Franta: Trei americani au murit in urma prabusirii unui avion privat pe aeroportul din Castellet. Trei americani au murit vineri, in sud-estul Frantei, dupa ce un avion privat s-a prabusit pe un aerodrom, anunta AFP. Victimele, membrii echipajului avionului de tipul Gulfsteam IV, sunt doi barbati, in varsta de 24 si 61 de ani, si o femeie de 31 de ani, a precizat prefectura din Var.O sursa apropiata anchetei declarase initial ca la bordul avionului s-ar fi aflat sase persoane. Avionul decolase din Nisa si urma sa aterizeze pe aeroportul din Castellet, insa s-a prabusit in timpul aterizarii, potrivit sursei anonime. ''Avionul s-a rupt in doua, o parte a ajuns intr-un lac din apropierea pistei de aterizare, iar o alta a luat foc'', acesta fiind descrierea unei surse apropiate anchetei. Aeroportul international din Castellet este cel mai important aerodrom privat din sud-estul Frantei.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Angela Merkel sprijina dreptul comunitatilor evreiesti si musulmane din Germania de a practica circumcizia. Guvernul german apara dreptul comunitatilor evreiesti si musulmane de a continua practica circumciziei, dupa ce o instanta regionala a decis ca aceasta practica reprezinta o vatamare corporala, informeaza BBC News. De cealalta parte, purtatorul de cuvant al cancelarului german Angela Merkel a declarat ca aceasta practica tine de respectarea libertatii religioase. ''Efectuarea circumciziei intr-un mod responsabil trebuie sa fie posibila fara a fi pedepsita'', a afirmat Steffen Seibert. Comunitatile de musulmani si evrei din Europa au criticat decizia instantei germane, dupa ce s-a pronuntat in cazul unui medic care a realizat circumcizia unui baiat de patru ani, acesta suferind complicatii medicale. Curtea a hotarat ca integritatea fizica a copilului a avut de suferit in urma considerentelor religioase ale parintilor. ''Cu siguranta guvernul isi doreste ca evreii si musulmanii sa aiba o viata religioasa in Germania'', a precizat purtatorul de cuvant al cancelarului Merkel. El a adaugat ca guvernul va stabili cat mai curand ''certitudinea juridica'' in aceasta privinta si ca ''libertatea de a practica o anumita religie este un principiu juridic''. Asociatia medicilor din Germania a cerut medicilor sa nu mai realizeze circumcizii in urma deciziei instantei de judecata, insa comunitatile de evrei si musulmani si-au unit fortele pentru a apara aceasta practica. Mai multe institutii evreiesti si musulmane din Germania considera hotararea instantei de judecata drept ''un afront adus drepturilor reliogioase si umane''. Mii se baieti musulmani si evrei sunt circumcisi in Germania in fiecare an.

Uniunea Europeana denunta incalcarea flagranta a planului Annan in Siria, in urma masacrului din Treimsa. Uniunea Europeana a condamnat vineri, "in cei mai duri termeni'', masacrul din satul sirian Treimsa si a denuntat ''incalcarea flagranta'' a planului Annan, informeaza AFP. ''Trebuie identificati cei responsabili pentru a raspunde pentru atrocitatile comise", a declarat, intr-un comunicat de presa, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton. Ashton s-a declarat ''profund socata cu privire la acest masacru brutal, in care au fost implicati cel putin 200 de barbati, femei si copii din satul Treimsa, regiunea Hama''. ''Utilizarea de catre regim a armelor grele, inclusiv artilerie si elicoptere, lucru confirmat de observatorii ONU, reprezinta o incalcare a obligatiilor ce ii revin planului emisarului Annan'', a adaugat reprezentanta Uniunii Europene pe teme de politica externa. Planul Annan, emisarul ONU si al Ligii Arabe, prevede in primul rand incetarea violentelor si retragerea armatei siriene si a armelor acesteia din orasele controlate de rebelii sirieni. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ''atentatele cu bomba, operatiunile militare si luptele'' au ucis joi peste 150 de persoane din localitatea sunita Treimsa. Opozitia a denuntat masacrul in timp ce regimul sirian a motivat numarul mortilor printr-o operatiune subliniat sefa diplomatiei europene. Catherine Ashton a cerut, de asemenea, ca observatorii ONU ''sa aiba acces imediat si nerestrictionat pentru a verifica'' ceea ce s-a intamplat in Treimsa''. De altfel, Kofi Annan a estimat recent ca guvernul sirian a incalcat rezolutiile ONU de incetare a violentelor.

SUA: Doi barbati au fost acuzati pentru tentativa de vanzare de material nuclear Iranului. Un chinez si un iranian, acuzati ca au incercat sa exporte ilegal material american cu scopul de a ajuta Iranul sa imbogateasca uraniu, au fost inculpati vineri de catre justitia americana, anunta surse oficiale citate de AFP. Cetateanul iranian este acuzat totodata ca a incercat sa exporte material radioactiv din Statele Unite catre clienti din Iran, potrivit actului de acuzare dat publicitatii de catre Departamentul Justitiei. Materialele pe care cei doi au incercat sa le procure pentru a le exporta in Iran cuprindeau aliaje de aluminiu si spectrometre de masa folosite la construirea de centrifuge pe gaz care se folosesc la imbogatirea uraniului. Iranianul, Parviz Khaki, care este supranumit si "Martin", are varsta de 43 de ani. El a fost arestat in luna mai, in Filipine, la cererea Statelor Unite. Acuzatul chinez, Yi Zongcheng, inca nu a fost prins de politie. Amandoi sunt pasibili de cateva zeci de ani de inchisoare, in cazul in care sunt gasiti vinovati. In decembrie 2008, Parviz Khaki a luat legatura cu un furnizor chinez caruia i-a comandat 20 de tone de otel special, foarte rezistent, folosit in centrifugele pe gaz, care sunt dolosite la imbogatirea uraniului. El a specificat ca acest otel trebuie sa fie produs in Statele Unite, deoarece clientii sai din Iran considera ca aliajele provenite din China au o proasta calitate, potrivit textului acuzarii. Khaki a luat legatura apoi cu Yi Zongcheng, in ideea de a cumpara cele 20 de tone de otel. Yi avea contacte cu o companie americana care producea acest material special. In martie 2009, Khaki a luat legatura si cu un agent american sub acoperire, care se prezenta drept un afacerist ce exporta ilegal marfuri americane. "Dumneavoastra, precum si eu, stim ca acest material este periculos", i-a spus Khaki agentului federal, mentionand ca scopul lui final era de a castiga bani. Actul de acuzare subliniaza ca Iranul a incercat de asemenea sa obtina materiale radioactive din Statele Unite, potrivit agentului sub acoperire. "Actul de acuzatie, facut public astazi (vineri), scoate in evidenta filierele de aprovizionare ilegale din Iran, precum si importanta care trebuie sa o acordam incercarii de a impiedica aceasta tara sa foloseasca material nuclear american", a declarat adjunctul procurorului general pentru Securitatea Nationala, Lisa Monaco.