Televiziunea Romana a facut jocul Antenelor. Prin amenintarea cu rezilierea contractului, presedintele TVR a facut jocul Antenelor. Vazut de la televizor, scandalul meciurilor de fotbal dintre TVR si Romtelecom pare sa aiba doi protagonisti. La o privire mai atenta, ies insa la iveala cateva neconcordante. Surse din Antena 1 au dezvaluit pentru EVZ ca, in urma cu o luna, Trustul Intact, condus din umbra de Dan Voiculescu, a facut o oferta catre Romtelecom ca sa-i devina partener intr-un show de mare amploare, care risca sa-si piarda principalul finantator de pana acum. Din informatiile primite, suma ceruta companiei de telecomunicatii se ridica la circa trei milioane de euro. Cum Romtelecom nu a fost tentat de oferta, mai ales ca urmarea sa investeasca in preluarea de la TVR a meciurilor din cadrul Campionatului European de Fotbal, proaspatul presedinte interimar al TVR, Radu Calin Cristea, nume sustinut de PNL si agreat de USL, era cel mai potrivit pentru a face, din afara, jocurile Antenei. S-a creat astfel o presiune, prin Dolce, pentru ca Romtelecom sa negocieze parteneriatul cu Antena. La patru zile de la instalare, presedintele interimar a anuntat rezilierea contractului cu Dolce, pe un motiv ce pornea dintr-o greseala a TVR, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Statul trebuie sa fie partenerul investitorilor". Marian Dusan, liderul grupului Romanian Business Accelerator, spune ca autoritatile pot participa la investitii doar ca arbitri, nu ca jucatori. "Daca iti propui sa atragi investitii de 500-600 de milioane de euro, vei atrage 200-300; daca lupti pentru 10 miliarde, ai sanse sa atragi 7-8 miliarde", este una dintre tezele de baza de la care porneste Marian Dusan, presedintele unei organizatii antreprenoriale axate pe atragerea investitiilor eficiente in Romania, intitulata Romanian Business Accelerator. De mentionat ca Dusan nu este de acord cu discriminarea facuta adesea intre investitorii romani si cei straini si nici cu economistii care cred ca Romania nu are "puncte tari" in atragerea investitiilor, anunta Adevarul.

Salariile sefilor de la Autostrazi au crescut in anul de criza 2011 si cu 75%. Principalii directori ai Companiei de Autostrazi au inregistrat in 2011 cresteri ale veniturilor care au atins si 75%. Majorarea salariului mediu pe economie a fost in aceeasi perioada de ordinul catorva procente. Nivelul salariilor platite de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a crescut pentru majoritatea directorilor cu procentaje considerabile, mult peste inflatie, peste media cresterii salariale la nivelul economiei si chiar peste "realizarile" in zona autostrazilor si drumurilor nationale, arata declaratiile de avere depuse zilele trecute de angajatii CNADNR. In perioada de prosperitate pentru directorii CNADNR, autostrazile au stat inchise pe timp de iarna pret de cateva saptamani, zeci de kilometri de autostrazi nici nu au fost macar scosi la licitatie (intre Timisoara-Lugoj si Lugoj-Deva), proiecte de tipul Comarnic-Brasov sau Buzau-Albita sunt inghetate, iar tronsoane de autostrada ce trebuie deschise in primavara sunt undeva la 5% ca stadiu fizic, informeaza Romania Libera.

Care este miza negocierilor atomice cu Iranul? Controversa din jurul programului atomic iranian a izbucnit in urma cu aproape un deceniu, insotita de amenintari belicoase, sanctiuni, dar lipsita de progrese. Ce ar putea aduce nou apropiatele negocieri de la Moscova? Iata posibile raspunsuri la principalele intrebari. In centrul controversei se afla imbogatirea uraniului. In timp ce Teheranul insista asupra dreptului sau legitim de a imbogati substante radioactive in scopuri pasnice, mai multe state banuiesc ca Republica Islamica intentioneaza in secret sa imbogateasaca uraniu la nivelul necesar fabricarii bombei atomice. Sarcina unor verificari specifice revine aici Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA) de pe langa ONU, dar inspectiile expertilor sunt ingreunate de autoritatile iraniene, scrie Deutsche Welle.

