Mona Pivniceru a votat la fel ca Laura Codruta Kovesi cand a fost modificata procedura de numire a noului procuror general si a noului sef al DNA. Apropiatii actualei puteri ii reproseaza lui Kovesi ca, in timp ce toata lumea era ocupata cu demiterea presedintelui Traian Basescu, deja suspendat la acea data, ar fi fortat modificarea Regulamentului CSM asfel incat sa-l blocheze pe ministrul USL al Justitiei sa faca rapid noi propuneri in locul lui Kovesi si Morar. La acea vreme, Justitia era condusa de Titus Corlatean, actualul sef de la Externe. Intre timp, Corlatean a fost inlocuit cu actualul ministru, Mona Pivniceru, dupa indelungile insistente ale taberei liberale din USL. Doar ca, documentele consultate de Romania libera (tabelul de prezenta si buletinul de vot) dezvaluie o situatie cu totul diferita: plenul CSM, la care a luat parte in 10 iulie insasi Mona Pivniceru, a votat in unanimitate schimbarea regulamentului, deci inclusiv a procedurilor care privesc numirea de noi sefi la DNA si Parchetul General, scrie Romania libera.

ActualitateFoto: Colaj foto

DNA a descoperit 1.500.000 de voturi falsificate la Referendum. Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost "centrul de comanda al unui sistem national de influenta, cu structura piramidala, care se suprapune asocierii in vederea savarsirii de infractiuni". Reteaua pe care a pus-o la punct a fost alcatuita pe doua componente si cuprinde mii de oameni, inclusiv persoane cu functii politice sau publice, afaceristi. Potrivit procurorilor DNA, fraudarea masiva a votului la referendumul national din 29 iulie, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, a fost posibila cu ajutorul unui sistem informatic creat in acest scop. Surse judiciare au precizat, in exclusivitate pentru EVZ ca, pentru fraudare, USL a folosit un call-center -1855 - care permitea schimburile de mesaje tip SMS, in timp real si intre mii de utilizatori. Pe aceasta cale ar fi fost transmise ordine ilegale.

Iulia Motoc, judecator la Curtea Constitutionala: "Un presedinte nu poate fi demis cand nu se mai bucura de popularitate". In interviul acordat jurnalistului Sabin Orcan de la "Adevarul", judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei arata ca se face o confuzie in legatura cu popularitatea de care se poate bucura un presedinte de-a lungul mandatului sau. Iulia Motoc spune ca scaderea increderii intr-un om de stat nu justifica, in mod automat, suspendarea sau demiterea sa. Desi recunoaste ca, in cursul deliberarilor pentru validarea referendumului de demitere a presedintelui, au iesit la iveala si chestiuni care nu trebuiau facute publice, Iulia Motoc propune ca fiecare decizie sa fie urmata de o conferinta de presa, asa cum se procedeaza in Germania.

Interlopul KAMAZ, acuzat ca ar fi fraudat voturi din sediul PNL Cluj: Credeti ca un copil de 26 de ani ca mine ar putea sa conduca o operatiune din asta de fraudare de voturi? Bogdan Magurean alias KAMAZ a povestit pentru Gandul de ce a fost angajat de PNL pe 29 iulie si ce facea in sediul filialei din Cluj a partidului. KAMAZ este acuzat de DNA de cumparare de influenta si mita electorala. DNA sustine ca Bogdan Magurean s-a aflat in sediul PNL Cluj pe 29 iulie de unde coordona actiunea de fraudare a referendumului in mai multe judete din Ardeal. KAMAZ a povestit ca el a fost angajat ca garda de corp de un personaj misterios din PNL care se temea ca urma sa fie agresat de pedelisti. KAMAZ a recunoscut insa ca a trimis oameni la vot, dar este vorba doar de mama sa si cativa prieteni.

Lideri pe care nu-i merita nimeni? Norman Manea a cerut demisia principalilor actori ai conflictului politic romanesc din ultimele luni. Eminentul scriitor romano-american a revendicat deopotriva retragerea din viata politica a lui Traian Basescu si a principalilor sai adversari, Crin Antonescu si Victor Ponta. Primul, potrivit prozatorului care a supravietuit lagarelor de exterminare din Transnistria, ar fi "un marinar autocrat, puternic dezavuat de electorat". In Observator Cultural Manea nu i-a iertat nici pe "Ponta-plagiatorul", care "a pierdut orice incredere din partea Occidentului" si nici pe "Crin (cel) cu floarea razbunarii la butoniera". Cerandu-le acestor politicieni sa iasa din viata politica, Norman Manea ii califica pe cei "trei crai de la rasarit" drept "diletanti politici aflati la butoanele de comanda ale tarii" si deplange o situatie "grotesca" a Romaniei, "cu vizibile insertii de marsavie si mari infuzii de prostie", scrie Deutsche Welle.

Cele 1001 de povesti ale lui Hassan Awdi, distrugatorul Rodipet. Principala invinuire pentru care Awdi e urmarit penal e cea de praduire a Rodipet! Cum a ajuns libanezul sa controleze principala retea de difuzare a presei e un mister pe care doar raposatul Ovidiu Musetescu, exsef al FPS, poate sa-l lamureasca, prin spiritism. A dat Awdi spaga? Daca da, cand, cat si cui? Arabul e echivoc: "Nimeni n-a cerut direct de la mine! Cine a spus ca am dat il dau in judecata! Am refuzat sa platesc. Multi mi-au zis ca-s tampit ca n-am dat spaga sa rezolv problemele!". Ce-a facut acolo inca nu e limpede, dar rezultatul e clar: Rodipet e in faliment! Cercetarile DIICOT, conform unui comunicat din iunie 2010, au stabilit ca, ulterior privatizarii, Hassan Awdi, profitand de inexistenta controlului postprivatizare, a controalelor vizand respectarea regulilor financiare, dar si de pozitia dominanta in AGA, a desfasurat o politica de falimentare a societatii, scrie EVZ.ro

La Galati se construiesc avioane fara pilot, pentru uz militar si civil. Putini sunt cei care stiu ca la Facultatea de Stiinte si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii "Dunarea de Jos" functioneaza Centrul de Excelenta pe probleme de Mediu si mai ales ca, printre proiectele "speciale" la care se lucreaza in acest Centru, se remarca cel care vizeaza largirea ariei de utilizare a dronelor - avioane fara pilot, concepute pentru a fi utilizate mai ales in scopuri militare. La fel ca avioanele "clasice", dronele sunt de mai multe tipuri, in functie de destinatie (recunoastere, lupta, spionaj, suport). Cel mai frecvent folosite, in zonele periculoase, in care pilotii ar fi expusi unor riscuri prea mari, sunt cele pentru recunoastere, dotate cu camere video. Dronele au intrat in atentia opiniei publice in special dupa operatiunile militare din Afganistan, scrie Adevarul.

Putin comentand scandalul condamanarii celor de la Pussy Riot: Sexul in grup e mai bun decat cel normal! Participantii pot lua si pauze. Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca sexul in grup e mai bun decat cel normal, motivand ca participantii pot lua si pauze. Comentariul a fost facut in contextul cazului Pussy Riot. Putin a povestit cum una dintre cele trei membre ale formatiei a participat la o orgie sexuala care a avut loc in 2008 la Muzeul de Biologie din Moscova. "Au facut sex in grup intr-un loc public. Ei au spus ca este problema lor pentru ca oamenii au dreptul sa faca ce vor din punct de vedere sexual. Autoritatile au intervenit insa pentru ca orgia a avut loc intr-un spatiu public", a spus presedintele in timpul unui interviu televizat, scrie The Telegraph, citat de Citynews.ro.