Nicusor Dan: "Sorin Oprescu nu a fost niciodata independent". Nicusor Dan, "independentul de la Capitala", isi noteaza tot intr-un carnetel si este propria lui secretara. Desi a candidat pentru functia de primar general al Capitalei si a strans donatii si 70.000 de voturi, e modest: nu are credit pe telefon si nu are nici macar portofel. Spune ca va candida din nou, iar cand vine vorba de actualul edil-sef al Bucurestiului, Sorin Oprescu, acesta este de parere ca: "Nu a fost niciodata independent". EVZ: O sa militati in continuare pentru protejarea patrimoniului construit? Nicusor Dan: O sa continuam lupta pentru Bucuresti. Suntem mult mai multi acum. O sa ne impartim pe departamente, vom analiza foarte clar tot ce se intampla in primarie. De exemplu, vom face un soft care va corela, in timp real, cheltuielile si veniturile Primariei Capitalei si il vom face cadou Municipalitatii. Voi candida la urmatoarele alegeri locale. Faptul ca 70.000 de oameni m-au votat, este un semn ca bucurestenii au inceput sa fie satui de clasa politica actuala. Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum arata viata unui fost demnitar in puscarie. Emilian Cutean (47 de ani), fost deputat PSD (2004-2008) si fost secretar de stat, isi ispaseste printre lacrimi o condamnare de 5 ani, in Penitenciarul Jilava. La puscarie nu conteaza ca timp de 22 de ani ai calcat pe covoarele moi ale Parlamentului sau ca ai locuit in minunatele vile ale RAPPS-ului din cartierul bucurestean Primaverii. Un fost om de partid si de stat in puscarie este egal cu un fost muncitor cu ziua in puscarie. Oricare ar fi conditiile de detentie, pentru fostul premier Adrian Nastase puscaria va fi un soc urias. Meseria de reporter ne-a purtat de multe ori prin puscarii. Din fericire, cu ecusonul de vizitator la gat. Pe holurile penitenciarelor e miros de mancare gatita amestecat cu miros de transpiratie umana. Plus mirosul ranced de dezinfectant de pe podelele de ciment. Apoi sunt vocile groase si batjocoritoare ale detinutilor integrati perfect in mediul penitenciar (li se rupe, fredoneaza cantece deocheate si se simt bine). Neoanele palpaie mereu o lumina alba. Adrian Nastase va fi in curand transferat la Penitenciarul Rahova si va trebui sa se obisnuiasca si el cu oameni in trening si in papuci de guma, cu usi care scartaie si se deschid la ore fixe, anunta Adevarul.

Cum pierde Constanta 13 milioane euro. "Situatia este cotoioasa. Se poate ajunge la intrarea in faliment a Primariei", spunea, in iunie 2011, primarul Radu Mazare, referindu-se la procesul dintre Primaria Constanta si firma italiana Fin.CO.GE.RO. De atunci, lucrurile au evoluat in defavoarea municipalitatii. Primaria trebuie sa plateasca 13 milioane de euro, reprezentand costul unor lucrari de infrastructura facute de firma respectiva in cartierul Faleza Nord, nu de Primarie, cum era prevazut in contract. "Ne-am judecat si ne judecam cu cei de la Fin.CO.GE.RO de 12 ani. La un moment dat, am facut plangere penala impotriva fostului primar, a domnului Mihaiesi, si a celui de la Fin.CO.GE.RO intrucat contractul a fost incheiat fara ca obligatiile de cheltuiala sa fi fost votate in Consiliul Local. Procurorul, in baza unei rezolutii, a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva fostului primar intrucat cauza a fost prescrisa, dar a atacat in civil desfiintarea contractului pentru ca a fost facut cu incalcarea legii. In prezent, suntem in proces la Brasov pentru desfiintarea contractului, proces inaintat de institutia statului roman, de Procuratura", a declarat Radu Mazare, informeaza Romania Libera.

