Traian Basescu: Sotia mi-a spus: "Traiane, de data asta te duci singur la vot". Evenimentul zilei publica astazi ultima parte a interviului pe care presedintele Traian Basescu ni l-a acordat in exclusivitate. Seful statului explica de ce nu a indemnat la boicotarea referendumului si vorbeste despre cum va coabita cu USL si despre ce se va intampla cu Justitia. Presedintele Traian Basescu dezvaluie faptul ca, potrivit sondajelor de la inceputul saptamanii, 53% doreau demiterea sa, iar 37% nu erau de acord cu ea. 10% erau nehotarati, integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ce trebuie sa stiti despre referendumul de duminica. Va prezentam regulile dupa care se desfasoara scrutinul pentru demiterea presedintelui. Referendumul de duminica are cateva reguli diferite de celelalte consultari publice de pana acum, asa ca este bine sa cunoasteti cum se desfasoara acest proces si modul in care se stabilesc rezultatele. Se voteaza intre ora 7.00 si 23.00. Buletinul de vot contine o singura intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu?". Stampilati "DA", daca vreti ca presedintele sa fie demis, si votati "NU" daca nu vreti sa fie demis. In tara exista 18.242 de sectii de votare (la alegerile locale au fost 18.133), iar in strainatate - 306 sectii. La referendumul din 2007 pentru demiterea presedintelui au functionat 17.480 de sectii, din care 186 in strainatate, anunta Adevarul.

Hannes Swoboda: Este cruciala participarea romanilor la referendumul de duminica. Liderul grupului Socialistilor si Democratilor (S&D) din Parlamentul European, Hannes Swoboda, considera ca este cruciala prezenta cetatenilor romani la vot la referendumul din 29 iulie deoarece o democratie se bazeaza pe participarea la vot. "Romania este in fata unei decizii importante. Cetatenii tarii trebuie sa decida daca trebuie organizate noi alegeri prezidentiale sau presedintele suspendat Traian Basescu sa revina la postul sau. O decizie clara si majoritara din partea votantilor romani va ajuta la incetarea actualelor certuri si dispute politice. Democratia se bazeaza pe participarea populara si prin urmare este crucial ca romanii sa participe la referendumul de duminica si sa isi exprime optiunea", arata Swoboda intr-o declaratie. Swoboda, membru al Partidului Social Democrat din Austria, spune ca se bucura pentru faptul ca Parlamentul de la Bucuresti a revenit asupra deciziei initiale si a reintrodus cvorumul de 50% plus unu, stabilit de Curtea Constitutionala pentru ca referendumul sa fie validat, informeaza Romania Libera.

Vreo noutate de la mineriade incoace? Sub comunisti, romanilor li s-a spus ca occidentalii sunt "fascisti", ca vor raul tarisoarei. "Noi nu ne vindeam tara". Sub mineri trebuiau goniti din Piata Universitatii "legionarii". Acum trebuie goniti "sclavii basisti". Pare ca din iunie 90 incoace nu s-ar fi schimbat nimic. Dar nu e adevarat. S-au produs schimbari chiar esentiale. Mai nou, potrivit lui Victor Ponta, Viviane Reding pasamite "n-are habar" de Romania si face totodata "campanie pentru PDL". In mod vadit, premierul e certat cu logica. Sau nu se poate hotari. Ori poate da rateuri propaganda sa de partid. Fiindca, din doua una: ori Reding stie ce se intampla in tara, si atunci n-are cum sa nu sa se angajeze in favoarea prezervarii independentei justitiei romanesti, ori, dimpotriva, nu are habar, dar atunci nu se explica rigoarea cu care amendeaza minciunile premierului si in orice caz nu poate face vreo campanie, scrie Deutsche Welle.

Seceta a topit sperantele taranilor. "In doua saptamani murim de foame". Sunt si oameni carora nu le pasa acum de politica si de referendum. In timp ce guvernantii se dau de ceasul mortii cu votul de duminica, agricultorii ne anunta ca in doua saptamani o sa murim de foame. E grav. E seceta si nu mai putem face nimic. In Smeeni, judetul Buzau, pe langa canicula, seceta si un cod galben, a venit, de cateva zile, si un vant puternic si fierbinte. Asta le mai trebuia agricultorilor, dupa ce luni la rand n-au vazut strop de ploaie in Baragan! Sa le culce la pamant si vrejurile astea uscate, ca nici combinele sa nu le mai poata culege. Inginerul Gabriel Buga, cel care se ocupa de o asociatie de agricultori din comuna, e atat de pesimist, ca abia ii vine sa priveasca campul, peste care poti spune ca au trecut dinozaurii si talpile lor greoaie au crapat lanurile, anunta EVZ.

Record! 19 bombe neexplodate, gasite in raul Siret de tineri care se aflau la scaldat. Un numar de 19 bombe care aveau substanta exploziva activa au fost descoperite de mai multi tineri aflati la scaldat in raul Siret, in dreptul comunei bacauane Saucesti, proiectilele fiind ridicate de pirotehnisti si transportate in conditii de siguranta intr-un depozit special amenajat din Bacau. Un numar de 19 bombe care aveau substanta exploziva activa au fost descoperite de mai multi tineri aflati la scaldat in raul Siret, in dreptul comunei bacauane Saucesti, proiectilele fiind ridicate de pirotehnisti si transportate in conditii de siguranta intr-un depozit special amenajat din Bacau. Pirotehnistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau au intervenit de doua ori in aceeasi zi, la un interval de o ora si jumatate, pentru a ridica din localitatea Siret, comuna Saucesti, 19 bombe neexplodate care fusesera descoperite intr-o zona de scladat, informeaza Adevarul.

Juriu de onoare pentru jurnalistii interbelici. Printre personalitatile care se regasesc in arhivele "instantei" jurnalistilor se numara Pamfil Seicaru, Victor Eftimiu ori Octavian Goga. Conf. univ. dr. Marian Petcu, fondatorul Asociatiei Romane de Istorie a Presei si redactor-sef al revistei cu aceeasi denumire, a publicat un text intitulat ,,Juriul de onoare, prima instanta de judecare a jurnalistilor", analizand cazul Sindicatului Ziaristilor din Bucuresti. Incercam, asadar, o sinteza a acestui text, preluand doar unele cazuri cu invatamintele de rigoare pentru tinerii jurnalisti de azi, dar si pentru opinia publica ce poate observa, astfel, ca organele asociative ale jurnalistilor interbelici luptau pentru dreptate si adevar si in interiorul profesiei. Ei bine, in fata "Juriului de Onoare", ca prima instanta de judecata a jurnalistilor, au comparut mai multe personalitati din presa timpului. Iata-l pe Constantin Bacalbasa, invinuit de Anton Camburopol ca, participand la elaborarea legii chiriilor, a lasat sa planeze asupra lui anumite suspiciuni. Juriul l-a pedepsit cu avertisment, chiar daca doi membri au cerut suspendarea lui din sindicat. Integral in Romania Libera.