Turcia: Opt persoane au fost ucise in urma unui atentat cu masina-capcana. Opt persoane au fost ucise si alte 50 au fost ranite luni seara intr-un atac cu masina-capcana produs in Turcia, in centrul orasului Gaziantep, dupa cum a anuntat primarul orasului, Asim Guzelbey, citat de AFP. Explozia puternica a avut loc in apropierea unei sectii de politie din oras, fapt ce a provocat incendierea mai multor vehicule si a unui autobuz municipal, a mai declarat primarul orasului Gaziantep. Canalele de televiziune au transmis imagini ale masinilor carbonizate in timp ce pompierii incercau sa stinga flacarile. Sud-estul Turciei, al carui teritoriu este populat in principal de kurzi, a devenit campul de actiune al rebelilor kurzi care fac parte din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Gaziantep, unul dintre marile orase din aceasta zona, a ramas relativ neatins de violentele care au avut loc dupa ce PKK a lansat o rebeliune separatista in 1984 impotriva fortelor de la Ankara, violente soldate cu 45.000 de morti. De asemenea, Gaziantep gazduieste un centru de ajutor international pentru refugiatii sirieni care au parasit Siria in urma revoltelor impotriva presedintelui Bashar Al-Assad. Partidul Muncitorilor din Kurdistan, al carui nume a fost nominalizat de autoritatile locale in acest atac sangeros, este considerat drept o organizatie terorista de mai multe tari.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

O jurnalista japoneza a fost ucisa si alti trei reporteri au disparut in orasul sirian Alep. O jurnalista japoneza a fost ucisa in orasul sirian Alep si alti trei reporteri sunt dati disparuti, informeaza Reuters. Jurnalista a fost omorata in cartierul Suleimaniya, din Alep, zona zguduita de conflicte violente, conform observatorului sirian pentru Drepturile Omului. "Am primit confirmarea ca este vorba despre Mika Yamamoto", in varsta de 45 de ani, potrivit unui oficial al Ministerului japonez de Externe. Un barbat care o insotea a identificat cadavrul, a adaugat oficialul. Agentia de presa Kyodo a sustinut anterior ca ambasada Japoniei in Siria, aflata in acest moment in Iordania, confirmase anterior decesul jurnalistei Mika Yamamoto. Nici oficialul si nici agentia de presa nu au precizat numele angajatorului jurnalistei. Potrivit primelor informatii trimise de catre militanti sirieni prin intermediul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), jurnalista japoneza a fost ranita grav luni in timp ce relata confruntarile dintr-un cartier al orasului Alep. De asemenea, in Alep au mai disparut un ziarist libanez, unul turc si un altul din lumea araba. Ministrul de Externe japonez a declarat ca incearca sa obtina mai multe informatii despre cazul jurnalistei, pentru a putea confirma sau infirma zvonurile legate de moartea ei.

Autoritatile libiene au arestat patru suspecti in comiterea unor atentate la Tripoli. Patru persoane, inclusiv "suspectul principal", au fost arestate in Libia pentru presupusa lor implicare in doua atentate cu masina-capcana soldate cu doi morti duminica, la Tripoli, a anuntat luni Ministerul libian de Interne citat de AFP. "Suspectul principal a fost arestat si a recunoscut responsabilitatea directa (a atentatelor comise) cu ajutorul a patru persoane", a declarat intr-o conferinta de presa Omar al-Khadhrawi, adjunctul ministrului de Interne. Dintre cei patru complici, "trei au fost arestati, iar cercetarile continua in vederea arestarii celui de al patrulea", a adaugat al-Khadhrawi, precizand ca suspectii sunt sustinatori ai fostului regim al colonelului Muammar Kadhafi. El a adaugat ca mobilul avansat de catre principalul suspect este razbunarea mortii fratelui sau, ucis intr-un raid NATO, care a sustinut militar rebelii in lupta impotriva regimului Kadhafi. Adjunctul ministrului a evocat o implicare in aceste atentate a unor fosti oficiali din cadrul fostului regim, refugiati in tari vecine ca Tunisia sau Egipt. El a spus ca suspectii erau urmariti de o perioada. Al-Khadhrawi a adaugat ca o serie de atentate planificate de acelasi grup au fost dejucate de catre autoritati, in special in cursul alegerilor de la 7 iulie. Potrivit acestuia, o masina-capcana a fost descoperita si dezamorsata duminica de catre serviciile de securitate in cartierul Mansura, in centrul orasului Tripoli. Dublul atentat de duminica s-a soldat cu doi morti si patru raniti, in centrul capitalei libiene, de Aid el-Fitr, o sarbatoare care marcehaza sfarsitul Ramadanului, potrivit autoritatilor care au acuzat imediat sustinatori ai fostului regim.

