Referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu si conflictul politic din Romania tin capul de afis al presei internationale, diferite publicatii atragand atentia politicienii de la Bucuresti ca stabilitatea tarii si economia romanesca au de suferit in urma continuarii conflictelor in randul clasei politice, arata Mediafax intr-o analiza a reactiilor din presa internationala fata de evenimentele de la Bucuresti.

Mediafax arata ca, pe de o parte, articolele au un caracter informativ insa, pe langa informatiile concrete, presa internationala a incercat sa anticipeze evolutiile politice post-referendum, apreciind ca presedintele Traian Basescu va ramane, cel mai probabil, in functie, dar ca disputele politice ar putea continua pe mai multe planuri. Astfel, acestea consemneaza ca neintrunirea conditiei cvorumului, in pofida faptului ca 85% dintre participanti au votat in favoarea demiterii, inseamna ca "referendumul nu va fi validat".

Totodata, modul in care s-a ajuns la suspendarea presedintelui Traian Basescu este reamintit in tonuri foarte critice, facandu-se referire la "incalcarea principiilor statului de drept" si la "atacul la adresa democratiei".

Mediafax trece in revista, rand pe rand, pozitiile luate de diferite publicatii precum Euronews, cotidianul spaniol El Mundo, cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung, reprezentanti importanti ai presei din Marea Britanie -The Times, Reuters, BBC si The Telegraph- si din SUA -CNN, Time, Boston Globe, Bloomberg.

Potrivit agentiei citate, presa britanica si cea america s-au dovedit a fi si cele mai critice, scriind ca Traian Basescu "supravietuieste" referendumului privind demiterea sa din functie. The Independent, Wall Street Journal si Huffington Post au aratat ca presedintele Romaniei "s-a luptat" pentru a-si pastra functia politica. Absurdul situatiei de la Bucuresti a fost sesizat de The Wall Street Journal, care a constatat ca ambele parti si-au anuntat victoria dupa inchiderea urnelor, in conditiile in care consultarea este validata de un prag al prezentei la vot de 50%, iar autoritatile electorale au estimat ca pragul nu a fost atins la diferenta mica.

Cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a acordat o atentie speciala fata de suspiciunile de frauda electorala. Publicatia a remarcat numeroasele denunturi din timpul referendumului, incocand anunturile Ministerului Administratiei si Internelor referitoare la existenta a 179 de incidente. F.A.Z. a redat totodata declaratia ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, care le-a cerut tuturor fortelor politice din Romania sa inteleaga rezultatul referendumului ca o "sansa pentru un nou inceput politic", revenind la o "colaborare constructiva".

Mediafax mai arata ca presa internationala a facut si scenarii sumbre in urma referendumului, care includ continuarea disputelor acerbe dintre premier si presedintele Traian Basescu, cu efecte politice si economice greu de anticipat, lipsa de legitimitate a lui Traian Basescu in calitate de sef al statului si eventuale masuri punitive la adresa unor membri ai USL in cazul in care Traian Basescu va ramane in functie.

In ceea ce priveste presa din Ungaria, aceasta s-a axat pe boicotul maghiarilor din Romania la referendum, arata sursa citata. Astfel, Nepszabadsag a constatat ca posturile "Hir TV" si "Duna TV" au transmis "de mai multe ori" discursul premierului Viktor Orban, in care acesta il indemna pe maghiari sa nu participe la vot. La randul sau, Magyar Hirlap a transmis reactiile dure ale policienilor romani la declaratiile premierului ungar.