Europarlamentarul german Markus Ferber, membru al familiei politice a popularilor europeni, crede ca puterea de la Bucuresti ar trebui sa accepte realitatea ca referendumul nu a fost validat. Autoritatile romane au prioritati clare, stabilite prin ultimul raport al Comisiei, si ar trebui sa se concentreze asupra acestora, declara, la RFI, eurodeputatul german.

RFI: Traian Basescu e pe cale sa fie reconfirmat ca presedinte dupa ce referendumul pentru suspendare a esuat din cauza participarii scazute. Cei mai multi dintre cei care au venit la referendum au votat totusi impotriva lui Traian Basescu. Cum comentati?

Markus Ferber: Nu cred ca este o surpriza. Au votat majoritatea celor care voiau sa il vada pe Traian Basescu suspendat, cei care voiau sa ramana nu s-au dus la referendum. Dar, de vreme ce a fost mai putin de jumatate din alegatori, e clar ca Romania are de rezolvat alte probleme decat aceste probleme personale.

RFI:Ce ar trebui, domnule Ferber, sa se intample mai departe? Aici, in Romania se vorbeste despre nevoia unei reconcilieri. Care sunt sansele sa se intample aceasta reconciliere?

Markus Ferber: In primul rand, Romania trebuie sa-si regandeasca o cale democratica pe care a pornit dupa schimbarile din anii 90 si asta inseamna ca trebuie sa-i fie redate pe deplin atributiile Curtii Constitutionale. Aceasta trebuie sa ia decizii conform normelor occidentale. Iar noul guvern ar trebui sa ia tot e mai bun din politica si legile romanesti si nu sa creeze probleme noi. Sa respecte ce a scris Comisia in ultimul raport. Acolo e o agenda clara a ceea ce trebuie sa faca autoritatile din Romania. Si sper ca in Romania clasa politica se va concentra pe ce are de facut.

RFI:Ce ar trebui sa faca Europa, daca situatia nu se schimba in Romania?

Markus Ferber: Citind ultimul raport privind justitia din Romania, se poate vedea exact ce este de facut si, daca Romania esueaza, urmatorii pasi sunt clari. Trebuie sa discutam despre acordul privind intrarea in Schengen a Romaniei, despre cum e respectata stabilitatea democratica, trebuie sa discutam despre cum trebuie continuate reformele pe justitie.Toti acestia sunt pasi pe care trebuie sa ii faca guvernul. Nu e momentul acum ca cineva sa spuna "Daca nu faci asta sau asta, atunci se va intampla asta". Este obligatia guvernului sa respecte toate solicitarile descrise in ultimul raport al Comisiei Europene.

Interviu integral in RFI