Incendiu de proportii in estul Londrei, la circa 13 kilometri de Parcul Olimpic. Peste 200 de pompieri incearca sa stinga flacarile unui incendiu izbucnit, duminica dupa-amiaza, la un centru de reciclare situat in estul Londrei, in zona Dagenham, la aproximativ 13 kilometri de Parcul Olimpic, relateaza The Telegraph. Potrivit brigazii de pompieri din Londra, incendiul este unul dintre cele mai puternice din ultimii ani. "Nu am mai vazut un incendiu de asemenea proportii in Londra de multi ani. Este fara indoiala un final dramatic al Jocurilor Olimpice pentru brigada de pompieri din Londra", a declarat Ron Dobson, comisarul-sef al brigazii. "Avem peste 200 de pompieri din intreaga Londra care depun eforturi, in conditii dificile, sa stinga focul. Din fericire, nu avem informatii privind eventuali raniti (...) La acest moment, nu stim sigur cauza izbucnirii incendiului, intrucat ne concentram pe tinerea sub control a flacarilor", a mai spus Dobson. "Cu toate acestea insa, suntem in continuare in masura sa intervenim la orice alt incident din capitala, iar protectia in caz de incendiu pe care o asiguram in zona de desfasurare a Jocurilor Olimpice nu a fost afectata", a precizat acesta.

Statele Unite, pregatite sa ajute Iranul, in urma celor doua cutremure puternice. Statele Unite au prezentat duminica condoleante iranienilor si s-au declarat pregatite sa ofere ajutor acestei tari care a fost lovita, sambata, de doua seisme puternice soldate cu 227 de morti si peste 1.300 de raniti, relateaza AFP. "Poporul american transmite cele mai sincere condoleante poporului iranian", a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, intr-un comunicat. "Suntem pregatiti sa oferim ajutorul nostru in aceasta perioada dificila", a adaugat acesta. Statele Unite si Iranul nu intretin relatii diplomatice, iar mesajul Casei Albe este adresat populatiei si nu guvernului iranian, privit cu neincredere de catre Washington din cauza controversatului program nuclear al Teheranului. Doua cutremure avand magnitudinea de 6,3 si respectiv 6,4 au lovit sambata, la interval de cateva minute, regiunea montana Varzeghan (nord-vestul Iranului). Zona sinistrata are o populatie de circa 128.500 de persoane, potrivit unui responsabil local.

Grecia va imprumuta saptamana viitoare pana la 5 miliarde euro pentru a plati obligatiuni scadente. Grecia va incerca sa imprumute marti o suma neobisnuit de mare, de pana la 5 miliarde de euro, prin vanzarea de titluri pe termen scurt, singurul mod in care statul elen poate accesa piata financiara, pentru a acoperi plata unor obligatiuni ajunse la scadenta si cheltuieli generale, informeaza Mediafax. Guvernul de la Atena va reusi, probabil, sa atraga intreaga suma vizata, scrie cotidianul american Wall Street Journal, intrucat datoria pe termen scurt a tarii este acceptata ca garantie de catre Banca Centrala Europeana (BCE). Bancile elene, dornice sa acceseze facilitatile de urgenta ale BCE, vor cumpara, probabil, titlurile. Agentia Elena de Administrare a Datoriei a anuntat ca va scoate la licitatie titluri pe 13 saptamani de 3,1 miliarde de euro. Alte doua emisiuni ar putea urca totalul imprumutat la 5 miliarde de euro, daca atrag maximul sumelor vizate. Grecia a vandut in aceasta saptamana titluri pe 26 de saptamani in valoare de un miliard de euro.

Egipt: Presedintele Morsi a anulat "declaratia constitutionala" care acorda puteri largite armatei, l-a demis pe ministrul Apararii si a numit un judecator in functia de vicepresedinte. Presedintele egiptean Mohammed Morsi a decis duminica sa anuleze o "declaratie constitutionala" ce a fost adoptata de armata in luna iunie si care acorda puteri sporite militarilor, a anuntat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Yasser Ali, transmite AFP. "Presedintele a decis anularea declaratiei constitutionale adoptata in 17 iunie" de catre Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care conducea la acel moment tara, si prin care acesta isi asuma inclusiv puterea legislativa, a afirmat Ali, intr-o declaratie difuzata de televiziunea publica. Pe 17 iunie, puterea militara a adoptat o "declaratie constitutionala" prin care prelua puterea legislativa si submina autoritatea presedintelui Morsi asupra armatei. Prin aceasta declaratie, generalii armatei aveau controlul asupra elaborarii noii constitutii, beneficiind in acelasi timp si de imunitate in fata oricarei contestari venite din partea civililor. De asemenea, agentia oficiala Mena a anuntat ca presedintele Morsi a numit duminica un vicepresedinte al statului, pe judecatorul Mahmoud Mekki. Mekki este al doilea vicepresedinte egiptean in ultimii 30 de ani. Fostul presedinte Hosni Mubarak nu a numit niciodata un vicepresedinte pana la revolta populara care l-a inlaturat de la putere in februarie 2011, in cursul careia l-a numit pe seful serviciului sau de informatii, Omar Suleiman, in aceasta functie.

Israelul testeaza sistemul de alerte SMS al armatei pentru atacuri cu racheta. Armata israeliana a anuntat duminica lansarea perioadei de testare, la nivelul intregii tari, a unui sistem de alerta cu ajutorul SMS-urilor destinate prevenirii populatiei in cazul atacurilor cu racheta, informeaza AFP. Mesajele scurte, scrise in ebraica, araba, engleza si rusa, urmeaza sa fie trimise pe telefoanele mobile personale ale locuitorilor diferitelor regiuni, inclusiv la Ierusalim, Tel Aviv si Haifa. In mesaj se spune "Comandamentul apararii pasive, test al sistemului de alerta (pe telefonul) mobil", a precizat purtatorul de cuvant al armatei intr-un comunicat. Exercitiul urmeaza sa se desfasoare intre orele locale 8.00 (8.00, ora Romaniei) si 18.00 (18.00, ora Romaniei). El va dura pana joi, cand sistemul va fi testat la scara intregii tari. Potrivit presei, acest exercitiu este destinat sa pregateasca apararea populatiei civile de eventuale tiruri cu rachete sau mortiere lansate de catre Iran sau miscarea siita libaneza Hezbollah, care ar putea sa urmeze unui atac israelian impotriva instalatiilor nucleare iraniene.