ICR raspunde liderilor USL din Senat: "Toate cheltuielile sunt raportate Parlamentului". Cine-si va sparge dintii in aceasta piatra. Redam integral raspunsul conducerii Institutului Cultural Roman la acuzatiile senatorilor USL Ilie Sarbu si Puiu Hasotti. Cei doi au lansat acuzatii cu caracter general, sperand ca ceva-ceva o sa ramana din perdeaua de fum. Intertitlurile si sublinierile apartin redactiei. "Ca urmare a comunicatului transmis de domnii senatori Ilie Sarbu si Puiu Hasotti, liderii grupurilor PSD si PNL din Senatul Romaniei, dorim sa facem urmatoarele precizari, venind in intampinarea dorintei exprimate de semnatari: clarificarea "catorva aspecte ridicate de oamenii de buna credinta" in legatura cu Institutul Cultural Roman. Rapoartele financiare ale ICR sunt disponibile on-line si transmise anual Parlamentului. In comunicat se afirma ca, pentru bugetul ICR "nu s-a dat niciodata socoteala in mod clar". Amintim ca, in afara de rapoartele anuale prezentate consiliului de conducere al ICR, publicate pe site si transmise, spre informare, inclusiv membrilor comisiilor de cultura ale Parlamentului, informatiile despre proiectele derulate si finantarile aferente sunt disponibile, la zi, pe pagina de web a institutiei si sunt difuzate constant catre mass media, anunta EVZ.

Adrian Nastase: Nu la TVR, ci la PDL se gandea Basescu atunci cand vorbea despre desfiintare si reinfiintare. Deputatul Adrian Nastase a publicat, pe blogul personal, o postare intitulata "PDL - iesirea din criza", in care identifica motivele pentru care formatiunea portocalie condusa acum interimar de Emil Boc este in criza. "Evit, de obicei, sa ma pronunt asupra evolutiilor din alte partide decat cel din care fac parte, dar cred ca evenimentele ce au loc la acest moment in PDL, merita o analiza mai atenta, chiar si partizana, pentru a nu pierde din vedere, ca aceasta criza nu este cauzata de rezultatul alegerilor locale si nici de masurile de austeritate luate de guvernele portocalii", scrie Adrian Nastase. Criza pedelista, considera Adrian Nastase, este un efect al deciziilor neinspirate luate de partidul portocaliu de-a lungul timpului. Printre acestea se numara trecerea brusca a PD de la socialism/social-democratie, la conservatorism, implantarea PLD in PD si nasterea PDL, vazuta ca o solutie de validare a fostilor socialisti pe zona de dreapta a spectrului politic, dependenta de Traian Basescu, precum si transformarea PDL intr-o organizatie "bugetofaga", informeaza Adevarul.

Metabolismul Capitalei: cum devine materia energie. Stiati ca apa de toaleta produsa de bucuresteni intra intr-o microhidrocentrala si produce energie electrica? Dar ca reziduurile sunt puse la fermentat si produc metan si electricitate? Iata povestea Statiei de Epurare a Apelor Uzate Glina. Nicolae Ceausescu si-a dorit inca de la inceputul anilor '80 o capitala a tarii care sa nu ascunda secrete puturoase. In '85-'86 a inceput constructia celei mai mari statii de epurare din Europa de la acea vreme. Investitia era una colosala si tehnologiile folosite erau suta la suta romanesti (cele din import fiind interzise), motiv pentru care echipamentele instalate, multe dintre ele unicat, functionau defectuos. Revolutia a prins proiectul mamut departe de a fi terminat, fiind realizat doar in proportie de 15-20%. Tehnicienii care s-au ocupat de domeniu au fost la vremea respectiva insistenti in a avea o statie de epurare, solicitand primarilor de dupa '90 accelerarea finantarii. De-abia in 1995 a fost inaugurata o parte din Statia de Epurare a Capitalei. La vremea respectiva erau functionale doar instalatiile de gratare dese, partea de deznisipare si partea de decantare primara a apei uzate, adica echipamentele care retin partea solida din apele menajere. Pentru transportul namolului organic rezultat, comunistii construisera si o cale ferata care urma sa-l transporte in zona Sintesti, pentru a fi depozitat intr-un loc dedicat, scrie Romania Libera.