"Romania este asediata de o lupta politica marcata de certuri fara sfarsit. Miza este mare iar Curtea Constitutionala a acestei tari balcanice a cerut ajutorul Uniunii Europene", scrie Deutsche Welle in pagina electronica, intr-un material intitulat "Romania a luat-o razna".

De mai multe saptamani, guvernul premierului Victor Ponta incearca sa il demita pe presedintele suspednat Traian Basescu, incalcand astfel legi si regule ale CC pentru a isi atinge scopul. Pe 10 august, procurorii de la Inalta Curte a publicat stenograme care arata ca "guvernul lui Ponta planuia sa falsifice listele electorale la scara larga: zeci de mii de oameni urmau sa fie declarati morti si romanii expatriati scosi de pe liste", subliniaza DW, care explica in continuare scandalul referendumului.

"Lupta politica intre majoritatea aflata la putere si seful statului a dus Romania in cea mai grava criza politica din ultimele doua decenii," scrie DW. Curtea Constitutionala urmeaza sa ia o decizie asupra validitatii votului privind demiterea lui Basescu, iar presedintele CC, August Zegrean, a trimis o scrisoare Comisiei Europene si Consiliului European in care afirma ca s-au facut amenintari la adresa judecatorilor.

Presedintele CE Jose Manuel Barroso si comisarul pentru Justitie Viviane Reding si-au exprimat sustinerea fata de CC, Comisia exprimandu-si "angajamentul de a asigura respectarea statului de drept si independentei sistemului judiciar in Romania", insa, intre timp, ministrul roman de Externe il acuza pe Zegrean de afectarea reputatiei tarii prin scrisoarea sa.

DW il citeaza pe Peter Eckstein- Kovacs, fostul consilier al lui Basescu, "cunoscut avocat pentru drepturile omului si liderul minoritatii ungare", care afirma ca "statul de drept in Romania nu este pe deplin dezvoltat", iar "un atac asupra putinelor zone ale statului care inca functioneaza" urmeaza sa aiba loc.

"Premierul socialist Victor Ponta a facut in mai multe ocazii apel la acceptarea infrangerii in lupta cu presedintele Basescu, insa punctul sau de vedere nu pare a fi impartasit si de cei care vor o linie dura in partid", comenteaza DW. Potrivit observatorilor citati de DW, "Ponta are putina putere reala in cadrul PSD, iar baronii locali, care controleaza economia pe plan local, au cea mai mare influenta asupra sortii sale politice". Mai mult, premierul este criticat pentru ca ar fi plagiat bucati din teza doctorala.