Hezbollahul ar putea lovi "in orice moment", in special in Europa, avertizeaza Statele Unite. Statele Unite au avertizat vineri ca Hezbollahul libanez, clasat de Washington in randul organizatiilor teroriste, poate lovi "in orice moment", in special in Europa, scrie AFP. "Credem ca Hezbollahul ar putea conduce atacuri in Europa sau in alte zone in orice moment si (...) fara nicio forma de avertisment", a declarat un responsabil al Departamentului de Stat. "Hezbollahul si Iranul vor mentine, ambele, o activitate terorista in viitorul apropiat", a adaugat el. Principala forta a guvernului libanez, miscarea siita condusa de seicul Hassan Nasrallah si strans legate de Iran este angajata intr-o "intensificare a campaniei teroriste" in intreaga lume, a mentionat Daniel Benjamin, coordonator al luptei anti-teroriste in Departamentul de Stat.

Suedia: Ministrul de externe, Carl Bildt, acuzat de ingerinta in favoarea Rusiei. Seful diplomatiei suedeze, Carl Bildt, este suspectat de ingerinta in favoarea Rusiei, a anuntat vineri o comisie parlamentara insarcinata cu supravegherea activitatii guvernului, relateaza AFP. "Am primit o cerere in vederea studierii actiunii ministrului Afacerilor Externe" in procesul de vanzare de catre Agentia de recuperare suedeza a unui imobil din apropiere de Stockholm si apartinand Rusiei, a declarat un purtator de cuvant al comisiei, Ann Charlotte Bragsjo. Cererea a venit de la presedintele Partidului Verzilor, Aasa Romson, care il acuza pe Bildt de "ingerinta ministeriala" dupa acesta a intervenit in favoarea Rusiei in procesul de vanzare. Pe blogul sau, seful diplomatiei suedeze s-a declarat in favoarea acestei cereri. Dosarul opune Rusia unui om de afaceri german, Franz Sedelmayer, a carui intreprindere din Sankt Petersburg a fost expropriata de statul rus la mijlocul anilor 1990.

Romania risca amenzi din partea Comisiei Europene pentru ca nu a inaugurat linia de feribot Calarasi-Silistra. Comisia Europeana ar putea amenda Romania si Bulgaria pentru ca nu au inaugurat linia de feribot Calarasi - Silistra, informeaza site-ul Novinite.com. Conform Televiziunii bulgare (BNT), in proiectul liniei de feribot Silistra - Calarasi s-au investit zeci de milioane de euro provenind din fonduri europene, informeaza Novinite.com. Linia de feribot nu a fost inaugurata din cauza disensiunilor intre companiile carora li s-a incredintat gestiunea proiectului, in Romania si Bulgaria. La inceputul lunii iunie, complexul din partea bulgara a fost incredintat Companiei nationale a porturilor, dat fiind ca autoritatile bulgare nu au gasit o firma de profil care sa gestioneze terminalul de transport fluvial. In acest context, Sofia s-a adresat autoritatilor romane pentru stabilirea unui singur concesionar, dar inca nu s-a gasit o solutie, potrivit EurActiv.

Japonia: Parlamentul a aprobat dublarea taxei pe valoare adaugata pana in 2015. Parlamentul japonez a aprobat vineri dublarea taxei pe valoare adaugata (TVA) pana in anul 2015, pentru a reduce datoria publica colosala pe care Japonia o are si pentru a garanta mentinerea sistemului de protectie sociala, relateaza AFP. In schimbul sprijinului deputatilor conservatori, de care avea absoluta nevoie, premierul japonez de centru-stanga, Yoshihiko Noda, s-a angajat sa dizolve camera deputatilor si sa organizeze alegeri legislative "intr-un viitor apropiat". Ultima etapa necesara pentru adoptarea proiectului de lege, aprobarea Senatului, a fost obtinuta vineri cu o majoritate confortabila de 188 de voturi 'pentru' si 49 'contra'. Textul prevede cresterea TVA, aplicata la cumpararea majoritatii produselor si serviciilor din Japonia, in mai multe etape, de la 5%, cat este in prezent, la 8%, in aprilie 2014, si la 10%, in octombrie 2015. Introdusa in 1989, la un nivel de 3%, aceasta taxa indirecta a fost crescuta doar o singura data pana in prezent, la 5%, in 1997.

Fitch: Planul de salvare a bancilor spaniole ar putea fi insuficient. Agentia de rating Fitch si-a exprimat vineri indoielile cu privire la capacitatea planului european de ajutorare a sistemului bancar spaniol, care ar putea ajunge pana la maxim 100 miliarde de euro, de a repara acest sector "din cauza conditiilor economice si de piata foarte grele" din aceasta tara. "Desi memorandumul se doreste in mod clar sa fie o reforma definitiva a sectorului bancar spaniol, Fitch ramane prudenta cu privire la acest fapt, fiind date conditiile economice si de piata foarte grele", a afirmat Maria Jose Lockerbie, un responsabil al Fitch, citat intr-un comunicat. Bancile spaniole continua sa sufere din cauza expunerii lor la sectorul imobiliar, afectat de spargerea bulei imobiliare in 2008. La finalul lunii mai acestea au acumulat in portofoliile lor o rata a creditelor neperformante de 8,95%, sau 155,8 miliarde de euro, un nivel record incepand cu 1994.