Premierul Victor Ponta declara intr-un interviu acordat cotidianului austriac Die Presse si citat de Jurnalul National ca rezultatul referendumului din 29 iulie a fost influentat de "PR-ul excelent" pe care l-au avut Traian Basescu si prietenii lui in strainatate: "Au inteles ca pe plan intern nu au nici o sansa, astfel au inceput sa faca atmosfera in strainatate si le-a reusit". Cu toate acestea, Ponta a apreciat ca atitudinea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a fost una "corecta si echilibrata", dar s-a aratat in schimb deranjat de reactia comisarului european pe justitie, Viviane Reding, pe tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Declaratii ale premierului pentru Die Presse:

  • "Eu nu sunt tehnocrat, ci politician. Fiecare alegator care ne-a dat un vot de incredere la alegerile locale din iunie si-a exprimat dorinta de a avea loc o schimbare inaintea alegerilor parlamentare. Ei au dorit ca noi sa actionam imediat. Alegerile locale ne-au legitimat, chiar daca in perioada mai - iunie ne-am purtat ca niste adevarati tehnocrati. Alegerile locale au fost un semnal clar, asa cum s-a intamplat de fiecare data de la caderea comunismului. Rezultatele de la locale si parlamentare sunt puternic corelate. Alegatorii ne-au transmis mesajul: 'Nu mai asteptati toamna, actionati acum!'. Poate ma insel, insa asta se va dovedi in data de 9 decembrie. Toate sondajele indica o majoritate absoluta pentru USL in noul Guvern si un PDL, partidul lui Basescu, in opozitie cu aproximativ 20%".
  • "Presedintele a reusit sa isi mobilizeze tabara. In acelasi timp, el a radicalizat alegatorii nostri. Ca premier am fost in miezul evenimentelor si am primit destule critici din partea sustinatorilor nostri ca as fi prea moale, ca as accepta fara reactie indicatiile Comisiei Europene si ca nu am actionat impotriva anumitor decizii judecatoresti. Cu siguranta trebuie sa invat din aceasta criza. Evident ca am facut greseli. Nu sunt perfect. Dar cat timp pot sa invat din greselile mele, cred ca exista speranta. Am inteles acum ca viteza cu care s-au desfasurat evenimentele a fost ingrijoratoare. Ceea ce pentru noi parea logic si legitim, era perceput diferit in afara granitelor Romaniei. Am fost criticati pentru ordonantele de urgenta, in mod corect. Pe de alta parte, fosta guvernare a adoptat in 2011 nu mai putin de 140 de ordonante de urgenta si nimeni din strainatate nu s-a aratat ingrijorat atunci. A fost o greseala ca nu am explicat suficient de clar si ar fi trebuit sa alocam mai mult timp pentru asta".
  • "Intr-adevar PR-ul nostru a fost foarte slab, insa spre deosebire de Ungaria exista doua mari diferente. In primul rand, eu consider ca noi am respectat Constitutia. In al doilea rand, Basescu si prietenii lui au facut un PR excelent. Au inteles ca pe plan intern nu au nici o sansa, in conditiile in care 88% dintre alegatori au votat pentru debarcarea lui Basescu. Astfel au inceput sa faca atmosfera in strainatate si le-a reusit. Cand spun asta nu ma refer la atitudinea domnului Barroso, care a fost una corecta si echilibrata. M-a deranjat reactia comisarului european Viviane Reding pe tema aderarii Romaniei la Spatiul Schengen. Acest aspect nu lezeaza doar Guvernul, ci si intreaga Romanie. Nu sunt dezamagit de pozitia liderului socialistilor europeni, Hannes Swoboda. El este un prieten al Romaniei si al partidului meu. Declaratiile sale le-am perceput ca pe un semnal de alarma ca trebuie sa comunicam mai bine".