Michael Guest, fostul ambasador al SUA la Bucuresti, a trimis o scrisoare cotidianului New York Times ca raspuns la un editorial semnat de Mircea Geoana si publicat pe 2 august, in care scrie ca demiterea lui Traian Basescu, motivata de "apeluri la nemultumiri populiste, ar fi intarit disfunctia de tipul 'castigatorul controleaza totul' in Romania, nu ar fi slabit-o".

Scrisoarea lui Guest, intitulata "Reforma in Romania?", este datata 6 august, in Santa Rosa (California), si reprezinta un raspuns la comentariul lui de Mircea Geoana "Revenirea Romaniei de pe marginea prapastiei", publicat de New York Times pe 2 august, in care fostul lider PSD comenteaza rezultatele referendumului. Ambele sunt publicate in sectiunea de opinii.

"Mircea Geoana scrie ca sistemul politic din Romania este disfuntional. Ca fost lider al Partidului Social Democrat (un detaliu biografic ce nu este mentionat), ar trebui sa stie. Insa ce enumera domnul Geoana - mecanismul de control si echilibru al puterilor in stat , reforma judiciara, dialogul politic, lupta impotriva unor interese economice legitime - nu reprezinta ceva nou.

Adevarul este ca niciun politician roman nu a demonstrat curaj si pricepere de a realiza cu succes reforme concrete.

Si oricare ar fi nemultumirile la adresa lui Traian Basescu, indepartarea sa, motivata de "apeluri la la insatisfactie populita , ar fi intarit disfunctia de tipul 'castigatorul controleaza totul' in Romania, nu ar fi slabit-o".

Mircea Geoana scria, in articolul din 2 august: "Romanii sunt mai obositi, frustrati si furiosi decat orice alti europeni", subliniind ca "acum depinde de toti politicienii tarii sa vina cu un nou plan pentru a raspunde palmei pe care le-au dat-o cetatenii la referendum", intr-un comentariu intitulat "Reintoarcerea Romaniei de pe buza prapastiei".

Geoana ii acuza pe politicienii romani ca in ultimii 20 de ani au "mers pe sarma, intre prioritatile publice si interese economice personale", referindu-se la numeroase afaceri care cauta contracte guvernamentale "profitabile", si denuntand faptul ca "numerosi politicieni sunt interesati exclusiv de avantaje, o practica ce impiedica procesul politic".

"Alegeri boicotate, castigate sau pierdute cu un numar mic de voturi si suspiciunea fraudarii au fost reperele ultimului deceniu.