Cum s-a dus pe apa Sambetei o comoara de 43 de milioane de euro. "Luceafarul", vasul lui Carol al II-lea a fost cumparat de o firma englezeasca cu 265.000 de dolari in 1999. Dupa reparatii, a devenit unul dintre cele mai scumpe din lume. Iesit din apele teritoriale romane pe 25 septembrie 1999, yachtul trebuia sa revina in tara, conform contractului, pana pe 25 august 2000 Perla marinei private a Romaniei pana in 1950, yachtul "Luceafarul" al lui Carol al II-lea, rebotezat de comunisti "Libertatea", iesea in urma cu 13 ani din apele teritoriale ale tarii. In 1999, vasul era practic o epava plutitoare. "Era folosit ca restaurant pe faleza de la Galati. De-abia mai plutea pe Dunare. Era in proprietarea firmei Regal, dar Ministerul il trecuse ca bun de patrimoniu - la categoria tezaur. Prin urmare nu putea fi vandut in afara tarii", ne explica Ion Caramitru, ministrul Culturii pana in 2000. Insa "Luceafarul" avea nevoie de reparatii, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum va fi ratat si obiectivul Schengen. Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen ar putea fi scoasa de pe agenda Consiliului JAI (Justitie si Afaceri Interne) din septembrie, la cererea reprezentantilor mai multor state membre care s-ar fi exprimat in favoarea acestei variante in Consiliul pentru Afaceri Externe care a avut loc luni la Bruxelles, au declarat, pentru Adevarul Europa surse apropiate discutiei. ￯Nimeni nu se astepta ca situatia sa se inrautateasca atit de mult in privinta Romaniei. Majoritatea a fost pentru amanarea discutiei din septembrie pe Schengen", au precizat surse europene. O decizie finala legata de acest subiect este asteptata dupa o analiza pe care mai multe state membre doresc sa o faca dupa publicarea ultimului raport pe justitie in privinta Romaniei. Ministrul roman de Externe, Andrei Marga, prezent luni la Bruxelles a precizat ca a avut mai multe discutii bilaterale cu reprezentanti ai statelor membre-cheie in privinta sustinerii ori blocarii aderarii Romaniei la Schengen: Franta, Germania, Olanda, Luxemburg si Austria, anunta Adevarul.

Cine e excentricul Dan Stroe, functionarul milionar de la ANAF, invinuit in dosarul de evaziune fiscala al clanului Butoane. Directorul de Achizitii si Investitii Interne al ANAF, Dan Stroe este un caz de functionar atipic, care dupa ce toata viata a fost afacerist care a rulat zeci de milioane de euro, in 2010 a renuntat brusc la activitatile din mediul privat, pentru a deveni angajat la stat pe un salariu lunar de cateva mii de lei. Mai mult, inainte de a fi numit director in ANAF, milionarul s-a angajat mai intai o scurta perioada de timp (de ordinul lunilor) ca inspector la Garda de Mediu Galati si ulterior ca inspector fiscal la Ilfov, posturi de functionar la stat cate se poate de modeste pentru un afacerist de anvergura. In realitate, se pare ca cele doua functii de inspector au fost doar portita de intrare in sistem, o trambulina pentru postul de Director de Achizitii al ANAF. L-am intrebat pe Dan Stroe de ce a renuntat la functiile de conducere in firmele sale, in care se putea concentra asupra intereselor personale pentru a se dedica slujirii intereselor statului roman. Nu am primit raspuns pana in prezent, informeaza Romania Libera.

Boicotul si scindarea poporului roman. PDL a hotarat sa boicoteze referendumul de la 29 iulie, iar decizia formatiunii de centru-dreapta se prefigurase in ultimele zile. Adversarii cuplului Ponta Antonescu au inclinat in ultimele zile tot mai clar in favoarea boicotarii referendumului de la 29 iulie. Dupa o faza de sperante in posibilitatea derularii unui plebiscit onest si a mobilizarii electoratului impotriva loviturii de stat date la Bucuresti, Traian Basescu a schimbat luni seara macazul, acceptand in mare masura ideea invalidarii referendumului si evitarii demiterii prin refuzul prezentarii la urne. Declaratiile televizate rostite luni seara de presedintele suspendat la B1 marcasera anterior o cotitura importanta. Ele nu fusesera defel lipsite de logica. Basescu promitea pana acum sa devina cel mai frecvent ales presedinte din istorie. Dar chiar si puterile lui electorale proverbiale, miraculoase, umplandu-i de inavuabile angoase pe dusmani, sunt, iata, limitate, scrie Deutsche Welle.

Daniel Morar, seful Directiei Nationale Anticoruptie: "Viitorul sef al DNA trebuie sa aiba nervii tari". Magistratul isi reproseaza ca a dus in instanta prea putine dosare legate de achizitiile publice. Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a declarat, intr-un interviu pentru mediafax.ro, ca institutia pe care o conduce si-a dobandit, in sfarsit, identitatea. Reporter: In data de 12 august - cand va expira delegarea la conducerea DNA - se implinesc exact sapte ani de la numirea ca procuror-sef al acestei institutii specializate. A devenit DNA instrumentul de lucru impotriva coruptiei? Daniel Morar: Da, a devenit. Vedeti ca in ultimul raport de tara se spunea ca performanta DNA in investigarea cazurilor de mare coruptie poate fi considerata unul dintre bunurile castigate, unul dintre cele mai de seama lucruri din Romania post-aderare. Integral in EVZ.

Rromii fac plangere la Guinness Book. Suparati ca nu pot intra in Cartea Recordurilor cu o mancare traditionala tiganeasca, rromii din Sibiu vor sa-si caute dreptatea la sediul Guinness Book de la Londra. Suparare mare la casa regala a rromilor de la Sibiu. Ei au gatit in iarna acestui an o tona de sahaimas, mancare traditionala tiganeasca, pentru Cartea Recordurilor, insa recordul nu a fost omologat. Acum, rromii sunt hotarati sa incerce din nou sa ajunga in Guinness Book. La prima incercare, recordul nu a fost omologat pe motiv ca nu exista o categorie separata pentru mancarea traditionala tiganeasca, si ca singura sansa pentru ei este ca aceasta sa fie incadrata la "tocana", varianta in care trebuie gatite trei tone, pentru a dobori recordul existent. De doua luni, rromii fac demersuri pentru a gati cele trei tone de tocana, insa spun ca acum au primit un nou raspuns, prin care li se spune ca sahaimas-ul lor poate fi considerat o supa vegetala, iar recordul in domeniu, pe care ar trebui sa-l doboare, este de 29 de tone, informeaza Adevarul.

Dan Lazar: Guvernul muta blocajele economice spre marii contribuabili. Fostul secretar de stat din Ministerul Finantelor, Dan Lazar, crede ca de masura platii TVA-ului la incasare ar trebui sa beneficieze mai multe firme. Actualul prorector al Universitatii Babes-Bolyai, Dan Lazar, a fost secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice in cabinetele conduse de Emil Boc si de Mihai Razvan Ungureanu. El a fost artizanul platii TVA-ului la incasare. Insa, acum, el critica masura decisa de premierul Victor Ponta, pe motiv ca plafonul pana la care trebuie sa se incadreze contribuabilii care vor sa beneficieze de aceasta masura est prea redus. Dan Lazar sustine ca plafonul ar trebui marit de patru ori, pana la limita de doua milioane de euro. Integral in Romania Libera.