Au aparut primele reactii in presa internationala, dupa ce Curtea Constitutionala a hotarat luni, dupa opt ore de dezbateri, ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost respectata si ca se justifica numirea lui Crin Antonescu in functia de presedinte interimar al Romaniei. Totodata, sursele citate amintesc de afirmatiile cancelarului german Angela Merkel referitoare la situatia politica din Romania, cand oficialul german a calificat drept "inacceptabila" procedura de destituire a presedintelui Traian Basescu, apreciind ca au fost violate principiile statului de drept.

Traian BasescuFoto: Reuters

''Curtea Constitutionala a validat suspendarea presedintelui'', scrie Agentia France Presse. Curtea Constitutionala din Romania a validat luni votul Parlamentului cu privire la suspendarea sefului statului, Traian Basescu, in timp ce liderul coalitiei de centru-stanga, Crin Antonescu, a fost desemnat presedinte interimar, deschizand astfel calea spre referendum, care va avea loc pe 29 iulie. ''Curtea constata ca procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost respectata (...) si functia de presedinte interimar va fi asigurata de Crin Antonescu'', a indicat Curtea in declaratia sa, publicata dupa opt ore de dezbateri. Curtea Constitutionala insasi a lansat un semnal de alarma,plangandu-se de atacuri fara precedent asupra guvernului, arata AFP.

''Curtea Constitutionala din Romania aproba suspendarea presedintelui Basescu'', noteaza BBC News. Curtea Constitutionala din Romania a confirmat prin vot suspendarea presedintelui Traian Basescu, fapt ce conduce catre organizarea unui referendum. Cu toate acestea, Curtea mai trebuie sa decida daca Guvernul Romaniei a actionat legal atunci cand a schimbat legea referendumului, schimbare prin care presedintele poate fi mai usor de suspendat. In timp ce presedintele roman insista ca nu a comis ''nicio incalcare grava a Constitutiei'', prim-ministrul roman Victor Ponta spera ca romanii sa voteze pentru suspendarea sefului de stat si anunta o noua epoca pentru cetetenii tarii.

''Curtea Constitutionala a Romaniei ar putea decide soarta presedintelui'', titreaza Reuters. Soarta presedintelui Romaniei atarna in balanta pana la decizia Curtii Constitutionale, care va decide daca liderii coalitiei aflate la guvernare pot schimba legea referendumului. In functie de rezultatul referendumului, Traian Basescu va fi sau nu demis. Disputa dintre premierul Victor Ponta si presedintele Basescu a starnit ingrijorarea internationala in ceea ce priveste respectarea legilor si a Constitutiei in a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, stat care a intrat din nou in recesiune.

''Curtea Constitutionala valideaza suspendarea presedintelui'', anunta cotidianul francez Le Monde. Traian Basescu, ales presedinte in 2004, a fost deja suspendat de Parlament in 2007, insa a supravietuit referendumului de destituire. Cota de incredere si de popularitate a presedintelui roman a scazut ulterior, in special din cauza aplicarii masurilor de austeritate din 2010, acord incheiat cu Uniunea Europana si FMI, sau a reformei controversate din sistemul de sanatate.