Moscova va continua sa livreze Siriei sisteme de aparare antiaeriene, anunta un oficial. Rusia va continua sa livreze Siriei sisteme de aparare antiaeriana, a anuntat miercuri Viaceslav Jirkaln, adjunctul directorului serviciului federal de cooperare militara, potrivit AFP. "Vom continua sa ne onoram contractul privind livrarea de sisteme de aparare antiaeriana", a declarat oficialul, subliniind ca este vorba despre echipamente cu un "caracter exclusiv defensiv". "Nu putem, in niciun caz, sa spunem ca introducem un embargo asupra livrarilor de tehnica militara impotriva Siriei", a adaugat Jirkaln, citat de agentia de presa Interfax. De asemenea, Rusia va continua sa isi onoreze "contractele incheiate in 2008 privind repararea de elicoptere" livrate acestei tari, a mai precizat Jirkaln. Oficialul a dat asigurari ca, prin acest comportament, Moscova nu incalca "niciuna dintre obligatiile sale internationale". Experti rusi au apreciat, in iunie, dupa doborarea unui avion turc de tip F-4 Phantom in largul coastelor siriene, ca incidentul ar demonstra eficienta sistemelor ruse de aparare antiaeriana utilizate de Siria. O aliata a regimului de la Damasc inca din perioada sovietica, Moscova a primit, totusi, in ultima perioada, lideri importanti din cadrul opozitiei siriene.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Silvio Berlusconi ar putea candida din nou pentru functia de premier al Italiei in 2013. Silvio Berlusconi ar putea fi candidatul principal al partidului sau, Poporul Libertatii (PDL), la alegerile parlamentare programate pentru primavara anului 2013, in incercarea de a reveni la conducerea guvernului italian, se arata intr-un articol publicat de Corriere della Sera, citat de AFP. Informatia a fost partial confirmata de un apropiat al fostului premier italian. ''Decizia a fost luata: Berlusconi isi va prezenta candidatura pentru postul de prim-ministru'', scrie cotidianul italian, fara a cita insa surse, si bazandu-se pe sondajele favorabile fostului sef al guvernului italian. ''Exista o sustinere puternica pentru o noua candidatura a presedintelui Berlusconi'' si ''cred ca, in cele din urma, se va decide sa candideze'', a declarat Angelino Alfano, secretar al partidului Poporul Libertatii. Alfano a insistat asupra faptului ca Silvio Berlusconi ''a guvernat in timpul unor ani dificili si a predat mandatul unui guvern tehnocrat, fara a fi invins in Parlament si fara a pierde alegerile''. ''Un PDL fara Silvio Berlusconi nu ar obtine 10% din voturi, in timp ce cu Alfano candidat pentru postul de sef al guvernului si cu Berlusconi implicat (in campania electorala), partidul ar putea obtine chiar 30% din voturi, potrivit sondajelor'', scrie cotidianul italian.

Vaticanul ameninta ca va da in judecata o revista germana in care Papa apare patat de urina. Vaticanul a amenintat ca va da in judecata o publicatie satirica din Germania, numita ''Titanic'', dupa ce pe coperta editiei din iulie apare o imagine editata cu Papa Benedict cu o pata galbena pe sutana, cu titlul ''Hallelujah in the Vatican - the leak is found'' (n.r. Aleluia! La Vatican s-a gasit scurgerea), scrie weirdworlnews.org. Coperta celui mai nou numar al revistei Titanic trateaza in mod ironic scandalul Wikileaks care a afectat si Vaticanul. Pana acum au fost publicate documente interne ale Vaticanului, in care apar inclusiv problemele fiscale ale institutiei, scandalurile in care au fost implicati preoti si corespondente care au legatura cu Papa Benedict al XVI-lea. Intr-o scrisoare adresata unui avocat german, publicata de revista, arhiepiscopul Angelo Becciu il roaga pe avocat sa ia "masurile legale necesare impotriva publicatiei", insa reprezentatii revistei au declarat ca este vorba de o greseala. ''Papa Benedict a inteles gresit. Este binecunoscut faptul ca Papa este un mare fan al bauturii Fanta", a declarat redactorul sef al publicatiei, Leo Fischer, sugerand ca pata galbena de pe hainele Papei ar putea fi de la o bautura, cum ar fi limonada. Reprezentantii revistei spera sa obtina un interviu personal cu Papa Benedict al XVI-lea pentru a clarifica neintelegerea.

Sofia invita magistrati europeni sa analizeze marile procese din Bulgaria. Bulgaria a invitat procurori si judecatori din cinci tari europene sa analizeze mai multe procese emblematice monitorizate de Bruxelles, care critica in mod regulat ineficienta sistemului judiciar bulgar, a anuntat miercuri Ministerul Justitiei de la Sofia, transmite AFP. Franta, Germania, Olanda, Italia si Spania vor trimite magistrati la Sofia pentru a stabili cauzele intarzierilor si esecurilor anchetatorilor in aceste procese. In plus, experti din cadrul Consiliului Europei vor oferi consultanta Bulgariei pentru elaborarea unui nou Cod Penal. Bulgaria si Romania, tari care au aderat la Uniunea Europeana in 2007, fac obiectul unei supravegheri stricte si inedite a Comisiei Europene asupra eficientei sistemelor lor judiciare in fata coruptiei si a crimei organizate. Un raport asteptat in cea de-a doua parte a lunii iulie urmeaza sa prezinte un bilant al progresului celor doua tari in privinta justitiei, dupa cinci ani de la aderare.

Spania: Ciocniri intre minerii protestatari si fortele de ordine in centrul Madridului. Politistii spanioli au tras cu gloante de cauciuc impotriva minerilor care protesteaza miercuri in centrul Madridului fata de taierea subventiilor care se acordau exploatarii carbunelui, dupa ce premierul Mariano Rajoy a anuntat noi masuri de austeritate pentru reducerea deficitului public. Mai multe persoane au fost ranite, relateaza Reuters. Guvernul spaniol a decis reducerea cheltuielilor publice si majorarea taxelor, intr-un efort de a indeplini tintele de deficit impuse de Bruxelles. Premierul Mariano Rajoy a prezentat miercuri parlamentului spaniol un pachet de masuri ce vizeaza economii de 65 miliarde de euro la buget, pana in 2015. Minerii, impreuna cu sindicatele din sectorul public, au marsaluit miercuri in centrul Madridului, pentru a 44-a zi consecutiv, fata de taierile cu 60% a subventiilor acordate pentru exploatarea carbunelui, care, spun ei, ar duce la inchiderea minelor si i-ar lasa pe multi dintre ei someri. "Nu le cerem decat sa taie 10% (din subventii, n.r.) in loc de 60%", a spus Carlos Marcos, in varsta de 41 ani, care a lucrat in mina mai mult de jumatate din viata. "Daca nu ne acorda atentie, ne vom intoarce - cu dinamita", a spus el. Zeci de mii de protestatari, scandand galagios, au marsaluit prin capitala Madrid pana la sediul Ministerului Industriei, unde au aruncat cu pietre, fructe si petarde spre fortele de ordine.