200 de zile in spatiu pentru primul satelit romanesc. Cele 200 de zile in spatiu marcheaza oficial incheierea misiunii Goliat care fusese proiectata pentru a rezista timp de 6 luni conditiilor dificile de pe orbita Pamantului. Din pacate primul satelit romanesc nu a functionat niciodata, camera sa de poze si restul instrumentelor stiintifice nereusind sa fie pornite. A existat un singur scurt contact imediat dupa lansarea din februarie, contact care a furnizat doar telemetrie de baza, dar nu a fost suficient pentru ca echipa Rosa sa recastige controlul asupra satelitului. Analiza acestor parametrii receptionati la sol, impreuna cu problemele de proiectare asupra carora am atras atentia inainte de lansare, au confirmat situatia tehnica dificila a satelitului, care nu a permis o functionare normala a echipamentelor de bord. Echipa de proiectanti a considerat ca vina este in exclusivitate a radiatiilor din spatiul cosmic, insa in practica, problemele satelitului Goliat sunt mult mai complexe (roti volante care nu asigura stabilizarea in zbor, senzor GPS neoperational, limitari ale sistemului de comunicatie etc), ne informeaza Space Alliance.

InternationalFoto: Colaj foto

Rusia va cheltui peste 560 mld euro pentru reinarmare in urmatorii 10 ani. Putin: Trebuie sa realizam un progres similar celui din anii 1930. Presedintele Vladimir Putin a pledat vineri pentru un "progres" in reinarmarea Rusiei de aceeasi amploare ca cea ordonata de Stalin in anii 1930, anuntand ca statul va aloca 563 miliarde de euro pentru aparare in urmatorii 10 ani, scrie AFP. "Este necesara realizarea unui progres la fel de important in modernizarea industriei de apare ca cel care a fost realizat in anii 1930", a declarat Putin, citat de agentia Interfax, in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei. El a anuntat, cu aceasta ocazie, ca aproximativ 23.000 de miliarde de ruble (aproape 563 miliarde de euro) - o suma "fara precedent" - vor fi alocate de stat in urmatorii zece ani pentru programul public de armament. Iosif Stalin a pus in practica un vast program de reinarmare a URSS in perioada 1930 - 1939.

Manifestatii de amploare in Siria reclama plecarea lui Bashar al-Assad. Manifestatii au avut loc vineri in mai multe orase din Siria, organizate cu scopul de a reclama plecarea de la putere a presedintelui Bashar al-Assad, caruia secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a cerut sa nu mai utilizeze armament greu in operatiunile de reprimare a revoltei, relateaza AFP citata de Mediafax. Ca in fiecare vineri de la inceputul insurectiei, in martie 2011, zeci de mii de sirieni au iesit in strada, in unele cazuri in grupuri mici, din cauza temerilor fata de bombardamente, potrivit organizatiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul in Marea Britanie. "Nu vom ceda, in pofida tancurilor si tunurilor voastre", au scandat manifestantii la Aassali, un cartier din sudul Damascului. Forte din cadrul regimului, care asimileaza opozitia cu terorismul, au fost masiv mobilizate. Astfel, intrarile in Damasc erau inchise, iar majoritatea cartierelor capitalei erau intesate de baraje organizate de catre serviciile de securitate, potrivit unui jurnalist AFP.

SUA: Parintele Benedict Groeschel afirma ca tinerii sunt cei care ii seduc pe preoti in unele cazuri de abuzuri sexuale, dupa care isi cere scuze.Un preot american din New York afirma ca anumiti copii seduc clericii si ajung astfel sa aiba relatii sexuale cu acestia, potrivit unui articol publicat luni de National Catholic Register, care a fost insa sters ulterior. Benedict Groeschel a vorbit despre Jerry Sandusky, un antrenor de fotbal american care a fost condamnat recent pentru pedofilie, in termeni de "saracul om", comenteaza Le Monde. Cand se gandesc la un pedofil, "oamenii, adeseori, au in cap scenariul unei persoane care isi planifica gestul, al unul psihopat", spune parintele franciscan, in varsta de 79 de ani. "Dar nu e asa. Imaginati-va un om in plina depresie nervoasa si un tanar vine la el. In multe din aceste cazuri, tanarul (14, 16 sau 18 ani) este seducatorul". Acesta ar cauta, in opinia sa, o "relatie romantica" si nu "raporturi sexuale". Benedict Groeschel adauga ca preotii pedofili nu ar trebui sa fie inchisi daca este vorba de prima fapta, deoarece "intentia lor nu era sa comita o crima".

Francois Hollande: Actuala criza economica este "de o gravitate exceptionala", de lunga durata. Presedintele francez, Francois Hollande, a declarat vineri ca "datoria" sa a fost de a "spune adevarul francezilor" si ca actuala criza economica este "de o gravitate exceptionala", de lunga durata, care nu cruta nicio tara, relateaza AFP. "Datoria mea este aceea de a spune adevarul francezilor. Ne confruntam cu o criza de o severitate exceptionala, o criza lunga care dureaza de mai mult de patru ani si niciuna dintre marile puteri economice, chiar si emergente, nu este crutata", a spus el intr-un discurs tinut la Chalons-en-Campagne, in estul Frantei. "Cresterea economica a incetinit peste tot si preturile materiilor prime, cerealelor, din cauze atat climatice cat si speculative, precum si ale petrolului" au crescut puternic, a subliniat seful statului francez. "Nu voi reveni la responsabilitatile de ieri si de alaltaieri" a adaugat presedintele francez, facand aluzie la politica predecesorului sau de dreapta, Nicolas Sarkozy.