Pakistanul l-ar putea elibera pe liderul militar al talibanilor pentru negocieile de pace. Pakistanul l-ar putea elibera pe comandantul militar al talibanilor, Mullahul Abdul Ghani Baradar, pentru a impulsiona eforturile de reconciliere ale Afganistanului cu rebelii. Baradar a fost capturat in februarie 2010 la Karachi, intr-o operatiune comuna a fortelor parkistaneze si americane, potrivit oficialilor SUA. El este clasat pe locul doi in ierarhia talibanilor, dupa Mullahul Muhammad Omar. In momentul arestarii sale, Baradar purta discutii secrete de pace cu guvernul afgan, scrie Ria Novosti.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Politia franceza a desfiintat taberele de tigani de langa orasul Lille. Acestia s-au intors in Romania. Politia din Franta a demolat doua tabere ilegale de tigani, dupa ce noul guvern socialist a promis ca va actiona pentru imbunatatirea sanatatii publice. Taberele din apropierea orasului Lille au fost dezafectate joi dimineata, actiuni similare urmand sa aiba loc si la Paris si Lyon, anunta BBC. Aproximativ 240 de rromi din estul Europei au fost imbarcati in avioane cu destinatia Bucuresti, dupa ce acestia au acceptat de bunavoie sa se intoarca in Romania. Ministrul francez de Interna, Manuel Valls, a anuntat ca deciziile privint taberele neigienice de tigani au fost executate cu fermitate, reprezentand o provocare pentru comunitate. Pentru a reveni in Romania, fiecare adult a primit cate 300 de euro. In vara anului 2010, dupa ce fostul presedinte Nicolas Sarkozy a demolat taberele ilegale de tigani, Franta a primit critici din partea tarilor vecine si a Comisiei Europene. Unul dintre repatriati: "Saptamana viitoare sunt inapoi in Franta. Pai ce sa faci in Romania? E de tarit aici?!"

Bashar al-Assad a numit noul premier, dupa ce Riyad Hijab a fugit in Iordania. Presedintele sirian Bashar al-Assad a numit joi un nou prim-ministru, dupa fuga fostului premier, in timp ce fortele sale au reusit sa impinga rebelii in afara districtului strategic Alep. Assad l-a numit pe Wael Al-Halki la conducerea guvernului, acesta fiind musulman sunnit din provincia Deraa. Fruga fostului premier Riyad Hijab in Iordania, cu ajutorul opozitiei, a reprezentat o noua lovitura pentru regimul lui Assad, deja zdruncinat de asasinarile a patru oficiali de securitate in ultima luna, dar si de victoriile rebelilor, informeaza Reuters.

Comisia Europeana recomanda inspectii la toate reactoarele nucleare din UE. Problemele descoperite la un reactor nuclear din Belgia ar trebui sa determine controlul tuturor instalatiilor similare din Uniunea Europeana, dar aceasta decizie apartine statelor membre, iar Comisia Europeana nu o poate impune. "Autoritatile trebuie sa faca verificarea reactoarelor. Comisia Europeana poate face recomandari, dar nu poate obliga statele membre", a anuntat Gunther Oettinger, comisar european pentru energie. In UE exista 147 de reactoare in 14 tari, intre care 58 in Franta, iar alte 24 sunt planificate, dintre care sase sunt deja in constructie in Bulgaria, Finlanda, Slovacia si Franta, scrie AFP.

Procurorii bulgari refuza anchetarea premierului Borisov, dupa dezvaluirile WikiLeaks. Parchetul din Bulgaria a refuzat sa-l investigheze pe prim-ministrul Boiko Borisov, dupa dezvaluirile publicate de WikiLeaks privind trecutul infractional al acestuia. Procurorul Krasimir Kozhuharov de la Parchetul din Sofia a confirmat refuzul de a porni o investigatie, dupa ce WikiLeaks l-a implicat pe Borisov in activitati criminale. Plangerea impotriva acestuia a fost depusa de catre Petar Penchev si Tchoubanov Atanas, din partea asociatiei "Anna Politkovskaia", anunta Novinite.