Barack Obama ameninta Siria cu o intervenitia militara americana in cazul folosirii armelor chimice. Presedintele american Barack Obama a avertizat ca utilizarea sau circulatia armelor chimice de catre guvernul sirian ar reprezenta o ''linie rosie'', care ar putea declansa o eventuala interventie americana, relateaza The Telegraph. Obama a declarat ca Bashar Al-Assad va avea de suferit ''consecinte importante'' in cazul in care va autoriza folosirea armelor chimice pentru a pune capat revoltelor impotriva regimului sau, violente care dureaza de 17 luni. Amenintarea armelor chimice ar putea ''schimba calculul'' in ceea ce priveste necesitatea de a interveni, a precizat presedintele american. ''Nu putem risca situatia in care armele chimice sau biologice sa cada in mainile oamenilor nepotriviti'', a afirmat Obama. ''Am fost foarte clari pentru regimul Assad cat si cu alti jucatori de pe teren, adica vom incepe sa intervenim in momentul in care vom vedea mai multe arme chimice utilizate sau puse in circulatie'', a avertizat liderul de la Casa Alba. Guvernul condus de Assad a socat luna trecuta puterile occidentale in momentul in care a avertizat deschis ca va folosi o parte importanta din depozitele sale chimice, desi s-a insistat asupra faptului ca acestea vor fi folosite impotriva trupelor straine si nu in conflictul intern al Siriei. Obama a declarat ca, avand in vedere situatia volatila de pe teren, nu poate fi ''absolut increzator'' ca armele Siriei se afla inca in siguranta, insa a asigurat ca SUA si aliatii sai monitorizeaza cu atentie locurile de depozitare ale armelor. Avertismentul presedintelui Barack Obama vine dupa ce noul emisar ONU in Siria, Lakhbar Brahimi, a infuriat ambele parti implicate in conflictul sirian, dupa ce acesta a sugerat ca Siria se confrunta cu un razboi civil.

Apple devine cea mai valoroasa companie a tuturor timpurilor. Grupul informatic american Apple a devenit luni cea mai valoroasa companie a tuturor timpurilor, cu o valoare de piata de aproxomativ 623 de miliarde de dolari, informeaza BBC News. Astfel, producatorul de gadgeturi si calculatoare a reusit sa depaseasca recordul stabilit in 1998 de Microsoft, de 620,58 miliarde de dolari. Informatia vine inainte ca Apple sa prezinte noul iPhone 5, lansare prevazuta pe 12 septembrie, si in urma zvonurilor privind lansarea unui iPad de dimensiuni mai mici si mai ieftin. AAPL, simbolul sub care au loc tranzactiile Apple pe bursa Nasdaq de la New York, atrage investitorii care se asteapta la o ''mai mare prezenta pe piata chineza'', dupa cum a subliniat Michael James, analist al Wedbush Morgan Securities. Potrivit analistilor, recordul atins luni ar trebui sa ''consolideze sentimentul pozitiv spre actiune'' si cresterea uimitoare a titlului, care a crescut deja cu aproximativ 60% de la inceputul anului, relateaza AFP. ''Locul important ocupat de produsele Apple pe piata, integrarea lor pe verticala si vasta in acelasi timp, vor face ca grupul sa-si rezerve cea mai mare parte a profiturilor pentru cele mai actuale tendinte in tehnologie: smartphone-uri, 4G si tablete'', a explicat un analist.