Analiza: Referendumul arata fisurile din USL. Victor Ponta a cooperat impecabil cu aliatii sai in actiunea de suspendare a lui Traian Basescu, pana cand lucrurile au inceput sa mearga prost si au aparut primele ezitari. Referendumul a pus la incercare unitatea dintre PSD, pe de o parte, si alianta PNL-PC, pe de alta parte, scotand la suprafata o parte din tensiunile dintre premierul Victor Ponta si liderul liberal Crin Antonescu. Premierul a fost mult mai prudent pe perioada procesului de suspendare, a evitat sa semneze documente care puteau deveni compromitatoare, a evitat atacurile la adresa liderilor occidentali si a fost temperat, prin comparatie cu Crin Antonescu, in atacurile la adresa magistratilor. In schimb, presedintele interimar nu a avut nici o retinere in a acuza Comisia Europeana, pe cancelarul german Angela Merkel, Departamentul de Stat al SUA, precum si pe ambasadorul american la Bucuresti ca, din diferite motive, l-au sprijinit pe Traian Basescu sau s-au amestecat in politica interna a Romaniei. Pe masura ce esecul actiunii de suspendare a fost tot mai clar, si atacurile lui Antonescu la adresa liderilor lumii occidentale au devenit tot mai dure, el avertizand ca "Romania nu este o colonie", scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Europa si SUA saluta decizia Curtii Constitutionale. Lideri politici europeni si de peste Ocean si-au manifestat ieri multumirea fata de invalidarea referendumului de la 29 iulie si cer, la unison, respectarea deciziei Curtii Constitutionale. Majoritatea liderilor europeni au declarat ieri ca era de asteptat ca referendumul sa fie invalidat. Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Olivier Bailly, a reamintit, raspunzand la o intrebare in conferinta de presa cotidiana, indemnul transmis, la 10 august, de Jose Manuel Barroso premierului Ponta ca "guvernul roman si toate partidele politice sa respecte decizia Curtii Constitutionale, oricare ar fi aceasta." "La acest lucru ne asteptam, precum si la respectarea statului de drept in toate tarile Uniunii Europene", a subliniat Bailly. Presedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE), Joseph Daul, a postat un comunicat pe site-ul formatiunii, in care sustinea ca, in urma invalidarii de catre Curte a referendumului privind destituirea lui Traian Basescu, "a venit timpul ca Guvernul de coalitie sa continue sa implementeze, fara intarziere sau abatere, angajamentele asumate fata de partenerii internationali ai Romaniei, inclusiv FMI", anunta Adevarul.

Batalia s-a transat. Dar razboiul Basescu - USL? Decizia de ieri a Curtii Constitutionale, de invalidare a referendumului din 29 iulie, ar trebui sa marcheze sfarsitul crizei politice si inceputul unei perioade de coabitare intre Traian Basescu si USL. Realitatea arata insa o situatie mai tensionata ca oricand, in conditiile in care in principal liberalii refuza sa accepte evidenta si au declansat deja un veritabil razboi al acuzatiilor impotriva unor judecatori de la Curtea Constitutionala care nu au votat dupa cum au sperat liderii USL, a guvernatorului Isarescu si chiar a cancelariilor occidentale. In orele care au urmat deciziei Curtii Constitutionale, a fost evidenta pentru toata lumea diferenta de atitudine dintre social-democrati si liberali. In timp ce primii nu au avut nici un fel de reactie (doar Victor Ponta a iesit cu declaratii, dupa cateva ore bune), cei din urma au umplut ecranele televizoarelor cu declaratii care de care mai razboinice, informeaza Romania Libera.

