservator UMP si aliatii sai au obtinut intre 212 si 234 de locuri in Adunarea Nationala, unde a revenit si partidul de extrema dreapta Frontul National, condus de Marine Le Pen. Nivelul de absenteism la alegerile legislative a fost foarte mare, atingand un record pentru acest tip de alegeri, aproximativ 44%, conform sondajelor, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad se va retrage din politica. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad va renunta la politica la finalul celui de-al doilea mandat la Teheran, au anuntat duminica ziarele germane. "Opt ani sunt suficienti", a declarat liderul iranian. Al treilea mandat consecutiv la presedintia Iranului este interzis prin lege. Din cauza unei asemenea legi, Vladimir Putin a fost nevoit sa petreaca patru ani in functia de prim-ministru, timp in care legea a fost modificata pentru a-i permite o noua candidatura. Potrivit expertilor, Mahmoud Ahmadinejad s-a aflat intr-o lupta pentru putere cu liderul suprem iranian Ali Khamenei, pe care cel din urma a castigat-o, sanunta CNN.

Printul mostenitor al Arabiei Saudite, inhumat la Mecca. Luni va fi desemnat succesorul sau. Arabia Saudita a decis ingroparea in noaptea de duminica a printului Nayef bin Abdul Aziz, al doilea print mostenitor decedat in mai putin de un an, in orasul sfant de la Mecca. Sicriul a fost depus duminica la pranz in orasul sfant, unde a fost vizitat de regele Abdullah si de alti demnitari ai regatului. Doar demnitarii musulmani straini au voie sa participe la funeralii, in timp ce non-musulmanii nu sunt primiti la Mecca, altarul Islamului din partea de vest a orasului. Printul Nayef (79 ani) a murit sambata din cauza problemelor cardiace, in timp ce se afla in Elvetia la resedinta fratelui sau, printul Sultan. Numirea eventualului succesor va trebui sa treaca prin "Consiliul de credinta" format din 35 de printi si prezidat de catre Meshal bin Abdul Aziz, fratele vitreg al regelui Abdullah. Cel mai probabil actualul ministru al apararii si frate cu Nayef, printul Salman bin Abdul Aziz (76 de ani) urmeaza sa fie desemnat drept succesor, informeaza AFP.

O ingrijitoare de la cel mai mare parc natural din nordul Europei a fost ucisa de lupi. O haita de lupi din cel mai mare parc natural din Suedia a atacat si ucis o ingrijitoare duminica, potrivit politiei, care a precizat ca nu se stie deocamdata ce a provocat atacul animalelor. "A fost un atac atat de grav incat a murit din cauza ranilor," a declarat purtatorul de cuvant al politiei. "Nu stim de ce au atacat". Parcul natural Kolmarden este localizat la circa 150 km sud de Stockholm si este considerat cel mai mare din nordul Europei. Parcul atrage circa 500.000 de turisti anual. Trupul femeii a fost recuperat dupa ce ingrijitori si angajati ai gradinii au intrat in curtea lupilor, fortand animalele sa se dea inapoi in timp ce un gardian era pregatit sa traga in lupi in cazul in care acestia doreau sa atace din nou. Nu au existat martori oculari, scrie Reuters.

Cutremur cu magnitudinea 6,4 grade in largul coastei Japoniei. Un cutremur cu magnitudinea 6,4 grade a lovit coasta de est a Japoniei, anunta Institutul american de Geofizica. Momentan nu exista o evaluare a pagubelor sau a posibilelor victime, anunta AFP. Cutremurul a avut loc luni dimineata la ora locala 4:32, la o adancime de 31 km la aproximativ 140 km est de orasul Sendai.