Rebelii sirieni sustin ca au preluat controlul asupra a doua cartiere din Damasc. Lupte violente au avut loc luni in mai multe sectoare ale Damascului, capitala siriana, in timp ce rebelii afirma ca au reusit sa alunge armata regimului din doua cartiere, relateaza AFP. Purtatorul de cuvant al consiliului militar al rebelilor pentru regiunea Damasc a afirmat ca cartierul Midane, in apropiere de centru, si cartierul Tadamun, ambele ostile presedintelui sirian Bashar al-Assad, au iesit de sub controlul armatei siriene. Doi civili si doi rebeli au murit in violentele din aceste doua cartiere, conform unui bilant al Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Autoritatile nu au facut comentarii. "Armata nu mai este prezenta in cartierele Tadamun si Midane. Aceasta bombardeaza exteriorul", a afirmat Ahmad al-Khatib, purtator de cuvant al consiliului militar al Armatei siriene libere (ASL) pentru regiunea Damasc. "In mai multe zone din aceste cartiere strazile sunt inguste, ceea ce ingreuneaza intrarea armatei", a explicat acesta. "Regimul este in defensiva. Sunt multi luptatori ai ASL care au venit din provinciile limitrofe" ale cartierelor rebele din capitala, a adaugat opozantul. "Midane este sub controlul ASL. Este inceputul sfarsitului", a afirmat la randul sau un militant pe nume Jacob Hussein din Tadamun. "Regimul a incercat sa inabuseasca revolta din Damasc atacand Tadamun. Insa rezultatul a fost ca luptele s-au extins in mai multe zone ale capitalei", a spus acesta. Conform acestuia, electricitatea, apa curenta si comunicatiile sunt intrerupte in prezent la Tadamun. Rami Abdel Rahmane, director al Observatorului sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a afirmat mai tarziu in cursul zilei ca blindate si vehicule de transport ale armatei au intrat pentru prima data in Midane. "Inainte, fortele de ordine erau trimise sa reprime manifestatiile, astazi, soldatii sunt angajati in lupte", a afirmat el. Conform acestuia, majoritatea luptatorilor sunt dezertori si civili armati din Damasc.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Rusia continua sa blocheze rezolutiile ONU pentru sanctionarea Siriei. Rusia a blocat proiectul de declaratie al Consiliului de Securitate al ONU, care denunta masacrul din localitatea Treimsa, din centrul Siriei, anunta AFP. Totodata, Rusia continua sa se opuna unor rezolutii care ameninta regimul de la Damasc cu sanctiuni, potrivit unor diplomati. Proiectul de declaratie prevede incetarea folosirii artileriei, a tancurilor si a elicopterelor, insa Siria si-a incalcat promisiunile de aplicare a planului de pace dispus de mediatorul ONU, Kofi Annan, incalcand rezolutiile ONU si legile internationale. Potrivit Observatorului sirian pentru Drepturile Omului, masacrul din Treimsa s-a soldat cu peste 150 de morti, printre care si zeci de rebeli. Rusia considera ca ceea ce s-a intamplat in Treimsa ''este neclar'', a indicat un diplomat rus. Acesta i-a cerut generalului Robert Mood, seful misiunii ONU in Siria, sa informeze Consiliul asupra concluziilor anchetei conduse de observatorii ONU aflati in Siria. Ambasadorul columbian Nestor Osorio, a carui tara prezideaza Consiliul in luna iulie, a declarat reporterilor ca cererea Rusiei ''nu este convenabila'' si ca, in aceste conditii, ''nu va exista nicio declaratie''. Un proiect de rezolutie care reinnoieste mandatul misiunii observatorilor ONU in Siria ameninta Damascul cu sanctiuni economice, in cazul in care Siria nu inceteaza violentele impotriva opozitiei. Rusia a depus si ea un proiect rival care prelungeste, de asemenea, misiunea, insa nu mentioneaza eventuale santiuni. Nu exista niciun acord in privinta unei rezolutii occidentale, a indicat ambasadorul francez Gerard Araud, insa Franta si partenerii sai europeni si americani sunt determinati sa supuna la vot o astfel de rezolutie, cel mai probabil in aceasta saptamana. El a avertizat ca ''fiecare va avea responsabilitati: daca China si Rusia vor sa se opuna, se vor opune''. ''Dupa 18 luni de razboi, dupa 17.000 de morti, nimeni nu poate spune ca este o rezolutie extrema'', a concluzionat ambasadorul francez. Rusia a acuzat luni Occidentul de faptul ca ''exercita'' un santaj pentru a fi fortata sa accepte sanctiunile impotriva regimului sirian.

