Curtea Constitutionala a Romaniei este asteptata sa decida marti ca referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu este invalid, o decizie care va duce la revenirea acestuia in functie si la prelungirea luptei politice cu prim-ministrul, scrie agentia de presa Reuters marti.

Reuters noteaza ca batalia politica dintre Basescu si Ponta, cel care a condus campania de indepartare a presedintelui, testeaza democratia in Romania, la doua decenii dupa caderea comunismului.

Criza politica a blocat activitatea de realizare de politici publice, a trimis cursul valutar la minimuri record, si a provocat ingrijorarea Uniunii Europene, care l-a acuzat pe Ponta de nerespectarea statului de drept si intimidarea judecatorilor, intr-o tara criticata indelung pentru justitie slaba si coruptie.

Analistii citati de Reuters sustin ca o decizie de validare si de indepartare a lui Basescu ar fi un mare soc pentru pietele financiare, investitorii urmand sa vanda in masa activele din Romania.