Demersul ministrului de Externe Andrei Marga de a informa cancelariile occidentale cu privire la pozitia USL este criticat de jurnalistii germani de la Frankfurter Allgemeine Zeitung, care il considera "neobisnuit, dar tipic" pentru noua putere de la Bucuresti, care nu face diferenta intre partid si stat, transmite B1.ro. Reamintim ca subiectul scrisorii lui Andrei Marga catre cancelariile occidentale a fost publicat in premiera de HotNews.ro.

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural RomanFoto: PNL

Articolul din FAZ sugereaza, chiar si prin titlu - "Asa grait-au initiatorii puciului" - ca miscarea USL este asemanatoare unei lovituri de stat.

"Saptamana trecuta, ministrul de Externe Andrei Marga le-a trimis colegilor sai din UE o scrisoare la care a anexat si un comunicat referitor la recentele evenimente politice din Romania. Acest demers este neobisnuit deoarece ministrul de Externe prezinta pozitia guvernului sau si nu pe cea a unui partid. Pe de alta parte demersul este tipic modelului de gandire al noii puteri de la Bucuresti care, precum comunistii de odinioara, nu face nicio diferenta intre stat si partid". arata sursa citata.

De asemenea, acelasi articol face referiri si la scandalul iscat de intentia USL de a schimba judecatorii Curtii Constitutionale. In acest sens, jurnalistii citeaza o decaratie facuta de Crin Antonescu. "Miza principala, sub o forma sau alta, este intrarea in normalitate a CCR, mai explicit inseamna schimbarea componentei acestei Curti. Consider ca in actuala componenta este o rusine", a spus Crin Antonescu.

Se mentioneaza si suspendarea presedintelui Basescu - "o violare evidenta a Constitutiei" - dar si masurile luate de Guvernul Ponta de la investirea in functie, toate fiind incercari de "a prelua puterea totala in stat".

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a trimis pe data de 4 iulie catre ministrii de Externe ai statelor UE o scrisoare de informare "prezentata de conducerea USL, alianta aflata la guvernare", adaugand ca spera ca aceste informatii sa contribuie la o mai buna intelegere a recentelor evenimente politice.

In scrisoarea trimisa in calitate de ministru de Externe, Andrei Marga explica strategia USL in privinta Justitiei si sustine ca USL nu a avut intentia de a revoca vreun membru al Curtii Constitutionale.

Ministrul de Externe le mai spune colegilor sai din UE ca USL a facut toate schimbarile din Parlament cu respectarea legilor.