Revenirea la Cotroceni. Judecatorii Curtii Constitutionale au invalidat cu necesarul cvorum de 6 la 3 referendumul privind demiterea lui Traian Basescu. Ce inseamna oare aceasta sentinta a CCR? Stiri, mai intai neconfirmate, dintre cele "pe surse", cum li se spune in limbaj tehnic, ne-au informat despre decizia CCR. Potrivit ei, presedintele ales, Traian Basescu, ar trebui, in mod normal, sa se intoarca acolo unde ii este locul, la Cotroceni, in conformitate cu ultimele alegeri prezidentiale si cu invalidarea, prin referendum si prin decizia CCR privind acest plebiscit, menit sa parafeze demiterea sa. Cu viteza fulgerului informatia-bomba s-a propagat in toata lumea, dovedind ca un mapamond intreg ajunsese, culmea, sa astepte cu sufletul la gura mult amanata sentinta a judecatorilor supremi, scrie Deutsche Welle.

Cazinoul din Constanta, pe cale de disparitie. Vremuri grele se anunta pentru Cazinoul din Constanta. Reabilitarea simbolului orasului de la malul marii, care ar fi trebuit sa se ridice la 10 milioane de euro este pe cale de a fi aruncata pe apa sambetei. In 2011, Consiliul Local Constanta a dat Cazinoul in administrarea Guvernului Romaniei. Ministrul Dezvoltarii din aceea vreme, Elena Udrea, si-a asumat salvarea monumentului istoric, in conditiile in care primarul Constantei spunea ca nu exista fonduri din bugetul propriu. Mai exact, drepturile de administrare ale Cazinoului au fost date Companiei Nationale de Investitii(CNI), aflata in subordinea MDRT, dar in conditii stricte. Una dintre ele a fost aceea ca daca lucrarile nu incep timp de un an, Cazinoul va reveni municipalitatii din Constanta. Cel mai probabil, soarta cladirii va intra pe mana primarului Radu Mazare, care a anuntat anul trecut, "ca este dispus sa vanda cladirea chiar si cu 1 leu", anunta EVZ.

Clerul din Principate: neinstruit, vicios, corupt. Putin instruit, lenes, corupt, cuprins de patima betiei - asa le-a aparut calatorilor prin spatiul romanesc clerul marunt din Principate. Starea Principatelor in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea a atras atentia calatorilor straini. Organizarea politica, boierii, taranii, moravurile, economia, aspectul oraselor - toate acestea, si multe altele, au fost consemnate uneori cu simpatie, alteori cu malitie. Starea clerului - inalt si marunt - nu a trecut neobservata musafirilor. Pe baza scrierilor lasate de acestia cu precadere, la care s-au adaugat cateva marturii autohtone, Pompiliu Eliade i-a facut clerului un portret colectiv deloc magulitor. Absolvent al Facultatii de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti, Pompiliu Eliade a sustinut doctoratul la Sorbona, in 1898, cu teza "De l'influence francaise sur l'esprit public en Roumanie: Les Origines". Autorul si-a propus mai mult o istorie a mentalitatilor decat insiruirea faptelor in ordine cronologica, informeaza Adevarul.

Reprezentantul romanilor din Bulgaria: "Romania este acolo unde e un singur roman. chiar si pe luna". Romanii din jurul granitei Romaniei (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina si R. Moldova) sunt supusi permanent unei politici de deznationalizare si unui proces accelerat de asimilare. Limba romana se pierde sau nu mai este "la moda", asa cum sustin mai multi romani din jurul granitei. RL prezinta un serial despre batalia pentru supravietuire a comunitatilor romanesti din jurul nostru. Romanii din Bulgaria sustin ca guvernul de la Sofia le incalca drepturile in mod flagrant. Politica de deznationalizare a romanilor, manifestata activ de catre statul bulgar, este mult mai accentuata decat lupta pe care o duc romanii din sudul Dunarii pentru pastrarea si promovarea limbii si culturii romanesti. Bulgaria a aderat la Uniunea Europeana in 2007 fara a acorda drepturi depline comunitatii romanesti din acest stat. Constitutia nu recunoaste minoritatile nationale, astfel incat romanii din Bulgaria sunt inclusi doar in categoria grupurilor etnice. Conform datelor oficiale de la recensamantul din anul 2011, numarul vorbitorilor de limba romana nu depaseste cifra de 6 mii ("vlahi" - 1.964, romi - 1.837, romani - 822, bulgari - 733), scrie Romania Libera.