Viata la "Polul caldurii"! Amintiri din infernul de-acum jumatate de veac. Rimnicelu, sat aruncat de Dumnezeu in nordul Baraganului, a intrat in istorie printr-un noroc chior. Pe 10 august 1951, cand cea mai cumplita seceta ce a lovit Romania i-a facut pe tarani sa manance mamaliga de orz si sa toace buruieni sa dea la animale, s-a intamplat sa se uite cineva pe termometrul IAS-ului "Ion Sion", fosta "Ferma regala Domnita". Cand s-a anuntat la Bucuresti ca la Rimnicelu s-au inregistrat 44,5 ᅡC, catunul aflat la 25 de kilometri de Braila a devenit "Polul caldurii". Recordul n-a fost batut. De ce nu la sud, la vecinii din Sutesti, sau la nord, la Maxineni? Pe Viorel Dragut, secretarul primariei, il ia rasul, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cine a ras cel mai tare in Parlament, in "cea mai neagra zi a democratiei". Senatorul PSD Catalin Voicu a fost marti unul dintre cei mai agitati parlamentari: striga catre vorbitori, glumea pe seama PDL cu colegii, facea strategii de vot cu ceilalti membri ai USL. Parlamentarii USL - relaxati si mandri ca niste cocosi, deputatii si senatorii PDL - incruntati si discreti, cam astfel s-a vazut ziua de marti, cea a "loviturii de stat", prin ochii unei persoane care a participat pentru pentru prima data la o sedinta a Parlamentului. Pe holuri si in sala de plen, doar ziarisii au parut mai incrancenati si agitati. In rest, nimic din comportamentul alesilor nu a aratat ca ar fi vorba de "o zi istorica". Integral in Romania Libera.

Lesinuri, fituici si etnobotanice la Bacalaureat. Multi copii au iesit plangand din examenul de ieri. Unora le-a venit rau de la caldura, altii au incercat sa copieze, iar unul a fost prins cu droguri si scos pe branci din sala de examen. Ieri, absolventii de liceu au dat proba obligatorie a profilului: matematica sau istorie. Examenele nu au fost lipsite de peripetii. La Husi, o eleva a lesinat in timpul probei din cauza caldurii si a emotiilor. Dupa ce i s-a acordat primul ajutor, fata a putut sa-si continue lucrarea. La Suceava si Botosani, trei candidati au fost scosi din examen: unul avea fituici, iar ceilalti au fost prinsi cu telefoane mobile, relateaza Adevarul.

Sorin Paveliu, expert in Sanatate: "Ne aflam in fata unui fals politic". Proiectul noii legi a Sanatatii, care a fost pus in dezbatare publica de marti, este vazut drept nerealist de medicul si expertul Sorin Paveliu, pentru ca nu rezolva o problema de fond: de unde vor veni mai multi bani in Sanatate. "Ministrul Vasile Cepoi a avut o sarcina imposibila pentru ca nu are mandat politic sa faca finantare", crede expertul, care detaliaza principalele hibe pe care le are legea ce isi propune sa rezolve situatia critica din sistemul medical. Integral in EVZ.

Metoda Loverboy: cum ajungi din fata cuminte prostituata pe centura. Tot mai multe romance sunt scose "la produs" de iubitii si sotii lor. Maria, una dintre ele, era gravida in luna a cincea cand barbatul a vandut-o, pe un camp, pentru 1.500 de euro. Sunt infricosatoare studiile si statisticile despre traficul de persoane din Romania, cu atat mai mult cu cat numarul femeilor racolate pentru prostitutie, in tara sau in strainatate, a crescut in ultimii ani. Sunt, insa, si multe povesti fericite, care au inceput cum nu se poate mai prost si s-au terminat bine. Un astfel de caz este cel al Andradei. Continuarea in EVZ.

De ce s-a razgandit rectorul Universitatii Babes-Bolyai in cazul Victor Ponta. In scandalul plagiatului lui Victor Ponta, rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a avut o pozitie foarte curioasa. La inceput, el a fost de acord cu evaluarea lucrarii de doctorat a lui Victor Ponta, apoi s-a razgandit. Reporter: Care sunt ᅡmotivele ce ᅡv-au ᅡdeterminat sa va reconsiderati pozitia in legatura cu organismele ᅡcompetente sa constate ᅡpresupusul plagiat? Citeste continuarea interviului in Romania Libera.

Crestinismul a disparut odata cu retragerea romana. Arheologul Ion Motzoi-Chicideanu explica pentru ''Adevarul'' de ce nu putem vorbi despre crestinism pe teritoriul actual al Romaniei in primele secole dupa Hristos. Traditia Bisericii Ortodoxe Romane sustine ca, pe teritoriul tarii noastre, crestinismul s-a propagat prin straduinta Sfantului Apostol Andrei. In timpul misionariatului in Dobrogea, apostolul Andrei ar fi hirotonit preoti si episcopi. La randul lor, aceia au uns alti preoti si alti episcopi. Continuarea in Adevarul.

Inca o institutie scoasa din joc: Curtea Constitutionala. Coalitia guvernamentala anuleaza separatia puterilor in stat. USL a declansat ieri actiunea de suspendare a presedintelui Traian Basescu pentru a doua oara in timpul mandatelor sale, telul politic al lui Dan Voiculescu si Crin Antonescu. Pentru a-si atinge acest scop, alianta socialista a luat o serie de masuri care anuleaza principiul separatiei puterilor in stat, submineaza domnia legii si creeaza precedente periculoase pentru democratia romaneasca. Nimic nu exprima mai bine starea de suspendare a statului de drept la care asistam in ultimele zile decat declaratia purtatorului de cuvant al Guvernului care, intrebat unde este urgenta din Ordonanta de Urgenta privind modificarea Legii de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, a raspuns ca ''Guvernul poate simti nevoia sa modifice urgent, in orice clipa, orice crede necesar la acel moment", scrie Romania Libera.