O nava militara americana a distrus o ambarcatiune de mici dimensiuni din Golful Persic. O nava americana a deschis focul luni asupra unei ambarcatiuni de mici dimensiuni, dupa ce aceasta se apropiase prea mult de Golful Persic. Potrivit unui responsabil al Emiratelor Arabe Unite, un pescar indian a fost ucis si alti trei raniti, informeaza AFP. Tancul petrolier USNS Rappahannock a deschis focul asupra ambarcatiunii civile ''dupa ce aceasta nu a raspuns avertismentelor si se apropia cu viteza'' de nava americana, arata un comunicat de presa. Incidentul s-a produs in largul portului Jebel Ali, aflat in stramtoarea Ormuz. Marina americana si-a consolidat prezenta in Golful Persic in ultimele luni, dupa ce Iranul a amenintat sa blocheze stramtoarae Ormuz ca reactie la sanctiunile internationale.

SUA: Marina accelereaza procedurile de amplasare a unui portavion in Orientul Mijlociu. Marina americana va accelera amplasarea unui portavion si a escortei sale in Orientul Mijlociu, pentru a face fata tensiunilor din regiune, in special cele din Iran si din Siria, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, citat de AFP. "Secretarul (Apararii, Leon Panetta) a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute cererea Central Command de a accelera cu patru luni amplasarea USS John-Stennis", a declarat Little. Centcom este comandamentul american responsabil pentru Orientul Mijlociu, care se intinde de la Marea Rosie la Golf si partea occidentala a oceanului Indian. USS Abraham-Lincoln si USS Enterprise se afla in prezent in aceasta zona. Lincoln urmeaza sa fie in scurt timp inlocuit de USS Dwight-Eisenhower. Aflat in prezent in Mediterana, Eisenhower ar fi trebuit sa fie singur in regiune, dupa plecarea lui Enterprise, care va fi in cele din urma inlocuit "pana la finele verii" de Stennis. Politica Pentagonului este sa mentina in permanenta o medie anuala de 1,7 portavioane in regiunea care tine de Centcom, din totalul celor 11 detinute de americani. De la inceputul lui 2012, doua portavioane se afla mereu in aceasta regiune, semn a tensiunilor, pe care amplasarea accelerata a Stennis nu face decat sa le confirme. John-Stennis ajunsese in portul sau Bremerton (Washington, nord-vest) de-abia in martie, dupa opt luni de misiune. La inceputul anului, Iranul amenintase sa atace navele militare americane care trec prin stramtoarea Ormuz, dupa ce portavionul traversase Golful. Mai multe nave, inclusiv portavioane, s-au intors in Gold fara ca Teheranul sa reactioneze iar Statele Unite si-au intarit de o maniera semnificativa prezenta militara in regiune. Stramtoarea Ormuz este strategica pentru tranzitul mondial de petrol. Leon Panetta avertizase ca blocarea sa constituie o "linie rosie" pentru Statele Unite.

Sapte militari sudanezi au murit in urma prabusirii unui elicopter in regiunea Darfur. Sapte militari sudanezi au murit luni in urma prabusirii unui elicopter in regiunea Darfur din vestul Sudanului cuprinsa de un razboi civil, a anuntat armata sudaneza, citata de AFP. Incidentul care s-a produs in apropiere de El-Facher, capitala Darfur-Nord, "in timp ce militarii erau in misiune" a fost provocat de o "problema tehnica", a declarat purtatorul de cuvant al armatei sudaneze Sawarmi Khaled Saad, citat de agentia oficiala Suna. Printre victime se numara si ofiteri, a adaugat purtatorul de cuvant, fara a preciza tipul de aparat implicat in accident. La 30 decembrie, un elicopter militar sudanez s-a prabusit la scurt timp dupa decolarea de la o baza a fortelor aeriene la Kordofan-Nord, iar cei sase membri ai echipajului au murit pe loc. Aparatul de fabricatie rusa a luat foc din cauza unei "probleme tehnice", conform armatei sudaneze. Razboiul civil din Darfur s-a soldat, conform ONU, cu cel putin 300.000 de morti - 10.000 conform guvernului sudanez - in urma luptelor dintre rebelii non-arabi si regimul de la Khartoum, dominat de arabi din 2003. Din 2009, presedintele sudanez Omar el-Bechir este anchetat de Curtea penala internationala (CPI) pentru crime impotriva umanitatii comise asupra populatiei din Darfur.