Criza politica din Romania reprezinta o chestiune de cultura politica, in conditiile in care orice partid care ajunge la putere considera ca are dreptul sa schimbe totul, inclusiv regulile jocului, afirma un oficial european, sub protectia anonimatului, pentru Le Figaro.

Dreapta lui Traian Basescu nu s-a comportat mai bine atunci cand se afla la putere, spune acest oficial european.

"Este o chestiune de cultura politica. Imediat ce un partid roman ajunge la putere, considera ca are dreptul sa schimbe totul, inclusiv regulile jocului. Exista putine figuri angelice la Bucuresti...", a comentat acesta, sub acoperirea anonimatului".

Premierul Victor Ponta si-a luat angajamentul de a aplica scrupulos cele 11 solicitari ale Comisiei, intr-o scrisoare remisa executivului european luni seara, noteaza Le Figaro.

Oficialii europeni vor judeca in functie de actiuni. Cele doua ordonante guvernamentale ar facilita demiterea lui Traian Basescu. Abrogarea lor ii lasa o sansa de a-si salva postul la referendumul din 29 iulie. Majoritatea de stanga, care vede cum ii scapa trofeul, da deja semne de impotrivire. "Vom descoperi in curand ce ascunde in pantece Ponta", a spus o sursa apropiata dosarului.

Comisia Europeana nu vrea sa fie partinitoare. Comisia doreste sa apere principiile, nu sa aleaga viitoarea echipa care va conduce Romania. Social-democratii, mostenitorii partidului unic (Partidul Comunist Roman) si-au asumat o serie de libertati in ceea ce priveste Constitutia.

La douazeci de ani dupa executarea lui Ceausescu, Comisia ridica semne de intrebare asupra "ireversibilitatii si a continuarii reformelor" politice, potrivit ultimei versiuni a raportului MCV, obtinuta de Le Figaro.

Un al doilea raport asteptat miercuri va denunta derivele de la regulile statului de drept din Bulgaria. Deriva democratica din Romania este insa mai ingrijoratoare. Ea se adauga ingrijorarilor Europei legate de flancul estic, dupa falimentul economic al Greciei.