SUA si tarile din Orientul Mijlociu saluta alegerea lui Mohammed Morsi ca presedinte al Egiptului. Statele Unite ale Americii au felicitat noul presedinte egiptean si au solicitat ca Egiptul sa fie in continuare "un pilon de pace in regiune". "Este important ca Mohammed Morsi sa mentina unitatea nationala si sa formeze guvernul in consultare cu toate celelalte parti", a anuntat Casa Alba. Israelul a apreciat procesul democratic in care s-au desfasurat alegerile si doreste sa continue cooperarea cu autoritatile de la Cairo, conform unei declaratii a biroului lui Benjamin Netanyahu. Presedintele algerian Abdelaziz Bouteflika a transmis "in numele poporului si guvernului algerian, cele mai calde felicitari domnului Morsi". Si ministrul de Externe britanic William Hague a salutat poporul egiptean pentru angajamentul sau in procesul democratic pentru alegerea noului presedinte. Acesta a vorbit despre "un moment istoric pentru Egipt". Mohammed Morsi, liderul Fratiei Musulmane trimis la inchisoare de Hosni Mubarak, a castigat alegerile prezidentiale din Egipt. Morsi a obtinut 51,7% din voturile acordate de egipteni in al doilea tur de scrutin, desfasurat in urma cu o saptamana, invingandu-l pe fostul general Ahmed Shafiq, a anuntat Comitetul Electoral duminica, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

India va monta scuturi antiracheta in Delhi si Mumbai. Doua dintre cele mai populate orase din India, Delhi si Mumbai, vor fi protejate de sistemul de aparare antiracheta. Potrivit mass-mediei indiene, aceste orase au fost alese de catre organizatiile de cercetare in domeniul apararii pentru implementarea primelor scuturi. Proiectul detaliat urmeaza sa fie prezentat de catre Comitetul guvernamental de securitate. Sistemul de aparare antiracheta dezvoltat de catre specialistii indieni poate intercepta momentan rachete balistice cu raza de 2.000 km. Dupa ce sistemul va deveni functional in Mumbai si Delhi, acesta va fi implementat si in alte orase importante din India. In februarie 2012, India a testat cu succes o racheta de interceptare capabila sa distruga rachete balistice, anunta Ria Novosti.

Fostul premier al lui Muammar Gaddafi a fost extradat din Tunisia pentru proces. Fostul prim-ministru libian Al-Baghadadi Al-Mahmoudi a fost extradat din Tunisia, unde fugise in timpul revoltelor impotriva colonelului Muammar Gaddafi de anul trecut. In varsta de 70 de ani, Mahmoudi a condus tara intre 2006 si 2011, dar a parasit tara dupa ce fortele regimului au pierdut controlul asupra capitalei Tripoli. Mahmoudi devine primul inalt oficial care urmeaza sa fie anchetat dupa ce a fost extradat. Acesta a fost arestat in Tunisia in septembrie 2011, pentru intrare ilegala in tara. Avocatii lui Al-Baghadadi Al-Mahmoudi se tem pentru viata acestuia, sustinand ca acesta detine secrete de stat din timpul regimului Gaddafi. Presedintele tunisian Moncef Marzouki a promis la inceputul acestui an extradarea lui Mahmoudi dupa ce a primit garantii de la Tripoli pentru un proces echitabil, informeaza BBC.

Autostrada dintre capitala Bulgariei si Grecia intarzie din cauza descoperirilor arheologice. Arheologii bulgari care lucreaza la constructia autostrazii Struma au avertizat ca sectiunile viitoare ale drumului ar putea intarzia din cauza unor descoperiri importante. Autostrada care va lega Sofia de granita cu Grecia a fost deja motivul unui conflict intre arheologi si cabinetul bulgar condus de premierul Boiko Borisov. Arheologii au amintit sambata ca autostrada va trece peste 10 asezari de piatra ale unei necropole trace de secol VI sau V. Acestea nu s-au putut studia pana acum din cauza vremii ploioase. Cercetatorii sustin chiar posibilitatea ca regele Filip al II lea al Macedoniei, tatal lui Alexandru cel Mare, sa fie ingropat acolo, scrie Novinite.

Tony Blair: Nu regret deschiderea granitelor Marii Britanii pentru muncitorii din Europa de Est. Fostul premier britanic Tony Blair nu crede ca a gresit atunci cand a ridicat restrictiile pentru imigrantii din Europa de Est, dupa ce actualul lider al Laburistilor, Ed Miliband, si-a exprimat ingrijorarile legate de aceasta politica. Blair a precizat ca imigrantii polonezi au facut "o treaba buna in tara noastra" iar majoritatea oamenilor rezonabili apreciaza contributia acestora. Reactia sa vine dupa ce Miliband a descris relaxarea controlului imigratiei din 2004 drept o "greseala" care a contribuit la reducerea standardului de viata al britanicilor. In ultimii zece ani, peste 700.000 de est-europeni au venit in Marea Britanie pentru a munci, mult peste estimarea oficiala initiala, de circa 15.000 de persoane anual. In opinia fostului premier, ar trebui sanctionata mai degraba imigratia ilegala in loc sa fie schimbata politica de imigratie, anunta The Daily Telegraph. (R.M.)