Siria va utiliza arme chimice doar in cazul unei agresiuni straine. Siria va utiliza armamentul chimic si neconventional doar in caz de "agresiune straina", a avertizat luni purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, respingand propunerea Ligii Arabe de a media o plecare "sigura" de la putere a presedintelui Bashar al-Assad, scrie AFP. "Nicio arma chimica sau neconventionala nu va fi utilizata impotriva cetatenilor nostri (...). Aceste arme nu vor fi utilizate decat in caz de agresiune straina", a declarat Jihad Makdessi intr-o conferinta de presa la Damasc. "Acestea nu vor fi niciodata, niciodata utilizate impotriva cetatenilor, oricare ar fi evolutia crizei", a adaugat acesta. "Aceste arme diferite sunt depozitate si securizate sub spravegherea fortelor armate si nu vor fi utilizate decat in cazul in care Siria se va confrunta cu o agresiune externa", a repetat purtatorul de cuvant. "Generalii vor decide cand si cum vor fi utilizate aceste arme", a adaugat el. Casa Alba a avertizat Damascul cu privire la arsenalul sau chimic, apreciind ca membrii regimului lui Bashar al-Assad vor trebui sa raspunda daca nu vor garanta securitatea acestora. Israelul si-a exprimat ingrijorarea si a avertizat ca nu va "accepta" ca armele chimice sa ajunga in mainile miscarii siite Hezbollah, din Liban. Damascul a reactionat la randul sau fata de propunerea enuntata duminica de Liga Araba la Dubai, privind negocierea plecarii lui Bashar al-Assad si a familiei sale. "Ne pare rau ca Liga Araba s-a coborat la acest nivel in raporturile cu un stat membru al acestei institutii. Aceasta decizie revine poporului sirian care este singurul decident al plecarii sale", a precizat purtatorul de cuvant. In comunicatul final dat publicitatii in noaptea de duminica spre luni, ministrii de Externe ai statelor din Liga Araba i-au cerut lui Assad sa "renunte la putere", oferindu-i asigurari ca Liga Araba va contribui la a-i asigura lui si familiei sale o iesire sigura". Aceasta initiativa este menita sa "puna capat varsarii de sange", "sa pastreze unitatea Siriei" si "garanteze o tranzitie pasnica a puterii", potrivit textului.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Atentatul terorist anti-israelian din Burgas: Consilierul in probleme de terorism al presedintelui Barack Obama a ajuns in Bulgaria. Consilierul in probleme de terorism al presedintelui american Barack Obama a ajuns luni, in Bulgaria, la cinci zile dupa atacul terorist anti-israelian din Burgas, informeaza AFP. ''John Brennan a ajuns in Bulgaria pentru intalniri la nivel inalt cu oficialii bulgari, intalniri deja stabilite'', a explicat purtatorul de cuvant al Consiliului pentru Securitate Nationala, Tommy Vietor. ''Atentatul terorist ingrozitor de saptamana trecuta subliniaza importanta parteneriatului nostru solid si continuarea cooperarii in combaterea terorismului'' cu Sofia, a declarat Vietor. La randul sau, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Victoria Nuland, a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru cetatenii bulgari ''in toate aspectele privind aceasta ancheta, in conformitate cu dorintele lor, pentru ca vrem sa ajungem la fondul problemelor'' in acest caz. Barack Obama a condamnat in termeni duri atentatul terorist din Bulgaria si a promis ''toata asistenta necesara'' pentru identificarea responsabililor. In atentatul din 18 iulie si-au pierdut viata sapte oameni: cinci turisti israelieni, un sofer bulgar si kamikazele.

