Despre Curtea Constituioanala si referendum in presa romaneasca

ActualitateFoto: Colaj foto

Datele oficiale ale parchetului arata dimensiunea fraudei electorale. Judetele unde s-a furat la urne! Aproximativ 260 de dosare de fraude electorale au fost deschise de procurori din parchetele din intreaga tara, iar 10 din acestea sunt cercetate de DNA. Anchetele vizeaza desfasurarea Referendumului din data de 29 iulie 2012. Baronul Dragnea cheama la ordin toti presedintii sectiilor de votare de pe feuda sa 8 dosare penale au fost deschise la Parchetul de pe langa Judecatoria Giurgiu- presedintele CJ Giurgiu este USL-istul Vasile Mustatea. 21 dosare penale de anchete au fost deschise la Parchetul de pe langa Judecatoria Alexandria- presedintele CJ Teleorman este USL-istul Liviu Dragnea. 9 dosare penale de anchete au fost deschise la Parchetul de pe langa Judecatoria Turnu- Magurele- presedintele CJ Teleorman este USL-istul Liviu Dragnea, scrie EVZ.ro

Reportaj in Colonesti, Olt: Alegeri pe mosia deputatului Bula. In Romania organizam alegeri libere, dar dincolo de Bucuresti avem inca boieri care decid tot ce misca pe mosia lor, inclusiv cati oameni merg la vot si unde pun stampila. Politicile si ideologia sunt povesti pentru oraseni care n-au ce face. Marea masa a votantilor e in plin feudalism. In Colonesti, Olt, boierul e deputatul traseist Nicolae Stan, zis Bula. El se misca rapid de la un partid la altul, iar satul voteaza cu sfintenie dupa dansul lui. In vara lui 2008, 95% dintre cei cu drept de vot puneau stampila pe PSD, in culorile caruia candida Bula la primarie. Cateva luni mai tarziu, scorul se inversa: peste 90% votau PDL la parlamentare. Secretul? Bula schimbase taberele. Boierul s-a intors acum in PSD si la referendum a reusit sa scoata din case 184% dintre satenii cu drept de vot. Am mers la Colonesti sa aflam secretul prezentei miraculoase si ne-am trezit in plin suprarealism. "Ma, baieti, hai sa va spun deschis, ca sunteti baieti tineri. Din aia 7,5 milioane cati au votat sa plece el, un milion e furaciune, un milion cinci sute. E mai mult? Mai mult nu are cum sa fie". Ramanem bulversati. Un deputat al puterii spune ca s-au furat 1.5 milioane de voturi. Nu cumva unele sunt din Colonesti?, dezvaluie casajurnalistului.ro

Jocurile de culise ale USL pentru castigarea judecatorilor CCR. Dupa ultima decizie a Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca pentru verdictul final asupra referendumului de demitere a presedintelui va fi luat in calcul numarul total de cetateni de pe listele electorale folosite la scrutin, in care sunt inclusi si romanii din strainatate, USL a declansat batalia pentru a atrage de partea sa, chiar cu forta, judecatori nehotarati. Vizati direct ar fi patru magistrati: Zoltan Valentin Puskas, Tudorel Toader, Aspazia Cojocaru, si chiar presedintele, Augustin Zegrean. Sursele noastre spun ca urmeaza doua etape ale "luptei talibanilor" USL: prima - lansarea de stiri senzationale, chiar si inventate, despre judecatorii Curtii care mai pot fi intimidati si apoi recuperati; a doua etapa - aducerea "maselor" de presiune in Bucuresti, "mase" formate din revolutionarii afiliati USL si din armata rezervistului Mircea Dogaru, sustinut de Dan Voiculescu. Prima etapa este in plina desfasurare. O stire senzationala inventata si lansata pe piata presei a fost cearta dintre judecatoarele Aspazia Cojocaru si Iulia Motoc de la sedinta CCR de marti (cand s-a transat, prin votul majoritatii, faptul ca pe listele electorale pentru referendum trebuie sa figureze si romanii care muncesc in strainatate), scrie Romania libera.

Referendum in orasul Panciu. Inainte: "Daca la ora 17, la sectia 93, nu s-a iesit decat 40%... actionam in forta". DUPA: sase dosare penale. Procurorii parchetului Panciu (judetul Vrancea) au deschis sase dosare. Pe 25 iulie, gandul a publicat un reportaj sub acoperire in care primarul si viceprimarul din Panciu povesteau cum vor scoate votantii la vot. "Planul nostru este asa: daca la ora 17 la amiaza, la sectia 93 sa zicem, nu s-a iesit decat 40%... actionam in forta. Vedem ce zone nu s-au miscat. Ne uitam pe strada X cine a venit la vot si cine nu a venit. Mergem si ii aducem la vot. Sunt in jur de 9 masini pe fiecare sectie", a relatat Iulian Nica, viceprimarul orasului Panciu si sef de campanie. In final, in Panciu, la referendumul din 29 iulie, s-a inregistrat o prezenta de 61%, din 7926 de votanti inscrisi pe listele electorale au votat 4854. Contactat astazi de Gandul, viceprimarul Iulian Nica a declarat ca nu stie nimic despre actiunea procurorilor.

