Iulia Timoshenko nu poate candida la alegerile parlamentare din Ucraina. Comisia Electorala Centrala din Ucraina a refuzat miercuri sa inregistreze candidaturile fostului premier Iulia Timoshenko si a fostului ministru de interne Iuri Lutsenko pentru viitoarele alegeri parlamentare. Autoritatea Electorala i-a exclus pe cei doi din listele partidului de opozitie Batkivshchina pe motiv ca legile din Ucraina interzic persoanelor care executa o pedeapsa cu inchisoarea sa candideze in alegeri nationale. Iulia Timoshenko a fost condamnata la sapte ani de inchisoare pentru depasirea autoritatii in negocierea unui acord de gaze naturale cu Rusia. Lutsenko a primit patru ani de inchisoare pentru deturnare de fonduri si abuz de functia detinuta in guvern, scrie Ria Novosti.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Franta, sub amenintarea unei recesiuni de rau augur pentru bugetul anului 2013. Economia franceza, puternic afectata de calvarul zonei euro, se indreapta spre recesiune, potrivit Bancii Frantei, ale carei previziuni sunt de rau augur pentru guvern, in momentul in care incearca sa realizeze un buget pentru 2013 deja complicat. Banca Frantei (BdF) a anuntat miercuri ca estimeaza un recul al produsului intern brut (PIB) de 0,1% in trimestrul trei, care urmeaza unei reduceri de acelasi ordin deja anticipata pentru al doilea trimestru. Daca aceste previziuni revin realitate, Franta, cu doua trimestre consecutive de contractie a economiei, va reintra oficial intr-o recesiune pe care nu a mai cunoscut-o din primavara lui 2009. Institutul national de statistica (Insee) va publica marti prima sa estimare pentru trimestrul II, o cifra foarte asteptata de guvern, de pietele financiare si de partenerii Frantei din zona euro. In primul trimestru, economia Frantei stagnase, dupa ce afisase o crestere onorabila de 1,7% anul trecut, relateaza AFP.

Grecia ar putea reduce din nou pensiile, cu pana la 15%, pentru a primi in continuare ajutor extern. Grecia ia in calcul reducerea pensiilor pentru a respecta angajamentele de austeritate luate fata de creditorii externi, iar scaderea ar putea varia de la 2-3% pentru pensiile mici pana la 15% pentru cele mai mari, au declarat surse apropiate situatiei, citate de cotidianul elen Kathimerini, transmite Mediafax. Reducerea pensiilor ar face parte din efortul de a identifica economii de 11,5 miliarde de euro pentru urmatorii doi ani. Creditorii externi au cerut economiile pentru a continua ajutorul financiar pentru statul elen. "Nu exista solutii usoare. Eforturile noastre sunt concentrate pe evitarea oricaror reduceri pentru cei cu pensiile cele mai mici, dar, din pacate, acesta este cel mai numeros segment. Cheltuielile pentru pensii au fost limitate puternic, dar trebuie scazute si mai mult", a declarat, la un post de radio, ministrul Muncii, Yiannis Vroutsis. Vroutsis ar trebui sa propuna, pana luni, liderilor celor trei partide din coalitia de guvernamant scenarii alternative pentru economisirea a peste 5 miliarde de euro la cheltuielile pentru pensii.

Consiliul National de Tranzitie din Libia se va dizolva dupa predarea puterii. Consiliul National de Tranzitie (CNT) din Libia a decis sa predea puterea unui consiliu nou ales, la aproape un an de la rascoala in urma careia Muammar Gaddafi a fost inlaturat. Liderul CNT Mustafa Abdul Jalil va oferi conducerea celui mai vechi membru al corpului legislativ, intr-o ceremonie in capitala Tripoli. Consiliul National de Tranzitie, format in timpul revoltelor de anul trecut, va fi dizolvat. Schimbarea marcheaza prima tranzitie pasnica a puterii in istoria moderna a Libiei. Noul consiliu de 200 de membri va numi guvernul interimar pana la organizarea de noi alegeri in urma elaborarii Constitutiei, scrie BBC.

Funeraliile fostului presedinte ghanez John Atta Mills vor dura trei zile. Ghana a decretat trei zile de funeralii de stat in memoria fostului presedinte John Atta Mills, decedat pe 24 iulie, urmand sa fie inmormantat vineri, in prezenta mai multor deminari straini printre care si Hillary Clinton. Potrivit unor surse neoficiale, Mills a murit de cancer. Noul presedinte ghanez John Mahama Dramani impreuna cu oficiali ai guvernului si ai corpului diplomatic s-au alaturat familiei lui John Atta Mills. Ceremonia de inmormantare de vineri va avea loc la Accra, anunta AFP.