Franta faciliteaza accesul tiganilor la locuri de munca, dar continua demolarea taberelor. Guvernul francez a decis miercuri sa usureze accesul tiganilor la piata muncii, dupa ce Comisia Europeana a solicitat masuri prin care sa se imbunatateasca situatia acestora. Guvernul socialist a anuntat, de asemenea, ca va continua demolarea taberelor ilegale. In urma unei reuniuni ministeriale, premierul Jean-Marc Ayrault a anuntat o serie de masuri pentru a promova integritatea celor 15.000 de tigani care locuiesc in Franta, printre care si cazarea lor temporara in locuinte adecvate. O alta masura este eliminarea impozitarii pentru angajatorii acestor persoane. Aproximativ 90% dintre cei 15.000 de tigani din Franta sunt din Romania, restul fiind in cea mai mare parte din Bulgaria. Comisia Europeana a salutat miercuri "mentalitatea constructiva a guvernului francez in cautarea solutiilor adecvate, precum si disponibilitatea de a coopera cu Comisia si celelalte state ale Uniunii Europene", intr-o declaratie a purtatorului de cuvant Oliveier Bailly, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Norvegianul Anders Behring Breivik isi va lansa autobiografia. Criminalul norvegian Anders Breivik are in plan sa-si scrie autobiografia, in care va vorbi despre cel putin doua organizatii din Norvegia la care a activat, a anuntat unul dintre avocatii sai. Pe 22 iulie 2011, Breivik a bombardat cladirea guvernului din Oslo, apoi a deschis focul asupra tinerilor din tabara de pe insula Utoeya. Cei cinci judecatori vor anunta vineri daca acesta este responsabil legal pentru crimele sale. "Breivik a anuntat ca va scrie despre organizatiile norvegiene, dar nu a decis sa dezvaluie exact ceea ce va face public", conform avocatului apararii, Tur Yordet. Norvegianul anuntase deja ca are de gand sa scrie trei carti: una privind atacurile de la 22 iulie de anul trecut, a doua despre ideologia din spatele atacurilor, iar ultima despre modul in care el prevede viitorul, anunta Ria Novosti.

Jean-Claude Juncker se opune unei iesiri a Greciei din zona euro. Presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, s-a declarat miercuri la Atena total opus unei iesiri a Greciei din zona euro, stabilind ca prioritate asanarea finantelor tarii. El a confirmat de asemenea ca nici o decizie nu este asteptata imediat la cererea Greciei privind o amanare suplimentara de doi ani, ceea ce ar insemna amanarea pentru 2016 in loc de 2014 a revenirii tarii la echilibrul bugetar. O decizie pe aceasta tema "va depinde de concluziile misiunii troika", ce reprezinta creditorii Greciei si care urmeaza sa prezinte in septembrie ultimul audit al conturilor grecesti si al eforturilor de redresare a tarii. "Ma opun total iesirii Greciei din zona euro. Aceasta nu ar ajuta si ar crea riscuri majore pentru celelalte tari", a declarat Jean-Cluade Juncker, la incheierea intrevederii cu premierul grec Antonis Samaras. El a cerut tarii sa intensifice eforturile pentru redresarea economiei si sa faca din asanarea finantarii "prioritatea numarul unu", informeaza AFP.

Egiptul solicita Fondului Monetar International un imprumut de 4.8 miliarde de dolari. Egiptul a solicitat Fondului Monetar International un imprumut de 4.8 miliarde de dolari pentru a contribui la revigorarea economiei. Cererea a fost facuta in timpul discutiilor de la Cairo dintre presedintele Mohammed Mursi si seful FMI, Christine Lagarde. Christine Lagarde a anuntat ca FMI va raspunde rapid solicitarii Egiptului, in timp ce premierul Hisham Qandil si-a exprimat increderea ca acordul se va finaliza inainte de sfarsitul acestui an. Imprumutul este necesar pentru a acoperi deficitul bugetar rezultat din scaderea turismului si a investitiilor straine. Rezervele valutare ale Egiptului au scazut la jumatate fata de nivelul inregistrat inainte de revolta populara de anul trecut impotriva presedintelui Hosni Mubarak, iar Banca Centrala a recurs la vinderea dolarilor pentru a sprijini lira egipteana, scrie BBC.

Fidel Castro si Hugo Chavez pregatesc o carte despre cazul Julian Assange. Fostul presedinte cubanez Fidel Castro si cel venezuelean Hugo Chavez lucreaza impreuna la o carte care urmareste indeaproape cazul azilului politic acordat de catre Ecuador fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Informatia a aparut pe blogul Yohandry, care ofera in general informatii neoficiale din partea autoritatilor cubaneze. "Liderul revolutiei este constient de pozitia Ecuadorului in cazul Assange, printre alte probleme nationale si internationale", anunta bloggerul, care respinge zvonurile privind sanatatea precara a lui Fidel Castro. El Lider Maximo a renuntat la presedintia Cubei din motive de sanatate in 2006, in favoare fratelui sau Raul, anunta AFP.