Industria de lobby din UE, in era post-Severin. Dupa scandalul "mita contra amendamente", regulile au devenit mai drastice pentru grupurile de interese care activeaza pe langa europarlamentari. Acestea trebuie sa se inregistreze, sa-si afiseze interesele, costurile si taxele pe care le percep pentru clienti. Banci, companii de aviatie, de produse alimentare, farmaceutice, grupuri din industria auto, energie, telecomunicatii. Toate au interese la Bruxelles, iar consultantii lor, al caror numar este estimat la aproximativ 20.000, misuna prin institutiile europene. Scandalul provocat de "The Sunday Times", care a dovedit cat de usor este sa schimbi legi europene cu cateva zeci de mii de euro dupa ce trei eurodeputati, printre care si romanul Adrian Severin, au intrat in jocul "lobbyistilor", a adus noi reguli pentru grupurile de interese, anunta Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum au vrut comunistii sa stearga din istorie "Experimentul Pitesti". Una dintre cele mai cumplite inchisori comuniste din anii '50, cea de la Pitesti, a fost recent subiectul unei Scoli de Vara, prima pe aceasta tema, ocazie cu care studentii de azi s-au intalnit cu martorii terorii de acum 63 de ani, care pe atunci erau, la randul lor, studenti. De parca ar fi fost constient de crimele pe care le-a comis, regimul comunist a vrut sa stearga istoria, transformand, in 1977, un spatiu al exterminarii in fabrica de constructii, pravatizata dupa 1990. Trecutul va fi scos, in sfarsit, la lumina, fosta inchisoare urmand, de la anul, sa devina muzeu, informeaza Romania Libera.

Romania de dincolo de autoamagiri. Mai exista democratia romaneasca? Dar statul de drept? Si nu e oare fatal sa ne mintim in privinta starii acestei democratii si a acestui stat de drept care au tot mai mult aspectul unor castele de nisip? Din pacate semne rele anul are. Si nu ne aflam inca nici la ora bilantului si nici in fata grelei reconstructii. Monica Macovei ne vede chiar, si nu intamplator, in buza razboiului civil. Suna melodramatic, dar multe indicii ii dau dreptate. Stam prost, stam execrabil, dupa cum reiese din alarmata si oarecum tardiva vizita efectuata la Bucuresti de subsecretarul de stat american. Democratia romaneasca, sustinuta curajos de cei care au refuzat sa valideze prin prezenta o lovitura de stat la referendumul de la 29 iulie trage sa moara. Iar ultimele zvacniri ale statului de drept romanesc ar putea sa se sfarseasca printr-un tragic "horcait" final al justitiei, care se vede supusa unor tentative de intimidare din ce in ce mai sustinute, scrie Deutsche Welle.

Ping-pong de 26 de milioane de lei cu pregatitoarea. Dupa ce scolile au cumparat mobilier special pentru cei mici, au afl at ca pregatitoarea s-ar putea muta inapoi la gradinita Peste 130.000 de copii au fost deja inscrisi la pregatitoare, aproape 8.000 de profesori se pregatesc sa participe la cursuri de formare speciale, programa a fost definitivata, iar 85% dintre scoli au deja mobilierul necesar pentru clase. Desi lucrurile au intrat oarecum in normalitate, oficialii Ministerului Educatiei ataca, de cate ori au ocazia, decizia de infiintare a acestei clase si functionarea ei in cadrul scolilor, proiect mostenit din mandatul lui Daniel Funeriu. Cu cateva zile in urma, Ecaterina Andronescu, ministru al Educatiei, spunea ca dupa primul semestru copiii de pregatitoare s-ar putea muta din nou la gradinita. Ce se intampla, in acest caz, cu mobilierul achizitionat de scoala special pentru cei mici, pentru care Ministerul Educatiei a alocat 26 de milioane de lei, anunta EVZ.

Ce mai vinde Fiscul? Locuri de veci, la 1200 de euro/bucata. Vrei o casa sau un teren? Ori o masina sau o barca? Oferta de bunuri scoase la licitatie de catre Fisc este bogata. Mai nou, sunt scoase la mezat si locuri de veci. In Galati, preturile variaza intre 300 de euro si 1.200 de euro, bucata. Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Galati organizeaza maine, 14 august o licitatie pentru vanzarea mai multor bunuri devenite proprietatea statului, se mentioneaza intr-un anunt oficial postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. Potrivit listei afisate, Fiscul galatean scoate astfel la vanzare mai multe terenuri arabile si un imobil, insa "piesele de rezistenta" pare sa fie, de departe, locurile de veci. Mai mari sau mai mici, mai scumpe sau mai ieftine, dupa cum te tine buzunarul, informeaza Adevarul.

Ioan Stanomir: Curtea Constitutionala a agravat criza politica din Romania. Ioan Stanomir, 39 de ani, specialist in drept constitutional, observa ca presedintele interimar Crin Antonescu face aceleasi erori ca presedintele suspendat. Profesor la Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Bucuresti, Ioan Stanomir crede ca referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu nu poate fi anulat, iar in cazul care judecatorii nu vor reusi sa aiba o majoritate de 6 la 3, cum cere legea, atunci decizia va fi din nou amanata. Nu este insa clar ce consecinte juridice ar avea asupra mandatului unui judecator de la Curtea Constitutionala anchetarea sa pentru eventuale acuzatii de fals in acte publice. Profesorul Stanomir sustine ca judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa-si intemeieze decizia finala "pe baza rezultatelor si listelor de la Biroul Electoral Central", desi constata ca "nu se mai stie exact ce a cerut Curtea" si ca judecatorii constitutionali "au creat aceasta stare de criza suplimentara prin evitarea unui raspuns transant la intrebarea "trebuie sau nu sa validam referendumul" si in al doilea rand prin aceasta suita de mesaje ambigue privitoare la listele pe baza carora se da rezultatul votului". Integral in Romania Libera.

Momentul adevarului: Astazi aflam daca am iesit din recesiune. Parerile economistilor sunt divergente: in timp ce unii cred ca economia a scazut si in trimestrul doi, altii estimeaza contrariul Industria si constructiile au sprijinit economia in al doilea trimestru al anului, potrivit economistilor. Dar a fost suficient pentru a iesi din recesiune? Cu alte cuvinte, a intrerupt economia sirul de scaderi fata de trimestrul anterior? Parerile sunt impartite. Vremea proasta din primele trei luni ale anului a fost distructiva pentru afaceri. Prin urmare, raportat la un trimestru foarte slab, trimestrul doi ar putea indica o usoara crestere, spun unii specialisti, scrie EVZ.

Incredibil! Procese civile cu durata "previzibila". Noul Cod de procedura civila cere judecatorilor sa stabileasca durata aproximativa a proceselor dupa discutii cu partile. Termenul astfel stabilit trebuie sa fie unul "optim si previzibil" Cel mai lung proces din Romania a durat 29 de ani, acesta fiind si unul dintre cele mai intinse astfel de actiuni din istoria dreptului. Daca acest caz este doar o exceptie, realitatea de zi cu zi nu inceteaza sa ne demonstreze ca justitia din Romania are, totusi, o problema, din acest punct de vedere. Durata medie a unui banal proces de succesiune, de exemplu, ajunge, fara sa discutam despre cazuri unde sunt de impartit averi colosale, si la doi ani de zile, anunta Capital.ro.