Mineriada parlamentara in beneficiul USL. USL a luat cu asalt institutiile statului, intr-un efort de a acapara puterea intr-o singura zi si de a avea cale libera catre suspendarea lui Traian Basescu. In acest scop, ieri, in Parlament, USL i-a schimbat dintr-un foc pe Avocatul Poporului si pe presedintele Senatului, Vasile Blaga. In locul lui Blaga a fost instalat Crin Antonescu, care devine, astfel, al doilea om in stat si presedinte interimar in cazul suspendarii lui Basescu. Spre seara puterea a reusit sa o revoce si pe Roberta Anastase de la sefia Camerei Deputatilor. Inlocuitorul acesteia este Valeriu Zgonea (PSD), relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Plagiatul pe limba taranilor. In Silistea Gumesti (Teleorman), politica incepe cu Iliescu si se termina cu Ponta. Furtul intelectual al premierului e tratat cu nepasare: ''Vedeti-va de treaba!'' E clar. Premierul Victor Ponta a plagiat 85 din cele 306 pagini ale lucrarii sale de doctorat. Prapad! Din Bucuresti, asta se simte ca un cutremur. Dar Romania nu inseamna doar Bucurestiul, ci si cele 13.000 de asezari rurale de pe intinsul tarii. Iar etica taraneasca nu condamna plagiatul. Oamenii din Silistea Gumesti, satul care l-a inspirat pe Marin Preda sa scrie romanul ''Morometii", fie nu inteleg deloc cuvantul plagiat, fie nu inteleg care e problema. Tot ce nu-i atinge e doar un moft de la oras. Continuarea in Adevarul.

Avocatul poporului, un izvor discret de putere politica. Odata cu modificarea Constitutiei in 2003, Avocatul Poporului a dobandit dreptul de a contesta legile si ordonantele de guvern la Curtea Constitutionala. USL a introdus marti pe ordinea de zi a Parlamentului cererea de revocare din functie a lui Gheorghe Iancu, acesta urmand sa fie inlocuit de Valer Dorneanu. Pare un fapt neobisnuit, dar Avocatul Poporului a ajuns in ultimii 10 ani sa joace un rol politic foarte important. Initial, Avocatul Poporului a fost o institutie cu totul neglijata, cu o misiune pe care nimeni nu parea sa o inteleaga prea bine. Modelul acestei institutii a fost ombudsmanul din tarile nordice, care joaca un rol extrem de activ si de important de reglare a raporturilor dintre cetateni si admistratia statului, scrie Deutsche Welle.

Nomenklatura USL, indiferenta la realizarile lui Ponta la Bruxelles. Aproape toti liberalii si PSD-istii prezenti in sala trimiteau mesaje pe mobile, se uitau in laptop sau stateau de vorba. Opozitia a parasit sala. Primul-ministru Victor Ponta si-a prezentat, marti, in fata unui parlament pustiu si plictisit, rezultatele vizitei la Bruxelles, la summitul Consiliului European. In sala in care se tin sedintele in plen, se aflau cel mult 130 de deputati si senatori din totalul de 469. In bancile ministeriale erau vreo 13-14 demnitari, printre cei absenti fiind si Leonard Orban, titularul portofoliului Afacerilor Europene. Opozitia a parasit sala in semn de protest fata de refuzul majoritatii de a accepta vizitatori la balcon. Integral in EVZ.

Reintregirea salariilor bugetarilor in 2012 e nesigura. Bugetarii isi vor primi la finele acestui an ultima transa destinata reintregirii salariilor lor doar daca situatia economica o va permite, s-a inteles Guvernul cu FMI. Aducerea salariilor in sectorul bugetar la nivelul anterior amputarii lor cu 25%, in luna iunie 2010, prin acordarea unei ultime majorari de 7,5%, dupa cele acordate in 2011, de 15%, si in iunie 2012, de 8%, este nesigura. Guvernul s-a angajat fata de FMI sa majoreze salariile in sectorul public doar daca situatia economica a Romaniei va permite acest lucru. Cresteᅡrea economica pe 2012 este mai mica insa decat cea prognozata in noiembrie 2011, care a stat la baza realizarii bugetului pe acest an, iar deficitul bugetar in termeni cash (ce nu include pierderile companiilor de stat conform standardelor europene ESA) a fost deja majorat de la 1,8% la 2,2%, informeaza Romania Libera.

A fost apostolul Andrei fondatorul crestinismului la romani? Sfantul apostol Andrei este considerat fondatorul bisericii crestine la nord de Dunare. Sunt istorici care contesta insa aceasta teorie. ''Cred intru una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica". Astfel isi marturisesc romanii credinta in Biserica Ortodoxa. Fie la slujba, duminica, fie acasa, sau in orice alta imprejurare, ei il invoca pe sfantul Andrei ca intemeietor al bisericii de la nord de Dunare. Istoria apostolatului lui Andrei in tinuturile Romaniei de astazi se pierde in negura vremurilor si ridica controverse greu conciliabile intre teologi si specialistii laici. Integral in Adevarul.

Asalt violent asupra statului de drept. USL a deschis drumul suspen-darii lui Traian Basescu, iar Crin Antonescu a fost uns sef al Senatului si poate deveni, in caz ca operatiunea USL va reusi, presedintele interimar al Romaniei. In plan international, reactiile sunt insa negative. Crin Antonescu este de ieri noul prese-dinte al Senatului, dupa ce Vasile Blaga a fost revocat din functie printr-o opera-tiune-fulger a parlamentarilor liberali si social-democrati, consfintind astfel demararea de catre USL a operatiunii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, scrie Romania Libera.

Cum poate fi suspendat seful statului. Incercarile USL de a schimba conducerile Parlamentului, Camerei Deputatilor si Avocatului Poporului fac parte din suita de actiuni ce vizeaza suspendarea presedintelui Traian Basescu. Liderul PNL, Crin Antonescu, anunta inca de luni ca sesiunea extraordinara vizeaza si votarea cererii de suspendare a sefului statului. ''Sesiunea extraordinara ar putea insemna inclusiv Basescu mai e sau nu mai e presedinte al Romaniei", spunea Antonescu. Liderii USL au anuntat ca, in prezent, mai au nevoie doar de trei voturi in Parlament pentru suspendarea presedintelui, relateaza Adevarul.