Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru 12 septembrie decizia finala privind validarea sau invalidarea referendumului de demitere a presedintelui suspendat Traian Basescu, anunta un comunicat al institutiei. Judecatorii CCR au motivat amanarea cu aproape o luna si jumatate prin "datele contradictorii" privind numarul persoanelor de pe listele electorale si a cerut Guvernului ca "pana la data de 31 august 2012, sa transmita listele electorale permanente actualizate in baza carora s-a desfasurat referendumul". Iata reactiile aparute in presa internationala:

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

''Situatia Romaniei ramane incerta in privinta destituirii presedintelui'', scriu AFP, Liberation si L'Express. Curtea Constitutionala din Romania a amanat pana pe 12 septembrie decizia sa privind validitatea referendumului de destituire a presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, o miscare surpriza care prelungeste criza politica cu care se confrunta tara de mai bine de o luna, relateaza Agentia France Presse. Romanii vor trebui sa astepte pana pe 12 septembrie pentru a afla daca presedintele suspendat Traian Basescu, aflat in functie din 2004, isi va parasi functia sau isi va duce al doilea mandat pana la capat, adica pana in 2014.

"Coalitia de centru-stanga aflata la putere din mai la Bucuresti, USL, a lansat procedura pentru demiterea presedintelui Traian Basescu la inceputul lunii iulie, atragand criticile UE privind metodele mai putin ortodoxe utilizate, calificate drept atingeri aduse statului de drept", mai scrie Agentia France Presse.

Unul dintre liderii USL si actualul presedinte interimar al tarii, Crin Antonescu, se va afla la conducerea tarii pana la verdictul final al Curtii Constitutionale. Prin aceasta decizia ''nu inseamna ca Romania traverseaza o perioada de instabilitate", a asigurat Crin Antonescu. Premierul social-democrat Victor Ponta a calificat drept ''corecta'' decizia CCR si a declarat ca guvernul se va reuni vineri ''pentru a raspunde cererilor sale''.

AFP noteaza ca incertitudinea care domneste in ultimele saptamani in Romania risca sa prelungeasca razboiul de zi cu zi al cuvintelor dure dintre politicieni.

''Curtea Constitutionala din Romania prelungeste agonia prin decizia de amanare a verdictului de validitate a referendumului'', noteaza Reuters. Curtea Constitutionala din Romania a amanat joi decizia privind validitate referendumului de demitere a presedintelui Traian Basescu, o intorsatura neasteptata care risca sa prelungeasca o criza politica daunatoare, informeaza Reuters. De asemenea, era de asteptat ca inalta instanta sa nu valideze rezultatul referendumului de duminica, dupa ce datele oficiale au aratat ca majoritatea voturilor au fost pentru demiterea presedintelui, insa prezenta la urne nu a reusit sa atinga pragul necesar de 50%+1. In urma unie decizii care a durat aproximativ 13 ore, Curtea Constitutionala a declarat ca are nevoie de mai mult timp pentru a analiza datele contradictorii privind prezenta la urne.

"Curtea Constitutionala din Romania prelungeste criza politica'', titreaza Novinite.com. Decizia de joi a Curtii Constitutionale va prelungi criza politica interminabila din Romania, care a dus la un conflict intre Traian Basescu si premierul Victor Ponta. Cei doi demnitari s-au acuzat de-alungul timpului de incalcarea prevederilor constitutionale. Novinite reaminteste ca liderii europeni l-au criticat pe prim-ministrul roman de incalcarea statului de drept in pregatirea suspendarii presedintelui. Printre alte lucruri, cabinetul lui Ponta a diminuat semnificativ independenta Curtii Constitutionale a Romaniei.

Despre aceeasi criza politica si amanarea deciziei Curtii Constitutionale pana in luna septembrie scrie si Washington Post. Conflictul dintre aripa de stanga si cea de centru dreapta a starnit ingrijorari in ceea ce priveste democratia din Romania, o tara recent intrata in Uniunea Europeana. Publicatia noteaza ca declinul presedintelui Traian Basescu, o figura carismatica si uneori conflictuala, s-a produs in momentul numirii lui Victor Ponta in functia de prim-ministru al Romaniei, acesta din urma declansand ulterior procedura de suspendare.

''Criza politica din Romania continua dupa decizia de amanare a Curtii'', informeaza Bloomberg. Curtea Constitutionala din Romania a amanat decizia privind validitatea referendumului din 29 iulie, fapt care prelungeste criza politica si slabeste moneda nationala, leul.