Vidul de autoritate provoaca nesiguranta. Examenul de limba romana pentru absolventii clasei a VIII-a a prilejuit o dezbatere care dezvaluie lipsa de autoritate care caracterizeaza toate domeniile vietii publice din Romania In urma examenului de limba romana pentru absolventii clasei a VIII-a, a fost initiata o petitie prin care se solicita revizuirea "de urgenta" a baremului. Petitionarii sustin ca o problema de sintaxa propusa la examen este ambigua si ca ar ingadui, simultan, doua solutii. Examinatorii pretind ca o anumita propozitie este subordonata subiectiva, in timp ce petitionarii cer sa se admita ca poate fi considerata si subordonata predicativa. Semnificativ este golul de autoritate din aceasta disputa. Chiar daca exista, cu siguranta, profesori si gramaticieni capabili sa ofere criteriile dezambiguizarii, ei nu se afla la vedere si nu constituie o autoritate in sensul deplin al termenului. In vremurile de trista amintire ale epocii comuniste, scoala si institutia limbii erau mai bine pazite. Comunismul nu reusise sa distruga totul si competenta academica se bucura inca, in anumite domenii, de recunoastere publica. Este adevarat ca libertatea gandirii fusese complet abolita, dar in domeniile strict normative (si care prin natura lor se acordau mai bine cu dogmatismul general) mai existau somitati care vorbeau la radio despre greselile de limba, cautand sa fixeze mai bine normele in constiinta publica, scrie Deutsche Welle.

Romii fermieri vin direct din tablourile lui Grigorescu. 20 de familii de romi din Merghindeal cultiva la comun sute de hectare. Au tractoare, zeci de vite, sute de oi. Sunt tiganii pe care ii desconsideram toata ziua. In chiar satul din centrul geografic al tarii, Merghindeal, mai bine de 20 de familii de romi contrazic impresia generala despre etnia din care fac parte. In fiecare dimineata, barbatii cu palarii largi isi pornesc tractoarele si pleaca grabiti inspre camp sa-si ingrijeasca zecile de hectare de pamant. Victor Caldarar are 30 de ani. Impreuna cu sotia sa lucreaza vreo 13 hectare de pamant, creste opt vite, multi porci si peste 100 de oi. Desi are tractor, nu a renuntat nici la cai. Patru la numar. "Eu si sotia lucram, dar suntem trei frati si ne ajutam impreuna. Altceva ce sa facem? Zi si dumneata", intreaba retoric Victor, strangand tare in palme coada unei furci, scrie EVZ.

Avocatul politistului salvator: Nastase si-a schimbat singur camasa si a vorbit pana la sosirea ambulantei. Avocatul politistului care s-a aflat cu Adrian Nastase in biblioteca acestuia, in noaptea in care fostul premier a incercat sa se sinucida, a precizat cateva detalii pe care el insusi le-a numit "interesante" in acest caz, potrivit B1 TV. Nicolae Traistaru a precizat ca ofiterii Costea si Apostol care au in prezent calitatea de invinuiti, sub acuzatia de favorizare a infractorului. Dintre acestia, doar ofiterul Costea s-a aflat in incapere cu fostul premier, la momentul producerii incidentului. Un prim amanunt "interesant" ar fi acela ca familia Nastase i-a multumit lui Costea pentru ca i-a salvat viata lui Adrian Nastase. Traistaru a povestit ca ofiterul Costea si premierul au stat de vorba, dupa care Nastase s-a ridicat si a vrut sa-si duca pistolul la cap. In acel moment politistul a intervenit si a luat pistolul din mainile lui Nastase, pistolul s-a descarcat, iar politistul a fost nevoit sa-l imobilizeze pe fostul premier, informeaza Adevarul.

Victima a traficului de carne vie: "A zis ca o sa-mi ia cea mai frumoasa rochie de mireasa". Fenomenul traficului de fiinte umane a crescut in ultimii ani, arata o cercetare coordonata de Centrul Parteneriat pentru Egalitate, in cadrul proiectului AnimaNova. Anual, in jur de 1.000 de cazuri de romani traficati sunt raportate autoritatilor abilitate. Numarul real al romanilor care cad prada traficului de carne vie nu se cunoaste in prezent. Italia este una dintre tarile preferate pentru exploatarea victimelor de catre recrutorii romani. Andrada avea 17 ani cand s-a indragostit fulgerator de un baiat mai mic decat ea si a fugit de acasa, ca sa-si inceapa o noua viata alaturi de el. Dupa numai cateva luni, era in Italia, batuta, amenintata si obligata sa se prostitueze. Andrada este una din cele 780 de persoane care au cazut prada traficului de fiinte umane in 2009, conform Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane (ANITP). 420 dintre ele erau femei, iar 360, barbati, scrie Romania Libera.