Lupta pentru putere de la varful scenei politice din Romania a atins apogeul la sfarsitul saptamanii, cand, pe canicula, romanii au mers la urne pentru a decide daca isi demit sau nu presedintele, referendum castigat de Traian Basescu. Insa, desi presedintele isi va pastra locul de munca, pozitia sa a fost slabita de cele peste 7 milioane de voturi - 87% din total - care au fost exprimate impotriva sa, iar Basescu ar trebui acum sa reflecteze la ce l-a facut atat de nepopular in randul concetatenilor sai, scrie Financial Times intr-un editorial.

Rezultatul referendumului risca sa prelungeasca duelull dintre premier si presedinte, insa, cu o economie inca suferinda, un blocaj politic este ultimul lucru de care Bucuresti are nevoie, scrie publicatia.

Ambele parti ar trebui sa arate ca si-au invatat lectia dupa vot, indeamna FT. Referendumul a fost perceput la scara larga ca o "incercare ingrijoratoare a premierului Victor Ponta de a inlocui un inamic politic cu un aliat mai flexibil". Aceasta perceptie si decizia de a inlocui Avocatul Poporului cu o figura mai prietenoasa "suna a practici antidemocratice, pe care Guvernul ar trebui sa le evite", subliniaza FT.

"In ceea ce il priveste pe Basescu, el ar trebui sa reflecteze la ceea ce l-a facut atat de nepopular in randul concetatenilor sai. Desi acuzatiile lui Ponta au fost in mare masura exagerate, presedintele nu a actionat intotdeauna in mod neutru, asa cum cere Constitutia". Basescu "a cautat sa se amestece in afacerile economice, care sunt dincolo de mandatul sau", subliniaza FT, adaugand ca "stilul sau de viata extravagant le provoaca resentimente alegatorilor care lupta cu austeritatea".

Intr-un alt material despre Romania, Financial Times scrie ca ceea ce s0a intamplat in Romania va duce la dezbateri cu privire la noii membri ai UE din Balcani, ridicandu-se intrebarea daca Romania ai alte foste state comuniste nu au aderat prea repede.