Voiculescu se balaceste in bani europeni: Ii invata pe tarani sa picteze. Inainte de a demisiona din Senat, Dan Voiculescu a apucat sa-si declare afacerile cu statul. In conditiile in care Victor Ponta denunta "jaful" de la POSDRU si salariile de 10.000 de euro, Dan Voiculescu este beneficiarul unui contract de un milion de euro, bani europeni. De doi ani, Felix invata taranii din patru sate sa picteze, sa impleteasca cosuri din nuiele, sa sculpteze lemnul si sa fabrice ceramica. De altfel, in ultimii doi ani, fundatiile lui Voiculescu au mai beneficiat de contracte finantate din fonduri europene, in valoare totala de aproximativ 11 milioane de lei, bani folositi pentru formare profesionala. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Victor Ponta, primul doctor pentru care se propune retragerea titlului. Premierul a declarat ca nu isi va da demisia din functie, dupa ce Consiliul de Atestare a pus verdictul de plagiat si conform promisiunii sale dintr-un interviu acordat cotidianului El Pais. In schimb subordonatii sai din guvern si din PSD au pornit o serie de atacuri dure la adresa Consiliului care a decis ca teza de doctorat a politicianului este plagiata. Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, in sedinta de vineri, ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21. In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta, scrie Romania Libera.

Afacerea ''doctoratul''. Doctoratul a ajuns sa fie blazonul politicianului dambovitean care isi umple CV-ul cu cat mai multe astfel de titluri pentru a da bine la alegator, dar si pentru a avea acces mai usor la anumite functii publice. Parcurgand lista celor care se lauda cu astfel de recunoasteri universitare nu poti sa nu te intrebi daca nu s-a strecurat cumva o eroare. Numele unor personaje controversate apar in randul ''academicienilor'' Romaniei. Scandalul plagiatelor de care avem parte in ultimul timp ne arata ca nu e vorba de nicio greseala, ci de niste afaceri foarte bine puse la punct. Doctoratul este un business, iar cei care dispun de anumite sume de bani isi pot cumpara astfel de titluri dupa bunul plac, informeaza Finantistii.ro

Damian Draghici: "Vreau sa fiu tigan!". Artistul Damian Draghici, de origine roma, a fost numit consilier de stat pe problemele romilor in aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. A renuntat la cariera de artist. "Definitiv", dupa cum afirma el. "Din experienta muzicii mi-am dat seama ca pot sa fac mai mult pentru romi decat sa-i reprezint ca artist. Ca artist reprezentam romii o data in fata a 4.000 de oameni, inca o data in fata a 5.000 de oameni. Si spuneau oamenii: "Uau, asta este un model. E un tigan model". Dar nu puteam sa-i ajut pe tiganii din societatea civila ca muzician. Puteam doar sa creez o imagine buna a tiganilor. Ceea ce era fantastic, dar nu puteam sa am efectiv puterea solutiilor, adica sa decid si sa fac ceva", spune acum Damian. Citeste continuarea interviului in EVZ.

Cand Cismigiul nu era decat o baltoaca, iar parcul Carol un deal cu vie. Sufocat de blocuri comuniste, hade si neingrijite, Bucurestiul pastreaza totusi cateva repere care amintesc de secolul XIX. Printre acestea si cele mai frumoase parcuri din Bucuresti: Cismigiu, Carol si Herastrau. Odata mlastini sau balti urat mirositoare, acestea au fost transformate de arhitecti peisagisti din Viena sau Franta in locuri superbe de promenda. Lor li s-au adaugat numeorsae parcuri comuniste, care, din pacate, au fost facute ''la plan" si amenajate intr-un mod mai putin original. Poate nu e Bucurestiul cel mai bun oras in care sa traim, daca stam sa ne gandim ca a iesit in topul celor mai poluate orase din Uniunea Europeana, dar are cateva parcuri frumoase. Unele dintre cele mai vechi, cum este si Cismigiul, dateaza de pe vremea lui Carol I, informeaza Romania Libera.

''Judecatorii'' lui Ponta, acuzati pe nedrept. Presedintele consiliului care a stabilit plagiatul premierului nu ia niciun leu din proiectul european pe care il coordoneaza. Profesorul universitar Marius Andruh, presedintele Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care a stabilit ca premierul Victor Ponta a plagiat la teza de doctorat, a reactionat la acuzatiile care i-au fost aduse de PSD. In comunicatul emis sambata de partidul de guvernamant, el era acuzat ca este ''beneficiarul unui grant de 7 milioane de lei, adica aproape 1,6 milioane de euro, acordat de Ministerul Educatiei, in timpul ministeriatului lui Daniel Funeriu", scrie Adevarul.

Esecuri rasunatoare ale agentiilor de rating. Senatul francez a dat publicitatii un raport privind cele trei mari agentii internationale de rating - Standard and Poor's, Moody's si Fitch - care au contribuit la declansarea crizei financiare din 2008 prin numeroase erori. Unele rasunatoare, precum Lehman Brothers, Enron, Parmalat si Grecia. Pentru realizarea raportului, misiunea Senatului francez s-a deplasat la New York, Londra si Bruxelles, a realizat zeci de audieri si a analizat 30.000 pagini de informatii furnizate de Standard and Poor's, Moody's si Fitch. Rezultatul este ca cele trei mari agentii internationale de rating au multiplicat ''fiasco"- urile si ''erorile majore", ducand uneori spre crize grave, relateaza Romania Libera.

Romani care i-au inspirat pe parintii UE. Europenii sunt tot mai nervosi. Obligati fiind sa recunoasca necesitatea intensificarii integrarii europene, atat ca solutie la criza prezenta, dar si la evolutia post-criza (a se vedea si concluziile recentului Consiliu European), au recurs la teza diferentierii in interiorul UE ca motiv pentru cresterea convergentei, fara a defini clar identitatea europeana si nici prin exprimarea unor optiuni strategice identitare convingatoare. Am fost intrebat daca romanii au ceva ''radacini" in terenul elaborarii si edificarii integrarii europene. Am propus doua nume: Aurel C. Popovici, David Mitrany, relateaza Adevarul.