"La un kg de carne se adauga 800 g de apa si E-uri". Dezvaluiri-bomba despre industria carnii. La facultatile de profil, studentii invata prepararea mezelurilor dupa retetarul vechi din 1971. "Instructiuni tehnologice pentru fabricarea preparatelor din carne" este considerata Biblia celor care urmeaza sa activeze in carmangerie. Cand se angajeaza afla ca mai mult de jumatate din carnea macra despre care au invatat ca intra in retete este inlocuita cu sorici emulsionat, soia si amidon. "Nimic nu mai e ce a fost", spune Flavius Berbentea, profesor la Facultatea de Thenologia Alimentelor din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole a Banatului. Unul dintre producatorii de mezeluri traditionale dezvaluie cum stau lucrurile in industrie. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Primul Razboi Mondial reloaded. Acum s-a terminat cu strangeri de mana si fara nicio victima. Intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, la data de 27 august 1916, a fost comemorata in acest weekend de mai multe asociatii din Romania si din strainatate care au reconstituit cateva scene de lupta in fata publicului din Sinaia si din Busteni. La eveniment au participat Asociatia "Traditia Militara" (Romania), Asociatia "Traditsia" (Bulgaria), Asociatia "Foldvary Karoly" (Romania), Asociatia Deutsches Freikorps (Romania), asociatia K.u.K. Festungsartilllerie Regiment nr.2 (Polonia) si Cercetasii Romaniei, relateaza GreatNews.ro

Daca suntem ''prea romani", Budapesta ne inchide robinetul. Cea mai mare parte a romanilor din Ungaria, localizati in special in judetul Bekes, nu mai vorbesc romaneste asa cum vorbeau buneii si stramosii lor. S-au lasat influentati de procesul accelerat de asimilare. ''Imi place limba romana. Dar invat in maghiara pentru ca nu vreau sa locuiesc toata viata la sat." O duminica ploioasa la Giula. Romanii din judetul Bekes, precum si cei din localitatile apropiate de peste granita cu Romania au venit pe bicicleta la slujba tinuta in limba romana la Catedrala ''Sfantul Nicolae" din Giula, scrie Romania Libera.

Bucurestiul trateaza tema transnistreana cu discretie. Ministrul de Externe, Titus Corlatean, i-a transmis un mesaj de felicitare omologului sau, Iurie Leanca, cu ocazia zilei independentei: ''Ma bucur sa pot constata, in acest moment aniversar, nivelul remarcabil al dialogului politic dintre Bucuresti si Chisinau, potentat de fondul de valori comune si de legaturile spirituale impartasite de concetatenii nostri''. Mesajul guvernului actual descrie cel putin aparent o perfecta continuitate cu politica guvernelor PDL care i-au precedat. Este de notat ca, dupa ani multi de ezitari, Bucurestiul a semnat cu Chisinaul tratatul privind regimul de frontiera in noiembrie 2010, adica abia dupa 19 ani de la declaratia de independenta a Republicii Moldova, informeaza Deutsche Welle.

Tara cu ruine in plina dezvoltare. Doua din cinci locuinte nu au baie, trei din cinci nu au incalzire centrala! Stiti vorba aia folosita de unii: Romania, tara de rahat? Ei bine, pare-se ca respectivii au dreptate, si cum sa nu aiba cand dintre cele 8,45 milioane de locuinte, 3,2 milioane, adica 40%, nu sunt dotate cu baie? De asemenea, cum sa ne mire mirosul emis de unii conationali, cand 35% dintre locuinte (cam trei milioane) nu au apa curenta? Tabloul zugravit de recensamantul de anul trecut e belaliu rau si privitorul nu poate decat sa se cruceasca in fata conditiilor in care traim. Cum naiba sa-ti vina idei sau sa gasesti solutii cand te tii de parul din fundul curtii? Dotarea locuintelor cu baie este mai redusa, numai trei din cinci locuinte au cel putin o baie in interiorul locuintei, discrepanta dintre medii fiind mare, 88% dintre locuintele inregistrate in mediul urban si doar 31% dintre cele aflate in mediul rural dispun de baie in interiorul locuintei, scrie Business Cover.

Maghiarii scad, germanii dispar, rromii sporesc. Numarul germanilor si maghiarilor a coborat la minimul istoric, in timp ce rromii au inregistrat un maxim al istoriei recensamintelor. Pe locul trei in clasament se afla romanii de etnie ucraineana. Potrivit Recensamantului Populatiei si Locuintelor 2011, romanii sunt in continuare majoritari in Bucuresti si 39 de judete, in 26 dintre acestea atingand procente de peste 90%. In Capitala au cea mai mare pondere - 96,6%. Maghiarii sunt majoritari in Harghita (84,8%) si in Covasna (73,6%). Ambele judete pastreaza aproape aceleasi procente ca si in 2002 (84,6%, adica 73,8%), anunta Adevarul.

Incognito EVZ in localitatea care a votat 250% la referendum. ''De unde dracu' atatea voturi pe capul nostru?'' Daca localitatea Lepsa nu a reusit sa intre, pana acum, in istorie ca fiind o destinatie turistica de succes, iata ca are toate sansele sa ramana in eternitate ca fiind localitatea unde s-a votat la referendumul de demitere a presedintelui Basescu, in procente, cel mai mult din intreaga tara. A depasit de departe statiuni precum Costinesti, Mamaia sau Sinaia care au reusit ''abia'' un procent in jurul lui 150 la suta. Continuarea in EVZ.

De ce a scazut populatia Romaniei. Au plecat din tara sau nu au fost numarati? In timp ce un judet a pierdut 55.000 de oameni, altul a inregistrat o crestere spectaculoasa de 64.000. Totul, in doar zece ani. Care sunt explicatiile diferentelor enorme dintre rezultatele recensamantului din 2002 fata de cel din 2011? In cei zece ani care au trecut de la recensamantul din 2002, intr-un context de explozie a migratiei externe si de scadere a natalitatii, populatia stabila recenzata din Romania a scazut cu peste 2,6 milioane de persoane si a ajuns la 19.043.767 de romani. Acesta este cel mai mic numar inregistrat in ultimii 35 de ani, relateaza Romania Libera.

Sfarsitul unei suspendari de 52 de zile. Traian Basescu este la un pas la revenirea la Palatul Cotroceni dupa 52 de zile de la suspendarea sa de catre Parlament in 6 iulie. Decizia prin care Curtea Constitutionala a invalidat referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost citita, ieri, in Parlament. Ulterior, documentul a fost trimis la Monitorul Oficial si dupa publicarea actului seful statului isi va relua postul de la Cotroceni, scrie Adevarul.