Deutsche Welle: Cauzele si solutiile dezastrului politic romanesc la ceasul bilantului. Se impune oare fatalismul? La analiza cauzelor cataclismului politic romanesc va domina cu siguranta o mare intrebare. Iar la capitolul resurse romanii trebuie creditati mai mult decat se face indeobste... Cum de-a reusit tertetul Voiculescu-Ponta-Antonescu, sustinut de Ion Iliescu si aplaudat de Vocea Rusiei sa izoleze atat de net Romania de partenerii ei occidentali si sa dezaxeze cu atata usurinta statul de drept romanesc? Cum de -a fost oare posibil ca, la peste doua decenii de la finalul cosmarului ceausist, democratia romaneasca sa recada atat de facil in brambureala postcomunista si in rau totalitar si sa-si piarda atat de rapid busola democratica? Raspunsul la aceasta intrebare pare relativ simplu. Lovitura de stat data de cupul Antonescu-Ponta, cu sustinerea antenelor voiculesciene si a ideologilor unei Romanii anti-occidentale si consecutiva criza de stat romaneasca n-ar fi fost posibile de buna seama daca in Romania ar fi avut loc lustratia, scrie Deutsche Welle.

Galceava judecatoarelor Curtii Constitutionale, un "fas" aruncat pe Internet. Un zvon circula pe Internet, dupa sedinta de marti a Curtii Constitutionale. Cica judecatoarele Iulia Motoc si Aspazia Cojocaru ar fi avut, marti, o mica altercatie pe un hol, in afara salii de sedinta.Aspazia Cojocaru si Iulia Motoc de la Curtea Constitutionala spun ca sunt prietene. Disputa dintre ele ar fi o diversiune. Eu am fost acolo si nu am prins aceasta secventa. Stiu ca, la un moment dat, a povestit un jurnalist ca ar fi avut loc un asemenea incident. "Asta-i stire, ca m-am certat eu cu Iulia, cand noi suntem prietene?!!", ne-a declarat suparata doamna judecator Aspazia Cojocaru. Si Iulia Motoc a negat disputa. "Netinand cont de afirmatiile facute de cele mai importante autoritati ale UE si ale Consiliului Europei, respectiv Comisia de la Venetia, factori politici din Romania continua sa intimideze pana la subminare independenta Curtii Constitutionale. Acest lucru se intampla prin orice mijloace, inclusiv prin inducerea unor false dispuse in interiorul Curtii", a declarat judecatoarea Motoc pentru "Evenimentul Zilei".

Fabuloasa poveste a doi tineri schimbati la nastere. Destinul lui Gheorghe Silaghi s-a incalcit in ziua nasterii sale, 27 august 1982. In acea zi de august, in aceeasi maternitate, s-au nascut doi baieti cu acelasi nume. Prima eroare: neatentia unei asistente a facut ca, in loc de doua nasteri, sa fie inregistrata doar una. Acelasi nume, Gheorghe Silaghi, pentru doi bebelusi a condus la aceasta eroare. Mama unuia dintre bebelusi si-a parasit copilul si a fugit din spital, iar de aici... nenorocirea. A doua eroare: copilul parasit a ajuns in bratele celeilalte mamici, iar pruncul ei adevarat a ramas la spital... Copilul ramas in spital, pe nedrept, a ajuns la orfelinat, a fost crescut de straini, dar si-a invins destinul. A absolvit Facultatea de Teologie din Baia Mare si astazi este un barbat implinit, scrie Adevarul.

Cum au suportat romanii "Marea seceta" din '46. Era prea putina bere. Specialistii au comparat seceta de anul acesta cu cea din 1946. Presa din acea vreme descrie un an in care foametea, dar si lupta politica decisiva, au marcat Romania. "Duminica, 7 iulie, cea mai calduroasa zi din cursul acestei veri", scrie pe un ton serios ziarul "Universul", pe 8 iulie. Ziaristii anunta ca, "inca dis de dimineata, caldura soarelui se anunta mai intensa decat de obiceiu". Termometrele de la Baneasa inregistrasera 54 de grade Celsius, iar, "din tara", temperaturile se anuntau tot caniculare. Capitala e prezentata ca fiind "in calduri tropicale". Bucurestiul li se prezinta redactorilor din 1946 ca un loc cladit in Sahara. "Tramvaiele care duc spre stranduri, spre periferiile cu paduri umbroase si deci cari dadeau cetatenilor speranta unei racori binecuvantate, erau, pur si simplu, luate cu asalt. Marile bulevarde erau aproape pustii, asfaltul trotuarelor se muiase, iar la tot pasul intalneai automobile in pana de cauciuc. Din cauza caldurilor, cauciucurile, camerele, cedau", descrie "Universul" atmosfera de pe strazile orasului. Era al naibii de cald, de nesuportat, scrie EVZ.ro