Vladimir Putin: Siria se va confrunta cu un razboi civil de durata daca Bashar Al-Assad va fi demis pe cale neconstitutionala. Presedintele rus Vladimir Putin a prezentat luni planul sau pentru o solutionare pasnica a conflictului civil din Siria, informeaza RIA Novosti. Putin a declarat ca Siria se va confrunta cu un razboi civil ''fara sfarsit'' in cazul in care presedintele sirian Bashar Al-Assad va fi indepartat de la putere in mod neconstitutional. ''Suntem de parere ca planul de actiune ar trebui sa cuprinda urmatorii pasi: incetarea violentelor, desfasurarea negocierilor, cautarea unei solutii, stabilirea unui temei constitutional pentru viitoarea societate, si doar apoi introducerea unor schimbari structurale, nu invers. Altfel ar domni haosul'', a declarat Putin, in cadrul unei intalniri cu premierul italian Mario Monti. Presedintele rus considera ca viitorul Siriei ar trebui sa fie hotarat ''nu printr-o victorie militara sau prin infrangerea uneia dintre parti, ci prin negocieri'', asfel incat ambele parti sa ajunga la un acord de compromis. ''Pozitia noastra este bine stiuta: primul lucru care trebuie facut este sa ne asiguram ca atat guvernul cat si opozitia armata incep negocierile'', a adaugat Putin. Mario Monti a declarat, la randul sau, ca o solutie fezabila pentru Siria este ''scenariul libanez'', aplicat pentru prima data dupa asasinarea magnatului si a liderului politic Rafic Hariri, in 2005. ''Asta inseamna alcatuirea unui guvern de tranzitie care sa includa toate partile societatii siriene'', a precizat premierul italian. Cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Rusia, China, Marea Britanie si Franta - au convenit pe 30 iunie, la Geneva, formarea unui guvern de tranzitie in Siria, insa Rusia si China si-au retras ulterior proiectele de rezolutie privind Siria.

Autorul atacului din Colorado a aparut pentru prima data in fata judecatorilor. James Holmes ar putea primi pedeapsa capitala. James Holmes, autorul atacului comis intr-un cinema din Colorado si soldat cu 12 morti, a aparut luni pentru prima data in fata instantelor judecatoresti, avand parul vopsit rosu si un aer trist, relateaza AFP. La trei zile dupa masacrul comis intr-un cinema din Aurora (Denver), la premiera filmului ''Batman'', tanarul de 24 de ani a aparut pentru prima data in public, la tribunalul din comitatul Arapahoe. James Holmes a purtat o uniforma rosie si a parut somnoros in timpul desfasurarii procedurilor. In timpul sedintei care nu a durat mai mult de zece minute, judecatorii i-au prezentat tanarului drepturile sale, timp in care acesta nu a scos un cuvant. Procurorul din Colorado, Carol Chambers, a declarat ulterior ca familiile victimelor vor fi consultate pentru a se determina daca urmarirea penala va cere pedeapsa capitala pentru atacatorul american. James Holmes este suspectat ca ar fi ucis 12 persoane si ca ar fi ranit alte 58 in timpul premierei filmului "Batman - The Dark Knight rises". Potrivit Washington Post, care citeaza o sursa apropiata anchetei, bilantul atacului ar fi fost mult mai ridicat daca arma cu care se tragea nu s-ar fi blocat. La randul sau, seful politiei din New YorK, Ray Kelly, a afirmat ca, in timpul arestarii, tanarul a declarat ca este ''Joker'', personajul negativ din seria Batman.

Ungaria: 57 de morminte evreiesti au fost vandalizate la Kaposvar. Cincizeci si sapte de morminte au fost vandalizate de persoane necunoscute, duminica, in cimitirul evreiesc din Kaposvar (la 200 de kilometri sud-vest de capitala ungara Budapesta), a anuntat luni directorul Asociatiei comunitatilor evreiesti din localitate, care a denuntat un "act rasist". Politia a deschis o ancheta pentru a-i gasi pe vinovati, relateaza AFP. "Actul este in mod clar motivat de rasism", a spus Laszlo Rona, citat de agentia de presa ungara MTI. "Vandalizarea unui cimitir, indiferent daca acesta este evreiesc sau nu, este scandaloasa si inutila. In cele 57 de morminte se aflat ramasitele al circa 250 de persoane", a adaugat acesta. Daunele produse sunt de ordinul a 3,5 milioane de forinti (12.000 euro), suma ce reprezinta 150% din bugetul anual al Asociatiei, potrivit lui Laszlo Rona.