Judecatoarea Iulia Motoc de la Curtea Constitutionala: "Nu-mi dau demisia!" Iulia Motoc, judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei, a declarat pentru "Romania libera" ca nu are intentia sa-si dea demisia, desi mai multe trusturi de presa i-au anuntat-o deja. "Nu am de gand sa-mi dau demisia. Faptul ca unii ar fi anuntat demisia mea deja poate fi considerat ca o forma de presiune asupra mea. S-au facut multe presiuni asupra noatra, mai ales incepand cu data de 27 iunie, cand ne-am pronuntat asupra faptului ca domnul Traian Basescu va reprezenta Romania (la summit-ul UE, n.n.). De altfel, atunci am sesizat aceste presiuni la Uniunea Europeana, apoi, la data de 2 iulie, dupa ce presedintele interimar Crin Antonescu a spus ca actuala componenta a Curtii este o rusine, noi am sesizat atat Comisia Europeana, cat si Comisia de la Venetia. Presiunile au continuat si continua. Cu toate acestea, eu astep o decizie corecta a Curtii, dincolo de intimidarile care sunt din ce in ce mai agresive", a declarat Iulia Motoc pentru "Romania libera".

ActualitateFoto: Colaj foto

Povestea baiatului de 16 ani care a votat la referendum. Amir Dana, un licean de 16 ani din cartierul bucurestean Pantelimon, este cel mai tanar votant din tara noastra. Presedinta Sectiei 264 l-a primit cu bratele deschise. I-a luat buletinul si l-a trecut pe o lista separata, desi CNP-ul si celelalte date probau clar varsta tanarului. Amir Dana glumeste: "N-au ce sa-mi faca pentru ca-s minor. Am fost la vot pentru ca asa a vrut muschii mei, ca-s mai smecher. Le-am demonstrat ca-s mai destept", dezvaluie EVZ.ro

Asa sta Nastase la Jilava. Are grup sanitar in camera, o zona de plimbare, telefon fix, dar si un magazin de unde-si poate face cumparaturile. Acestea sunt conditiile de care beneficiaza Adrian Nastase la Spitalul Penitenciar Jilava, acolo unde se afla in acest moment, dezvaluie Libertatea.ro

Tromboanele primarilor stahanovisti, care au dublat productia de voturi. Primarii USL din mai multe comune in care prezenta votantilor la urne, in ziua referendumului, a depasit procentul de 100% au dat explicatii halucinate de ce locuitorii s-au inghesuit la vot. Au votat pentru un drum, era o nunta in sat sau foarte multi locuitori stau in comuna fara mutatie. Aproape 50 de localitati din Romania au depasit prezenta la vot de 100%. Edilul PSD al localitati Ipotesti (Olt), Ion Capraru, care a reusit performanta sa aiba o prezenta la vor de 103,8%, a explicat ca a avut acest rezultat pentru ca a mobilizat lumea la vot, mai ales rudele. "Mi-am adus fratele din Slatina si rudele. Am zis, nu il dam noi pe Basescu jos, nu daramam noi urna, dar ne vede lumea ca am facut prezenta buna, ne face si noua un drum, ceva", a explicat edilul pentru EVZ. El sustine ca s-a inregistrat acest scor pentru ca sunt multe persoane, pensionari chiar, care, desi locuiesc in Ipotesti, au buletin de Slatina. La Ipotesti erau inscrise pe liste 1.230 de persoane, dar la urne s-au prezentat 1.277 de votanti, dezvaluie EVZ.ro

Tot despre "primarii fruntasi" la prezenta vorbeste si Gandul care spune ca primarii USL au explicat ca prezentele record s-au datorat faptului ca in weekend au avut loc nunti in satele si comunele pe care le conduc. "Am si poze cu mireasa cum a venit cu nuntasii. Unde era sa mearga?", a relatat un primar din Mehedinti. Intr-un sat din Vrancea s-a inregistrat la o sectie de vot o prezenta record de 250%, iar zeci de comune din Teleorman si Caras-Severin rata de prezenta a trecut de 90%.

Fenomenul chinez, dopaj sau nebunie? China conduce in clasamentul pe medalii la Olimpiada de la Londra si pare sa-si consolideze pozitia de lider mondial si in sport. Ce e in spatele performantelor olimpicilor chinezi? Nimeni nu stie exact, dar intr-o saptamana de concurs s-au intamplat cel putin trei evenimente care te pun pe ganduri. Mai intai a aparut Ye Shiwen, o copila de 16 ani, care a inotat la 400 metri mixt ca o racheta, depasindu-si propriul record cu 5 secunde. Mai mult decat atat, pe ultima lungime de bazin, chinezoaica a scos un timp mai bun decat cel al americanului David Lochte, omul care l-a batut lejer pe Michael Phelps. Toate aceste intamplari si probabil destule altele care inca n-au iesit la iveala ridica din nou intrebarea: ce fac chinezii? Se dopeaza in draci ori sunt nebuni, fanatici si fac absolut orice pentru o medalie. Cert e ca ascensiunea Chinei in sport a pornit de la o directiva de partid. Satui sa vada cum americanii bat tot, tovarasii de la Beijing au ordonat in anii '80 aplicarea unui program consistent de ridicare a performantelor. Astfel, toti invatatorii si profesorii aveau obligatia de a depista si informa autoritatile in privinta copiilor cu aptitudini sportive, indiferent ca acestia aveau 4, 5 sau 8 ani, scrie Adevarul.

Cum arata colosul rusesc MD-160, cel mai mare ecranoplan construit vreodata! Ecranoplanul rusesc din clasa Lun a fost considerat o minune a tehnologiei militare de la sfarsitul secolului trecut si un simbol al fortei sovietice, menit sa intimideze Occidentul, relateaza businessinsider.com. Aeronava a fost proiectata de Rotislav Evghenievici Alexeev si utilizata de catre fortele navale sovietice si rusesti din 1987 pana la sfarsitul anilor '90. Lun a fost unul dintre cele mai mari ecranoplane construite vreodata, avand o lungime de aproape 74 de metri si rivalizand cu Hughes H-4 Hercules. Uzinele rusesti au construit un singur ecranoplan din clasa Lun, modelul MD-160, care a intrat in flota Marii Negre incepand din 1987. Opt turboreactoare Kuznetsov NK-87 au fost montate in partea din fata a avionului, scrie Romania libera.

Este incalzirea globala doar PROPAGANDA? "Climatoscepticii" au dat publicitatii propriile masuratori iar ceea ce au descoperit i-a uimit si pe ei. Zece oameni de stiinta de la unul dintre cele mai mai importante proiecte de masurarea temperaturii de la suprafata Pamantului au ajuns la concluzia ca temperatura de la suprafata Pamantului a crescut aproape in intregime din cauza actiunii oamenilor. Datele gasite in proiectul "Berkeley pentru Pamant" sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat, initial, studiul isi propusese sa deconstruiasca teoria incalzirii globale, fiind realizat de o echipa formata din "climatosceptici". In ultimii 250 de ani temperaturile globale au crescut cu 1,5 grade Celsius, a conchis echipa condusa profesorul Richard Muller, unul dintre cei mai vehementi sceptici in privinta incalzirii globale, scrie Gandul.