Studiu UBS: Care sunt cele mai scumpe orase din lume si unde salariatii lucreaza cel mai putin?Conform unui studiu, realizat de institutia financiara UBS, Oslo, Zurich si Tokyo sunt cele mai scumpe orase din lume, informeaza CNBC. Studiul a fost facut examinand puterea de cumparare a salariilor in 72 de orase din lume pentru un cos de consum format din 122 de bunuri si servicii. Tokyo a urcat in acest an pe locul trei, depasind orasul elvetian Geneva, care a coborat pe patru. Acestea sunt urmate de alte doua orase la fel de recunoscute pentru nivelul ridicat al costurilor, Copenhaga si New York. UBS mai mentioneaza ca, daca in cosul de consum se includ si costul cu chiriile, clasamentul se modifica, primele locuri fiind ocupate de New York, Hong Kong si Dubai. Totodata, Londra a revenit printre cele mai scumpe 10 orase, urcand de pe locul 15 ocupat anul trecut. Cheltuielile lunare cu bunurile si serviciile pentru o familie medie a fost de 4.569 dolari americani in capitala Norvegiei, 4.334 dolari americani in Zurich si 4.195 in Geneva. Media globala a fost de 2.686 dolari, scrie Swissinfo, citand acelasi studiu. Cele mai reduse niveluri ale preturilor sunt intalnite in Bucuresti, Mumbai si Delhi.

InternationalFoto: Colaj foto

Ungaria va desfiinta 10.000 de locuri de munca din sectorul de stat. Guvernul de la Budapesta intentioneaza sa desfiinteze 10.000 de locuri de munca din sectorul de stat, in incercarea de a atinge tinta de deficit bugetar pentru anul urmator, scrie cotidianul Magyar Hirlap, citat de Mediafax. Pentru a atinge totalul de 10.000 de posturi, executivul nu va mai ocupa pozitiile vacante si va concedia cateva mii de angajati din aparatul guvernamental si municipalitati, Costurile salariale vor fi, de asemenea, inghetate pana in 2015. In sectorul public din Ungaria lucreaza circa 660.000 de angajati, iar o reducere de 10.000 de posturi ar economisi statului 40-50 de miliarde de forinti (142-177 milioane de euro) pe an. Analistii financiari estimeaza o "gaura" de 600 de miliarde de forinti (2,1 miliarde de euro) in bugetul pe anul urmator. Potrivit Magyar Hirlap, guvernul a admis in fata unor jurnalisti straini ca cifrele importante ale proiectului de buget pe anul urmator vor trebui modificate.

India la a doua lansare a anului 2012 si a 100-a din programul sau spatial. Racheta indiana PSLV s-a intors la zbor duminica 9 septembrie, dupa o pauza de aproape 5 luni (in luna aprilie a acestui an avusese loc ultimul zbor cu satelitul RISAT 1 la bord). Plecata la ora 04:23 UTC de la baza spatiala Satish Dhawan din regiunea Sriharikota, racheta PSLV a transferat pe orbita, dupa un zbor scurt de 1128 de secunde, satelitii Spot 6 si Proiteres. Lor li s-a adaugat experimentul mResins. Pentru aceasta lansare s-a folosit o racheta PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) - al 22-lea zbor in istoria acestui lansator si al 21-lea succes inregistrat consecutiv de la intrarea sa in operare in anul 1993. Pentru programul spatial indian a fost un zbor istoric, al 100-lea realizat de inginerii ISRO (agentia spatiala indiana), potrivit Space Alliance.

Mitt Romney: Orientul Mijlociu are nevoie de un "LEADERSHIP american". Tarile Orientului Mijlociu, cuprinse inca de manifestatii antiamericane, au nevoie de un "leadership american", a apreciat candidatul republican la Casa Alba, Mitt Romney, fara sa revina asupra declaratiilor sale, foarte critice, facute cu o zi inainte. citeaza Mediafax. "Lumea are nevoie de un leadership american. Orientul Mijlociu are nevoie de un leadership american si am intentia sa fiu un presedinte care intruchipeaza acest leadership pe care America il respecta si care noi vrem sa fie admirat oriunde in lume", a declarat Romney in timpul unei reuniuni de campanie la Fairfax, in Virginia (nord-estul Statelor Unite). "Cand privim lumea astazi, se pare ca suntem la mila evenimentelor in loc sa le provocam noi. Ori, una dintre calitatile esentiale ale Americii este de a provoca evenimente", a adaugat Romney in fata a aproximativ 2.700 de sustinatori adunati intr-un parc. El a calificat drept "tragedie" moartea ambasadorului Statelor Unite in Libia, Chris Stevens, si a altor trei americani in timpul unui atac de marti 11 septembrie impotriva consulatului american din Benghazi (estul Libiei), provocat de catre manifestanti care protestau impotriva unui film care denigreaza islamul.

Comisarul european pentru Energie, Gunter Oettinger: Gazprom trebuie sa respecte regulile europene ale pietei. Gigantul rus Gazprom trebuie sa respecte regulile europene ale pietei si sa inceteze sa aplice statelor din UE preturi la gaze care difera in functie de localizarea acestor clienti, la Vest sau la Est, a declarat vineri, la Vilnius, comisarul european pentru Energie, citat de AFP. "Rusia este cel mai important partener al nostri in ce priveste importurile de petrol, de carbune, de uraniu si de gaz," a spus Gunter Oettinger, care efectueza o vizita in Lituania. "Dar avem nevoie de reguli ale jocului echitabile. Pe termen lung trebuie sa evitam sa avem preturi diferite pentru gaz. Gazul este gaz. Or pretul este mai putin ridicat la Berlin sau la Paris decat la Vilnius", a subliniat comisarul german. Vilnius a depus la finele lunii ianuarie, la Bruxelles, o plangere impotriva Gazprom pentru abuz de pozitie dominanta. Comisia Europeana a deschis ulterior, mai exact saptamana trecuta, o ancheta formala impotriva Gazprom, pe care il suspecteaza ca ingradeste concurenta si manipuleaza preturile in mai multe tari din Europa centrala si orientala, membre ale UE si puternic dependente de livrarile de gaz rusesc.