Pretul benzinei va scumpi mancarea. Nevoia sau comoditatea ii imping pe romani spre benzinarii chiar si la preturi exorbitante ale carburantilor. Ultimele saptamani au adus scumpiri in lant ale carburantilor, din 31 iulie Petrom majorand preturile de sase ori, in total cu 44 de bani pe litru. Ultima scumpire a avut loc chiar ieri, cu cinci bani pe litru, motivul invocat fiind, si de data aceasta, pretul petrolului. Cele mai ieftine sortimente de benzina au trecut deja de 6,2 -6,3 lei, iar cele mai scumpe sunt aproape de 7 lei, un pret care, desi a fost anticipat cu aproape un an in urma de o parte a benzinarilor particulari, parea aproape imposibil de atins. Chiar si dupa ce benzina a trecut de 6 lei, romanii scot mai multi bani din buzunar si o cumpara in continuare. Nu au mai facut proteste la pompe, s-au impacat cu ideea, chiar daca par a fi descoperit suma "magica" atunci cand alimenteaza masinile. Majoritatea pun benzina de 50 de lei, pentru ca nu isi permit mai mult, si incearca sa conduca atent, ca sa o consume cat mai incet. Totusi, revin mai des ca inainte sa alimenteze, tocmai pentru ca nu concep sa mearga mai mult pe jos sau cu transportul in comun, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cat de independenti vor fi managerii privati de la stat. Oricat de buni profesionisti si de neimplicati politic ar fi viitorii manageri privati ai companiilor de stat, deciziile lor vor fi influentate de actionarul majoritar, adica statul, reprezentat de oameni politici. Viitorii manageri privati ai Companiei Nationale de Autostrazi vor avea de administrat una dintre cele mai puternice societati de stat din Romania, care, numai in acest an, are un buget de 1,8 miliarde de euro. In aceste conditii, cand actionarul companiei este statul, vor putea ei sa-si pastreze independenta in luarea deciziilor? Consultantul de investitii Ionel Blanculescu este radical: "Categoric nu vor putea ramane independenti. Proiectul este sortit esecului. In Romania, chiar si daca aduci la fiecare companie de stat cate un Warren Buffet, tot nu rezolvi nimic", anunta Adevarul.

Cum a relatat presa din Ardeal Razboiul de Independenta. Printre voluntarii transilvaneni inrolati in armata romana s-au numarat si medici sasi, care au lucrat pentru serviciul de urgenta. S-au implinit 135 de ani de la inceperea Razboiului de Independenta a Romaniei (1877-1878), cand armata romana a uimit lumea prin curajul si vitejia ei; 135 de ani, "varsta" pe care o are si ziarul "Romania libera", implicat si el in acele evenimente istorice... Astfel ca, in 1878, "Telegraful roman" nr. 103 (ce aparea la Sibiu) scria: "Romania libera anunta ca ministrul de razboi cu cel al instructiunii publice din Romania a insarcinat pe librarul "Socec" cu publicarea unei editii a poeziilor lui Vasile Alecsandri inchinate vitejiei ostasilor romani, pentru a se difuza gratuit acestora". Este vorba despre poeziile "Cantecul gintei latine" si "Penes Curcanul", informeaza Romania Libera.

Romania, in fata proiectului federalizarii europene. Proiectul Statelor Unite ale Europei are nevoie de mai multa transparenta si de o larga dezbatere la nivelul statelor nationale. Dupa discursul de ieri al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu am inregistrat nicio reactie romaneasca. Subiectul unui unificari politice a UE pare sa-i gaseasca pe romani nepregatiti. Stim cu mai multa certitudine ca singurul partizan declarat al transfomarii treptate a UE intr-un stat federal este presedintele Traian Basescu. El s-a pronuntat, in treacat, in favoarea unor "State Unite al Europei", dar fie pentru ca nu dorea, fie pentru ca nu a gasit interlocutori receptivi nu a mai dezvoltat subiectul. Este si asta o tactica: lansezi o tema de dezbatere si o lasi apoi sa evolueze singura. Atata doar ca aceasta tema nu si-a gasit nici partizani si nici adversari. De aceea, presedintele, care a initiat discutia, a ramas dator cu clarificari. Ce intelege mai exact prin Statele Unite ale Europei si mai ales cum ar functiona Romania intr-o asemenea constructie statala? Presedintele a sustinut de asemenea ca Romania ar trebui sa adere cat mai curand la moneda comuna (2015), dar a evitat sa vorbeasca despre riscurile unui asemenea efort, scrie Deutsche Welle.

