Adevarul despre cele 1,2 miliarde ale lui Ponta. Premierul culege roadele operatiunii declansate de predecesorul sau, Mihai Razvan Ungureanu. Surplusul inregistrat la buget in trimestrul II este efectul unei actiuni care n-are corespondent in Europa. Victor Ponta mentioneaza ca un succes personal "eliminarea retelei de crima organizata de la ANAF", care a adus 1,2 miliarde de lei in plus la buget. Premierul are dreptate: veniturile au crescut. Dar cresterea colectarii e rezultatul unei operatiuni declansate si coordonate personal de predecesorul sau, Mihai Razvan Ungureanu. Ziua cand a inceput totul: 15 martie 2012, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cele trei variante ale Curtii. Ce urmeaza? Toate privirile se indreapta asupra celor noua judecatori ai Curtii Constitutionale. Si este normal, in conditiile in care adoptarea unei decizii poate pune capat crizei politice (din pacate, nu si disputelor incrancenate), iar, dimpotriva, amanarea unei hotarari poate agrava incertitudinile si arunca tara in haos. Judecatorii Curtii Constitu-tionale iau in discutie pentru a patra oara referendumul de demitere a lui Traian Basescu, pornind de la precizarile Guvernului Ponta pe tema listelor electorale. In ce masura a raspuns sau nu Executivul solicitarii Curtii este o cu totul alta discutie, dar, din punct de vedere logic, judecatorii au doar trei variante. Integral in Romania Libera.

O sentinta cu cantec? O eventuala sentinta de validare a referendumului de la 29 iulie ar avea consecinte grave si incalculabie, prelungind instabilitatea politica din Romania. Dar nu e clar deloc cum vor vota pana la urma judecatorii. In asteptarea verdictului Curtii Constitutionale privind referendumul de la 29 iulie, toate temerile si aprehensiunile sunt legitime. N-au devenit principiile statului de drept, de luni de zile, un soi de pres al guvernantilor? N-au fost expediate ele, de mult, de catre cei cu painea si cutitul, la cosul de gunoi? Continuarea in Deutsche Welle.

Povestea femeii care n-avea voie sa nasca daca nu dadea spaga. Stefan Dina are 26 de ani si nu vrea sa dea spaga. Asta a aflat o tara intreaga dupa ce, la sfarsitul saptamanii trecute, medicul Mircea Conea i-a aruncat in fata cele 300 de lei pe care Dina voia sa-i dea drept "atentie", ca sa se ocupe cu toata grija de nevasta lui, Petruta (22 de ani), programata la cezariana pe 16 august. Sotii Dina s-au prezentat la spital si au stat de vorba cu ginecologul, care le-a spus ca "pana la ora 15.00 e gata tot, bebelusul o sa fie cu voi". S-au mai invartit prin Maternitatea Bucur, si, pentru ca nimeni nu-i baga in seama, Stefan s-a dus in cabinetul lui Conea si i-a bagat in buzunar 300 de lei. Integral in EVZ.

Uriasa minciuna a rosiilor romanesti. Romanii abia asteapta la fiecare inceput de vara sa dea bani pe o minᅡciuna, aceea ca rosiile cultivate de gradinarii nostrii sunt mai sanatoase decat cele din import. Cumparaᅡtori au platit si 20 de lei pe kilogram luna trecuta, convinsi ca tomatele din zone cu traditie, ca sudul tarii sau Galatiul, sunt cultivate natural. Ce nu stiu consumatorii este ca legumiculᅡtorii romani folosesc in exces o substanta controversata, nuᅡmita Ethrel. Rolul acesteia este de a grabi coacerea legumelor, dar chiar si reprezentantul proᅡduᅡcaᅡtorului afirma ca in mod normal ar trebui interzisa, relateaza Romania Libera.

Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir: Doar interesele politice pot justifica excluderea de pe liste a celor cu buletine expirate. Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a declarat, pentru Gandul, ca excluderea de pe liste a romanilor cu acte de identitate expirate nu se justifica "decat prin interese partinice si politice". Stanomir a fost presedinte al Comisiei prezidentiale de analiza a regimului politic si constitutional. "Excluderea romanilor cu buletinele expirate din cvorum este o masura care nu se justifica decat prin interese partinice si politice de schimbare a parametrilor in functie de care se calculeaza cvorumul. In orice democratie constitutionala matura, chestiunea stabilirii dimensiunii corpului electoral se cerea clarificata inainte de demararea procedurii referendare. Schimbarea regulilor pe parcursul jocului democratic nu este de natura sa intareasca increderea in neutralitatea si credibilitatea institutiilor statului", a spus Stanomir.

120 de milioane de lei pentru promovarea Romaniei in strainatate, intr-o singura expozitie. Obiceiurile traditionale, cultura, arta taraneasca, peisajul si creatiile tehnice au fost pilonii pe care Romania interbelica si-a construit imaginea externa. Romania interbelica stia, pe de-o pare, ca nu e suficient cunoscuta pe plan mondial, iar pe de alta parte are destui dusmani care-i deformeaza imaginea. Tocmai de aceea tara isi pune la punct o strategie prin care poporul roman sa-si prezinte cele mai importante valori ale sale. "Propaganda face ca umanitatea sa se miste in favoarea ta, iar in domeniul propagandei externe Romania nu trebuie sa faca economii", atragea atentia Nicolae Iorga, inca din 1920. Continuarea in Romania Libera.

Guvernul Ponta rasplateste revolutionarii de partid. Executivul vrea sa le redea revolutionarilor indemnizatiile taiate de Guvernul Boc, dar numai celor care au fost de partea USL in luptele cu fosta putere. Ponta a fost de acord cu toate cerintele colonelului Dogaru. Guvernul Ponta a pregatit o ordonanta de urgenta prin care vrea sa reacorde indemnizatiile de revolutionar suspendate de Guvernul Boc de la inceputul acestui an. Ordonanta a fost deja definitivata si publicata pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR), singurul lucru care mai lipseste fiind semnatura premierului Victor Ponta, informeaza Adevarul.