Cartierele tiganilor din Baia Mare ne-au facut de rasul Europei. Francezii ne-ar trimite toti romii acasa, pe banii lor. La Baia Mare e exterminare in masa: scapa cine poate! Situatia exploziva a romilor din Baia Mare a declansat o mare disputa intre oficialii francezi, care au venit in Romania, si autoritatile de la Bucuresti. Manuel Valls, ministrul francez de Interne, vorbea despre romi, zilele trecute, ca fiind "persecutati si discriminati" in tara, referindu- se la situatia comunitatii din Baia Mare, care e mutata de colo- colo, sfarsind, intr-un final, sa locuiasca in fostul laborator chimic al uzinei Cuprom. Catalin Chereches, primarul din Baia Mare, si-a tinut una din promisiunile electorale care l-a ajutat sa castige un nou mandat cu fabulosul scor de 86%: aceea de a lichida cartierele improvizate ale tiganilor precum Craica si Pirita. Manuel Valls n-a fost deloc diplomat. Vizavi de emigrarea romilor in Franta, el a spus ca tara lui "nu poate primi toata mizeria Europei". Discutii aprinse au fost pornite, mai ales ca reprezentantii ONGurilor care apara dreptul romilor au inceput sa critice, pe langa atitudinea oficialilor francezi, si "deportarile" abuzive ale tiganilor, in schimbul a 300 de euro, anunta EVZ.

Traian Basescu: Romania a iesit slabita din conflictul intern. Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca Romania a iesit slabita din conflictul intern, iar refacerea imaginii e posibila cu fapte, nu cu declaratii. "Romania a iesit slabita din acest conflict intern si trebuie sa recunoastem ca ceea ce s-a intamplat la noi in perioada 3-6 (iulie) pana pe 27 august a generat o criza de incredere in Romania. Este o pierdere mare si nu o vom acoperi cu declaratii, ci cu fapte", a afirmat seful statului, care a precizat ca se duce vineri la Bruxelles "in incercarea de a clarifica unele lucruri", "in dorinta de a declansa procesul de redobandire a increderii in Romania si in capacitatea politicienilor romani de a impinge procesele de integrare inainte si, mai ales, in capacitatea de a fi buni europeni", informeaza Adevarul.

"Limba moldoveneasca", sapca si bastonul de militian sovietic. Cu banii in pasaport pentru a respecta "traditia" de la vama ucraineana, asa trec zilnic romanii din Sighetu Marmatiei punctul de frontiera Solotvino. De cealalta parte a Tisei locuiesc romanii care inca mai invata din manuale de "limba moldoveneasca". Copiii de la gradinitele romanesti din Ucraina, in loc sa se bucure de desene animate cu dublare in romana, tin in mana o sapca si un baston de militian sovietic. Inca de la 7.00 dimineata, la punctul de frontiera roman Sighetu Marmatiei, corespondent pe teritoriul ucrainean cu punctul Solotvino (Slatina), e mare aglomeratie. Romanii care locuiesc in apropierea punctului de frontiera trec pe jos podul de pe Tisa, plecand dupa cumparaturi in Ucraina, unde produsele alimentare sunt mai ieftine, potrivit cumparatorilor. Cetatenii romani pot intra in Ucraina cu un pasaport valabil. Astfel, dupa ce au trecut punctul de control romanesc, locuitorii pun cate 1-2 RON (echivalentul a 6 lei MD) in pasaport, pentru ca asa li se cere. La intoarcere, lasa, conform "traditiei", echivalentul unui euro, scrie Romania Libera.